Hirdetés
Nyolc, a baromfialom minőségét befolyásoló táplálkozási tényező
Az ólakban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a baromfialom minőségére, alomanyagként használnak különböző típusú almot, például rizshéjat, mogyoróhéjat stb. Nem megfelelő kezelés esetén ezek az anyagok termelési és jóléti problémákat okozhatnak, beleértve a penészesedést, a mellhólyagok kialakulását, a talpbőrgyulladást (FPD) és az aszpergillózist, ezek mind gazdasági veszteségekhez vezetnek.
Megpróbálták ezeket a problémákat kezelési stratégiák segítségével megfékezni. Ez a cikk azonban a baromfitakarmányozásra összpontosít, mint az alom minőségét fenntartó és ezáltal az alommal kapcsolatos számos problémát enyhítő kulcstényezőre.
A takarmány összetétele
Bizonyos takarmánytételek tartalmazhatnak felesleges összetevőket, például búzakorpát, szezámpogácsát vagy kukoricaszemeket, amelyek mind hashajtó hatásúak, és hozzájárulnak a nedves vagy rossz szagú ürülék keletkezéséhez. Ezeket az összetevőket ezért jól ki kell egyensúlyozni más, költségcsökkentő jellegű összetevőkkel, hogy enyhítsék a baromfira gyakorolt ilyen élettani hatásokat.
Hirdetés
A kokcidiosztatikumokhoz hasonló gyógyszereket tartalmazó takarmányok olyan anyagcsere-változásokkal járnak, amelyek szintén nedvesebb ürüléket eredményeznek. A takarmány-összetevők cseréje gyakran megoldja ezt a problémát. Az ilyen étrendi változtatásokat úgy kell elvégezni, hogy azok megfeleljenek a madár bélrendszerében a gyógyszeres kezelés során jelen lévő mikroflóra tevékenységében bekövetkező változásoknak.
Fizikai forma és takarmányozási rendszer
A madarak pellettel történő etetése magasabb nedvességtartalmat és rosszabb alomminőséget eredményez, mint a finomlisztes vagy a cefrecsoportoké. Lehetséges, hogy a pellet esetében a takarmányfelvétel nagyobb, ami nagyobb vízfelvételt eredményez. A takarmánykorlátozás szintén magasabb nedvességtartalmat és rosszabb alomminőséget eredményez. Lehetséges, hogy ebben az esetben a vízfelvétel azért serkentő hatású, mert a madarak a takarmánykorlátozás során elégedetlennek érezték magukat.
Táplálékfehérje
Megállapították, hogy a fehérjeszint 1 százalékpontos növekedése 3%-kal növeli a vízfogyasztást, ami a vízkiválasztás növekedésével jár, kedvezőtlenül befolyásolva az alom minőségét. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a takarmányban fő fehérjeforrásként szójalisztet használnak, mivel a takarmányban olyan összetevők vannak jelen, amelyek felelősek lehetnek a magasabb vízfelvételért és kiválasztásért, mint például a rostok, erjeszthető cukrok és kálium.
A csökkentett fehérjetartalmú (pl. -2%) takarmányok etetése segít csökkenteni a vízfelvételt és a kiválasztást, és ezáltal fenntartani az alom minőségét. Ez az ammóniakibocsátás akár 24%-os csökkenésével a N-kiválasztást is csökkentheti. A takarmány fehérjetartalmának további csökkentése azonban megköveteli, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, lehetőleg kristályos formában, az aminosavak gondos egyensúlyát figyelembe véve, hogy elkerülhető legyen a csirke teljesítményének romlása.
Táplálékzsír
A baromfitápban lévő rossz minőségű zsírok, amelyek nem hasznosulnak és nem ürülnek ki teljes mértékben, gyakran vezetnek zsíros alomhoz. Ez az alom idővel megrothadhat, és így tovább növeli a rossz szagot az ólban. Ezenkívül gyakran megnő a kiválasztás nedvessége, és a jelentős zsírkiválasztás negatívan befolyásolja az alom vízmegkötő képességét. Nedves alomfelület és a "csülökégés" nagyobb gyakorisága is megfigyelhető volt a rossz minőségű, azaz inkább telített és kevésbé telítetlen, magas szappantartalmú (a zsírsavak sói) táplálékzsírforrások esetében.
A magas szappantartalom a bélnyálkahártya irritációja miatt megemelheti az ürülék nedvességét, és ezáltal csökkentheti a vízfelvételt. Emellett ronthatja az ürülék és az alom keverékének száradási tulajdonságait is, mivel a nedves ürüléket borító réteg képződik, és így megakadályozza a párolgást.
Ásványi kiegészítők
A táplálék nátriumszintjének növelése növelheti az alom nedvességtartalmát, és ronthatja az alom minőségét. A nátriumnak az alom minőségére gyakorolt hatása azonban télen kifejezettebb, mint nyáron. Hasonlóképpen, a táplálék kálium- és magnéziumszintjének növelése a víz-takarmány arány növekedését, az alom minőségének romlását, valamint az ürülék és az alom nedvességtartalmának növekedését eredményezi. A kalcium és a foszfor esetében úgy tűnik, hogy az alom nedvességtartalmára és minőségére gyakorolt hatások az életkorral változnak, azaz a fiatal madaraknál kevésbé kifejezettek, mint az idősebbeknél.
Egyéb takarmány-adalékanyagok
Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a kukorica-szója takarmányhoz adott celluláz, xilanáz, galaktozidáz, amiláz és proteáz enzimkomplex csökkentette az emésztőnedvek viszkozitását, és mérsékelte az FPD súlyosságát 57 napos brojlercsirkéknél.
Más adalékanyagok is adhatók a takarmányhoz az ammónia megkötése és ezáltal az alom és a levegő minőségének javítása érdekében a baromfiólban. Ezek közé az adalékanyagok közé tartozik a zeolit, egyfajta porózus vagy rácsszerű szerkezetű ásványi anyag, amely a takarmányba keverve megköti az ammóniát az ürülékben, és megakadályozza, hogy az a levegőbe kerüljön. Nemrégiben arról számoltak be, hogy a takarmányhoz adott szilícium-dioxid javította az FPD-pontszámot, bár az alom nedvességtartalmát nem befolyásolta.
A takarmány savanyítása is segíthet enyhíteni az ammóniakibocsátás problémáját. Ez kalcium-benzoát hozzáadásával vagy a takarmány elektrolit-egyensúlyának csökkentésével érhető el. A savas takarmány savas trágyát eredményez, ami az ammónia átalakulását eredményezi (NH3)-ról (NH4)-re, utóbbi jobban oldódik vízben, és nem kerül könnyen a levegőbe.
Takarmányhulladékok
A baromfiak jelentős mennyiségű takarmányt pazarolnak el, ha az etetők túl vannak töltve, túl alacsonyan vannak beállítva, vagy rosszul vannak kialakítva. Ebben az esetben a takarmányhulladék minden 1%-os növekedése esetén a bélsár N-tartalma 1,5%-kal nőhet. Ez hatással lesz az alom minőségére, mivel az ammóniakibocsátás mértéke ezt követően megnő.
Az etetőket ezért úgy kell kialakítani, hogy a madarak nehezen tudják kilökni a takarmányt az belőlük. Ily módon az etető magasságát úgy kell beállítani, hogy az etetőtál teteje a madár nyakával egy magasságban legyen, és a takarmánytöltés szintje csak az etetőtál 25%-áig legyen beállítva.
Vízellátás
A túl sok víz a házban szintén túlzott ammóniakibocsátást, valamint rossz alom- és levegőminőséget eredményez. A probléma enyhítése érdekében a vízfelvétel és a pazarlás jobb ellenőrzése érdekében a nippes itatórendszert kell alkalmazni.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
InFolen - nitrogéntartalmú levéltrágya biostimulátorral
A TIMAC AGRO által fejlesztett InFolen olyan biostimulátor tartalmú lombtrágya, ami segíti a kijuttatott nitrogén felvételét és átalakulását.
Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal
2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.200 hirdetés 157 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés