Hirdetés
Nőtt a cukor mennyisége és csökkent a savtartalom a tokaji szőlőkben
Továbbra is az átlagosnál melegebb nappali és éjszakai hőmérséklet volt tapasztalható a Tokaji borvidéken szeptember elején. Emellett pedig száraz volt az időjárás, csapadék összességében nem jelentkezett, csak a borvidék nyugati szélénél hullott elvétve 1-2 milliméter. Sok helyen a lombozat (sárgulás, száradás) és a fürtök (ráncosodás, töppedés) is mutatták az aszály különböző mértékű hatását.
A vadkár tovább fokozódása várható, a folyadék hiánya miatt sok helyen kényszerből is károsíthatja a szőlőültetvényeket valamely vadféleség. A seregélyek jelenléte egyre inkább általánossá kezdett válni, így a védekezés valamely formája is több ültetvényben lehet indokolt. Egyre több helyen történt vagy történik meg a szüret, jellemzően még a Sárgamuskotály ültetvényekben. A munkaszervezést és a fürtök feldolgozását is nehezíti a magas hőmérséklet, ami egyedi kihívást jelent ebben az évjáratban. Balling Péter, a Tokaji Kutatóintézet szőlészeti kutató szakembere írt beszámolót a IV. Próbaszüretről, ezt szemléztük.
A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek jelenleg is feldolgozásra. Szeptember 2-ig két helyen már megtörtént a Sárgamuskotály ültetvények szürete, így 8 mintaterületről származnak a minták. A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboratóriumi eredményeit az 1. táblázatban összefoglalva tanulmányozhatják az érdeklődők.
Hirdetés
1. táblázat A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei
(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)
A minták és így az adatsorok kiegészítésre kerültek több anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat). Ezek más módszerrel kerültek begyűjtésre, de a minden bizonnyal segítik a szőlészek tájékozódását az érés várható alakulásában.
2. táblázat - Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei
A Kutatóintézet negyedik próbaszüretének során készült méréseinek a cukor- és savtartalmait 1. ábra diagramján lehet megtekinteni.
1. ábra A cukor- és savtartalom alakulása 2024. szeptember 2-án
A mért cukor- és savtartalom átlagértékeket érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel is (2. ábra, 3. ábra). Fontos megjegyezni, hogy a Sárgamuskotály esetében nem átlagértékek szerepelnek az összehasonlításban, mivel azok egy mintavételi pontról származnak (*-gal jelölve).
2. ábra - A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
A fenti diagram alapján a bogyók cukortartalmának átlagos mennyisége a Furmint és a Hárslevelű fajtáknál is a 2022-es évjárat értékeihez hasonlóan alakulnak. A Sárgamuskotály esetében ugyanakkor a 2021-es érésdinamika tükröződne egy minta alapján. Mindegyik minta már meghaladta a 200 gramm/literes cukortartalmat. A mintákban „ugrásszerű” növekedés figyelhető meg az előző értékhez képest, amelyben szerepe lehet a bogyónedv koncentrálódásának. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni.
3. táblázat - Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között
A titrálható savtartalom tekintetében további csökkenés volt tapasztalható az elmúlt időszakban, de csak kevés esetben volt ez nagyobb mértékű (2 g/l-nél több) Furmint a Hárslevelű és a Sárgamuskotály nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, átlagosan 7-8 gramm/liter között alakulnak (3. ábra). A savak mennyisége a mustokban a Furmint és Sárgamuskotály fajtáknál a 2023-as évhez áll közelebb. A Hárslevelű viszont valamivel kevesebb átlagos savtartalmat mutat, mint az előző évi minták. Természetesen jelen esetben is vannak területi eltérések, amelyek megjelenhetnek majd a további sav redukcióban is. A mustanalízisek átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan - írták.
3. ábra - A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
4. táblázat - Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között
Nőtt a bogyók cukortartalma
A szőlő érésmenetében továbbra is tapasztalható a koraiság, így a cukortartalom magasabb tartománya és a savak csökkenése. Több helyen is ráncosodással kísért töppedés tapasztalható a fürtökön, amely az aszály tüneteit mutató lombozat mellett arra utalhat, hogy a szőlőtőke nedvességet von ki a bogyókból. Ez okozhatja adott esetben az „ugrásszerű” cukortartalom növekedést és a savak koncentrálódását is, így befolyásolva a beltartalomban mért értékeket.
Továbbra is lényeges szem előtt tartani a területi és fajtabeli sajátosságokat és az ebből eredő különbözőségeket is. Minden minta esetében növekedett a bogyók cukortartalma, jellemzően nagyobb mértékben. A mintaterületekről származó mustokban mérhető cukor mennyisége a Furmint fajta esetében 200-250 gramm/liter, a Hárslevelűnél hasonlóan 200-250 g/l. Az egyetlen megmaradt a Sárgamuskotály mintaterületnél pedig 203 g/l volt a mérhető cukortartalom. Az anonim minták esetében is hasonló értékek fedezhetőek fel, viszont ott akadt alacsonyabb érték a Furmint (189,29 g/l) esetében és magasabb eredmény a Sárgamuskotálynál (246,7 g/l). A titrálható savtartalmak 6,5 g/l és 9,5 g/l közötti tartományban alakultak, de jellemzőbbek a 7 gramm/liter körüli értékek. Az anonim mintáknál már van 5 gramm/liter alatti savtartalom is.
Mindenképpen érdemes körültekintően eljárni és nyomon követni egy adott terület, fajta érésdinamikáját felmérni a szüretet megelőzően. A szeptember 9-én kezdődő hét során már elkezdődött az évszaktól eltérő magasabb hőmérséklet csökkenése, valamint csapadék is megérkezett. Ezek kihatnak az érésmenetre és a szüreti munkálatokra is. A felvásárlások megindulásával egyre több területet érinthet majd a szüret, amely egyre fokozódik majd a szeptember folyamán. Remélhetően az aszúsodás folyamatai is kiteljesednek az előttünk álló időszakban, amennyiben azt a környezeti feltételek is lehetővé teszik majd – fogalmazott Balling Péter, a Tokaji Kutatóintézet szőlészeti kutató szakembere.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók
A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.
Szárbontás az AÖP tükrében
A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 26 univerzális kis traktor
Több mint 3.400 hirdetés 109 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés