Szamócatermesztéssel bővítette ki az üvegházi termelését a Veresi Paradicsom Kft. a Pest megyei Veresegyházon, ahol 2022. őszétől a paradicsomok mellett 2 hektáron fognak télen is édes és egészséges szamócákat termeszteni. Az innovatív, hidrokultúrás rendszer bemutatásán elhangzott, hogy a kertészeti vállalat számos kiemelkedő szakmai partnerrel és kutatóval dolgozik együtt. Egy kutatásban például olyan LED fényforrás optimalizálására törekednek, amellyel a jövőben maximálisan ki lehet elégíteni a téli növényházi termesztés specifikus fényigényeit.

A FruitVeB riportjában István Gábor számolt be arról, hogy a rendezvény nyitásaként Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere idézte fel a Veresi Paradicsom születésének történetét. Elismerően szólt arról, ahogyan a kezdetekkor talán távoli célnak tűnő korszerű üvegházas paradicsomtermesztés létrejött Veresegyházon, és évről évre fejlődve elérte azt a színvonalat, amit ma képvisel.

Balról jobbra Tuzson Bence kormányzati államtitkár, Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője, Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese és Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára Veresegyházon, a Veresi Szamóca bemutatóján - Fotó: FruitVeB

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy a minisztérium fontos célja a digitális fejlesztések, képzések, mesterséges intelligencia jövőbeli további építése. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a korábbi felszólalóhoz kapcsolódva megerősítette, hogy létfontosságú az agrárium és technológia még szorosabb összefonódása. 2023-tól ezért külön terv fog szerepelni a KAP-ban az agrárszektor technológia és innovációk által történő fejlesztésére. Ebben 4 fő intézkedési kör, – a tanácsadás, képzés, innováció és digitalizációt fog szerepelni.

Záró gondolatként Széchenyi Istvánt idézve hívta fel a figyelmet arra, hogy az agrárium jövője nem a földeken, hanem sokkal inkább a mezőgazdasági termelők tudásán fog állni.

Tuzson Bence kormányzati államtitkár pedig arról beszélt, hogy mindig is döntő jelentőségű volt az, hogy miként tud válságban reagálni egy vállalat. Úgy látja, hogy a Veresi Szamóca egy példaértékű választ adott a paradicsomtermesztésben megjelenő ToBRFV vírus és a megnövekvő energiaárak adta válságra. A szamóca termesztésének régóta hagyománya van Veresegyházon, ugyanakkor ezt most a Veresi Szamócával sikerült csúcstechnológiai szintre hozni – tette hozzá.

Szamócatermesztés az üvegházban, Veresegyházon - Fotó: FruitVeB

Kutatások, vizsgálatok és kísérletek

A kertészeti vállalat számos kiemelkedő szakmai partnerrel és kutatóval dolgozik együtt, akiknek a munkáját rövid előadásokban ismertették. Dr. Helyes Lajos, a MATE professzora mutatta be azokat az előzetes eredményeket, amelyeket a Veresi Paradicsommal alkotott konzorciumban, egy pályázat keretében eddig elértek. A kutatásban olyan LED fényforrás optimalizálására törekednek, amellyel a jövőben maximálisan ki lehet elégíteni a téli növényházi termesztés specifikus fényigényeit. Szintén kutatói együttműködés keretében mutatta be dr. Urbányi Béla, a MATE Halgazdálkodási Tanszék vezetője, hogy az üvegházi zöldségtermesztésben hogyan hasznosítható az akvapónia, és milyen új lehetőségeket rejthet még magában ez a technológia. Zárásként Dr. Kiss István, a Bay Zoltán Kutató Intézet divízió igazgatója beszélt arról, hogy a piacon felvetődő fejlesztési akadályok által vezérelve milyen kutató-fejlesztő munkákat végeznek, és miképpen segítik a Veresi Paradicsomot és a Veresi Szamócát innovatív megoldásokkal, elsősorban mikrobilológiai fejlesztésekkel.

Veresegyházon, a Veresi Szamóca bemutatóján a meghívott vendégek - Fotó: FruitVeB

A Veresi szamóca születése a válságra adott válaszok eredménye

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója előadásában rávilágított azokra a tényezőkre, amelyek következtében itthon úttörőként indult el a Veresi Szamóca, reagálva ezzel a válságok által felállított akadályokra. A vállalkozás életében az elmúlt időszakban hatványozottan érkeztek a válságtényezők, amelyek az üzleti stratégia átalakítására késztették a vezetést. Három fő kihívással kellett megküzdeniük, ilyen volt a Covid-19, a növényeket sújtó ToBRFV vírus, illetve a jelenlegi gazdasági- és energiaválság. 

Szamócatermesztés felülnézetből az üvegházban, Veresegyházon - Fotó: FruitVeB

A szamócák termesztéstechnológiája az üvegházban

A szamócák termesztéstechnológiája több dologban is eltér a paradicsométól, így alapvető átalakításokat is el kellett végezni az induláskor. A palánták itt is hidrokultúrás rendszerben vannak termesztve, hasonlóan a paradicsomtermesztéshez – függesztett asztalokon és sorokban -, ugyanakkor a termesztőközegnek szolgáló kókuszrost és perlit keverék nem matracokban található, hanem ültető cserepekben. Ezekben kettesével fejlődhetnek a növények. Érdekesség, hogy a szamócáknak különös igényük van a rendkívül tiszta öntözővízre, így tisztítóberendezések fejlesztése is szükségessé vált, továbbá más biológiai növényvédelmet is igényel a paradicsomhoz képest.

A szamóca termesztése kisebb költségekkel és kevesebb kockázattal jár, mint a paradicsomé - Fotó: FruitVeB

Az energiaválságban az egyik legnagyobb előnyt jelenti a szamóca azon tulajdonsága, hogy a termesztéséhez elegendő a 13-15 Celsius fok, ami összevetve a paradicsomtermesztés kb. 20 fokjával számottevő különbség. Ahhoz, hogy fenn lehessen tartani a szükséges hűvös klímát, automatizált vízköd képző rendszer is fel lett szerelve. A termesztésben a korábbi nátrium lámpák helyett energiatakarékos és korszerű LED pótmegvilágítás is ki fog épülni, ami tovább csökkenti majd az energiaköltségeket. A szamócapalánták az augusztusi telepítést követően október végére már beérlelték az első nagy szüretre való gyümölcsüket - írta a FruitVeB szakembere.

További híreink

A cserszömörce, ami szinte magát gondozza - gondozási tippek és érdekességek

2024.10.15.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) egy szívós, lombhullató cserje, amely Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Látványos, sűrű, pihés virágzata miatt „füstfának” is nevezik. A növény természetes élőhelye sziklás hegyoldalakon és száraz erdős részeken található, ahol gyorsan elterjed a cserjék és fák között.

Makói hagyma: végleg befellegzett neki vagy van még jövője?

2024.10.15.

Az egykor világhírű makói vöröshagyma termesztése az elmúlt évtizedek során drámai mértékben visszaesett. Míg korábban több ezer hektáron termesztették, napjainkban alig néhány tucat hektáron foglalkoznak vele. A háttérben számos gazdasági és infrastrukturális probléma áll: az öntözés hiánya, a magas termelési költségek és az import versenytársak dominanciája mind hozzájárultak a hagyományos magyar hagyma háttérbe szorulásához.

Medve miatt aggódnak Bajót lakosai, veszélyesek most a környék erdői

2024.10.15.

A Komárom-Esztergom vármegyei Bajót község önkormányzata hívta fel a figyelmet arra, hogy medve jelenlétét észlelték a környéken.

Magyar marhahúspiac: kevesebb vágás, növekvő export, dráguló árak

2024.10.15.

A globális marhahúspiac dinamikus változásokat mutat, amelyeket a helyi termelési trendek, fogyasztási szokások és export-import mozgások formálnak. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb nemzetközi és magyar fejleményeket az agrárpiaci jelentések alapján.

Sok méhésznek marad a kaptárban a méze, mert nem érdemes kipergetni

2024.10.15.

Az aszály kedvezőtlenül hatott a termelésre, a legnagyobb kihívást az ágazatban pedig továbbra is az extrém alacsony felvásárlási árak jelentik.

Dráguló borok, növekvő borexport – mi áll a háttérben?

2024.10.15.

A borpiacon jelentős áremelkedés figyelhető meg, amely mind a belföldi, mind a nemzetközi piacot érinti. A magyar borászatok sikeresen növelték exportjukat, különösen a fehérborok és a lédig borok iránt nőtt meg a kereslet. Eközben az import is erősödött, jelezve, hogy a borpiac dinamizmusát továbbra is az egyre diverzifikáltabb fogyasztói igények mozgatják.

Partnerhírek
Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 26 univerzális kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 26 univerzális kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 109 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás