Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsősorban az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy jövőbeli kihívásaira igyekszik reagálni, míg Vallónia a piaci újjáépítés fontos lehetőségének tekinti a növényi fehérjéket.

A koronavírus okozta válság óta az ország lakosai egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a származási helynek. Ezen kívül a húshelyettesítő élelmiszerek fogyasztóinak tábora is egyre növekszik, a húsfogyasztás mértéke pedig évek óta csökken. Mindez kiindulópont lehet ahhoz, hogy a növényi fehérjék fenntartható ágazatának fejlesztését sikerre vigyék Belgiumban.

A csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének
92%-át teszik ki (Fotó: Pixabay)

Szója, quinoa, csillagfürt, lencse, csicseriborsó

Frandriában jelenleg körülbelül 27 ezer hektáron termesztenek zöldségfehérje-növényeket – írja a blog.syngenta.hu. Ez a takarmányozásban főként lóhere, az emberi táplálékhoz kapcsolódóan pedig borsó és bab. Ezen kívül kisebb mértékben foglalkoznak olyan növényekkel is, mint a szója, a quinoa, a csillagfürt, a lencse és a csicseriborsó.

Az elkövetkező években Flandria teljes mértékben fel akarja vállalni a fenntartható növényi és alternatív fehérjék ágazatának fejlesztését. Ennek érdekében a következő pontokra összpontosítanak: fenntarthatóbb takarmánytermesztés új modellekkel és értékesítési piacokkal. Több növényi fehérje termelése a hozzá kapcsolódó lánccal és kutatás-fejlesztéssel az innovatív fehérjék területén.

Az állati takarmány a legfontosabb piac

Vallóniában a szárazföldi, kiterjedt állattenyésztésnek köszönhetően a csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének 92%-át teszik ki. A fennmaradó 30,4 ezer hektárnyi növényi fehérje a következőképpen oszlik el: nitrogént megkötő növények 7 356 hektár (46% fehérjeterményekből és 37% lucernából áll), hüvelyes zöldségek (12 ezer hektár), olajos magvak (10 ezer hektár). Az állati takarmány messze a legfontosabb piac a térségben.

A régiónak az alternatív fehérjék terén komoly törekvései vannak. A COVID-19 utáni gazdasági fellendüléssel összefüggésben a régió bizonyos ipari tevékenységeket szeretne visszahozni Vallóniába, ideértve a növényi fehérjék szektorának fejlesztését is. Ehhez felpörgetnék a K + F szektort, növelnék a helyi feldolgozást, technikai és pénzügyi támogatást adnának a gazdálkodók számára. A helyi zöldségfehérje-növények – borsó, bab, repce, csillagfürt, lucerna, szója – területét pedig mintegy 1530 hektárral növelnék az évtized végéig.

További híreink

16 vármegyében zivatar, 6-ban köd miatt van ma riasztás érvényben

2025.03.25.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország teljes területén 2025.03.25. kedd éjfélig.

Veszélyes vízi kombinációt kutattak két magyar egyetem szakértői

2025.03.25.

A kutatók a kombinált szennyezés által okozott letális elváltozások értékelése mellett nagyfelbontású képalkotó berendezésekkel vizsgálták a hallárvákat és a szennyezőanyagok által okozott szervi elváltozásokat is nyomon követték.

Három helyen is kitört a veszélyes állatvírus: durvul a helyzet és szigorodnak a szabályok Szlovákiában

2025.03.24.

Ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) vírust azonosított a szlovák hatóság, a járvány kitörésében három, a magyar határ közelében lévő telep is érintett

A hazai tejfogyasztás és a tejipar támogatásáért is kapott miniszteri kitüntetést a kaposvári FINO ügyvezetője

2025.03.24.

Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője Pro Alimentis Hungariae Díjat vehetett át Budapesten

Több mint 440 milliárd forint értékben igényelhetnek pályázati támogatást a hazai vállalatok az Energetikai Programban

2025.03.24.

A Jedlik Ányos energetikai program legfontosabb hatása az lesz, hogy csökkenti a hazai cégek rezsikiadásait, ezzel javítva versenyhelyzetüket

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 193 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás