Az európai gabona- és növényolaj import terén az látható, hogy a korlátozások miatt Ukrajna dominál, ömlik be az olcsó áru - hangzott el a FruitVeB, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ), valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete közös zöldség-feldolgozóipari konferenciáján. A növényolaj-piac alakulását jelenleg elsősorban a kínai sertéspiaci válság határozza meg a szója csökkenő forgalmán keresztül, az azonban látszik, hogy a legnagyobb globális növényolaj, a pálmaolaj termelése stabil szinten marad.

Az Agrárközgazdasági Intézet Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy bár látszólag a szántóföldi növénytermesztés távol áll az ipari zöldségnövényektől, ám azon termesztők többsége, akik csemegekukoricával vagy zöldborsóval foglalkoznak, jellemzően olajnövény és gabona kultúrákat is művelnek. Potori Norbert a rövid- és középtávú kilátások kapcsán elsőként a makrogazdasági környezet alakulására hívta fel a figyelmet - írta meg a FruitVeB. 

Az európai gabona- és növényolaj import terén az látható, hogy a korlátozások miatt Ukrajna dominál, ömlik be az olcsó áru

Nincs még helyreállás

Az Európai Központi Bank legutóbbi elemzése alapján az EU gazdasága 2024-ben sem fog magára találni, a bérek reálértékben alig növekednek, és a két éve bezuhant kereslet sem emelkedik vissza az energiaválság előtti szintre. A globális gabonapiaci kilátásokat befolyásolja, hogy Kína növekedése egyre lassul, ezért a termékpiacokat is egyre kevésbé fogja mozgatni. Bár valamelyest csökkennek, az európai kamatszintek továbbra is magasak, ahogy az eladósodottság mértéke is. Továbbra is volatilis az energiahordozók piaca, az árak igen hektikusak, érzékenyen reagálnak a világpiaci és politikai eseményekre.

Továbbra is számos geopolitikai kockázat lehet hatással a világpiaci folyamatokra, kezdve az amerikai elnökválasztással, a tajvani feszültséggel és az orosz-ukrán háború alakulásával. Az viszont egyelőre jó hír, hogy az orosz és az ukrán hajók képesek áthaladni a Szuezi-csatornán - tette hozzá Potori Norbert.

Alacsony árak, felhalmozott készletek

A jelenlegi világpiaci helyzetre jellemző, hogy az árak alacsonyak, a készletek pedig magasak, különösen búzából, de az Egyesült Államok kukoricakészlete is új csúcsot ért el. Az idei év egyik legnagyobb kérdése, hogy mi lesz az orosz búzakészletek és búzaexport sorsa. 

Ezért is figyelhető meg az a jelenség, hogy az orosz piachoz való közelsége a párizsi MATIF ár válik egyre meghatározóbbá a búza világpiacán, és már nem a chicagói árutőzsde számít a legfontosabb tényezőnek. Ezt támasztja alá az is, hogy az észak-afrikai MENA térség gabonaimport-függősége egyre nő, és ezen a piacon Oroszország és Ukrajna a legfontosabb szereplők - fogalmazott.

Fura jelenség is van

Érdekes, szokatlan jelenség figyelhető meg a MATIF árak alakulásában: az újtermés fölé emelkedett az ótermésű búza és kukorica ára, ez pedig azt jelzi, hogy a piac valamilyen kockázati faktort lát az újtermésű gabonák esetében. Ez nem is csoda, elég csak a tengeri szállítással kapcsolatos rizikóra gondolni, mint például a Bab-el Mandeb szorosban kibontakozó harci cselekményekre - mondta.

Az európai búzakészletek igen magasak, a kukoricánál kiegyensúlyozott a piac, de az árpa esetében ismét csak azt lehet látni, hogy felfelé megy a készletszint. Ez kedvező hír annak fényében, hogy az EC Joint Research Centre időjárási szélsőségekről kiadott havi jelentése szerint Európa északi részén túl csapadékos, déli részén pedig túlságosan meleg időjárás uralkodik, számos régióban pedig már most aszály van. Ez a helyzet azonban korántsem olyan súlyos, mint Marokkóban, ahol már három éve súlyos aszállyal küzdenek.

Rengeteg ukrán termény érkezik be az EU-ba

Az európai gabona- és növényolaj import alakulására jellemző, hogy a 2023/2024-es piaci évben az importkorlátozások miatt Ukrajna dominál, azaz ömlik be az olcsó áru. Február végéig általában 2,5-3 millió tonna búza szokott érkezni az uniós piacokra külső forrásból, az idei évben azonban csak Ukrajnából már 4 millió tonnánál is többet vásároltak tagállami cégek. Közülük is a leginkább a spanyolok, ahová hajóval szállítják az ukránok a kommersz, olcsó takarmánybúzát.

Napraforgóolajból és darából is óriási mennyiség érkezett - mondta Potori Norbert, hozzátéve, hogy erre a termékcsaládra azonban egy korábbi WTO megállapodás értelmében soha nem vetett ki importvámot az EU, és nem is fog. Jelentős a kukoricaimport volumene is, de nem abnormális mértékben. Itt is a spanyolok, Európa fő hústermelői vezetnek. Ez régóta így van, ezen a területen nem következett be jelentős változás.

A szállítások a vízen

A szállítási költségek alakulásánál megfigyelhető, hogy a vízi szállítás egyre vonzóbb választássá válik a közúti vagy vasúti módozattal szemben. Itt a vízi szállítás egyben folyamit is jelent, és erre jó példa, hogy Konstanca gabonarakodásai 2023-ban 50%-kal nőttek, az olajmagvak rakodása pedig csaknem megháromszorozódott. Mindez azt vetíti előre hogy csábító lehet majd a Dunán felhajózni nagy mennyiségű árut a vasúti szállítással szemben - egyelőre azonban Alexandriába szállítani jóval olcsóbb.

A globális növényolaj-piac alakulását elsősorban a kínai sertéspiaci válság határozza meg a szója csökkenő forgalmán keresztül. Az látszik, hogy a legnagyobb globális növényolaj, a pálmaolaj termelése stabil szinten marad. Bár minden növényolajtípus volumene várhatóan növekedni fog, a termelés mégsem biztos, hogy fedezni fogja a keresletet, mivel az Egyesült Államokban a biodízel esetében megemelték a bekeverési arányt - közölték.

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás