Egy 3 085 német tejgazdaság adatait felvonultató, 376 415 tehenet vizsgáló kutatási projekt megállapította, hogy a nagyobb tejüzemek, amelyeket gyakran kritizálnak az állatjólétre való károsságuk miatt, nem feltétlenül hibáztathatók emiatt. A tanulmány fő célja az volt, hogy megvizsgálja az állatjólét és a német tejgazdaságok állománymérete közötti kapcsolatot. Az elemzett minta hasonlított a világ negyedik legnagyobb tejtermelőjének, Németország tejtermelésének változatos szerkezetére, és a tejgazdaságok méretének széles skáláját fedte le, 7 tehéntől egészen 2 900-ig, átlagosan 122 tehénnel.

Forrás: pixabay

A minta 98%-a hagyományos és 2%-a bio volt, 93%-uk tejtermelésre szakosodott. A gazdaság átlagos mérete 141 hektár volt, amelynek 73%-a gyepterület volt, és a gazdaságok 55%-a lehetővé tette a tehenek legeltetését. Az állatjóléti mutatót (AWI) a tejtermelés fenntarthatóságával foglalkozó nagyobb projekt részeként dolgozták ki, szoros konzultációt folytatva a tejipari értéklánc szakértőivel, például a haszonállatok jólétével foglalkozó tudósokkal, gazdálkodókkal és tejipari képviselőkkel. Ez az index magában foglalta a lakhatást, az etetést, az egészséget, a viselkedést, az éhséget és szomjúságot, a kényelmetlenséget és fájdalmat, a sérülést vagy betegséget, a mozgás szabadságát, a külső éghajlati ingerekhez való hozzáférést, a fülke és a padló típusát, a pihenőhelyeket és az ivóvályúkat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb gazdaságok jobb AWI-t értek el, mint a kisebbek. Még ha a különbség mérete kicsi is volt, az eredmény mégis ellentétben áll azzal a széles körben elterjedt feltételezéssel, hogy a nagy gazdaságok alacsonyabb állatjóléttel rendelkeznek. Valamennyi állományméret-osztályban nagy eltéréseket találtak az állatjóléti index állományai között, és az állomány mérete nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja az állatjóléti szinteket az egyes gazdaságokban. A mezőgazdasági üzem vezetőjének tudása és készségei, valamint az az idő, amelyet a gazdálkodók az állatoknak szentelhetnek, szintén pozitívan befolyásolja az állatjólétet.

Még ha a szabad tartási rendszerű istállóval rendelkező gazdaságok átlagosan magasabb állatjóléti indexet értek is el, mint a kötött tartási rendszert alkalmazó istállókkal rendelkező gazdaságok, az állatjóléti indexértékek szórása azt mutatta, hogy az állatjóléti index magas és alacsony értékei egyaránt elérhetők, függetlenül az állattenyésztési rendszertől. Ez azért van, mert bizonyos mutatók, mint például a tehénenkénti pihenőterületek, függetlenek a tejelő istállórendszertől, és más tényezőket helyettesíthetnek. Ezenkívül a tanulmány megállapította, hogy az állatjóléti index nagy eltéréseket mutat az állományok között az összes állományméret-osztályban, nagyobb különbségek vannak a régiókon belül, mint a régiók között, és az azonos méretű állományokon belül is nyilvánvaló volt a változás - olvastuk a meatthefacts.eu-n.

Ezek az eredmények megerősítik azt a bizonyítékot, hogy az állomány mérete csekély hatással van a gazdaságspecifikus állatjóléti szintekre, és mind a kis, közepes és nagy tejgazdaságokban van lehetőség a jobb állatjólétre. Ezért az állatjóléttel kapcsolatos nyilvános vitáknak és politikai döntéseknek figyelembe kell venniük, hogy az állomány mérete és a politikailag kikényszerített állományméret-korlátozások kevesebb figyelmet érdemelnek. Ezzel szemben - ehelyett - nagyobb hangsúlyt kell fektetni az állatjóléti intézkedések gazdaságokban történő végrehajtására.

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás