Hirdetés
Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával
Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerzői szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos, gabona alapú változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat.
A HVG írta meg, hogy az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent publikáció szerint, ha a banánhéjat blansírozzuk – vagyis rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd kivesszük és jeges vízben lehűtjük –, megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékáru süthető belőle, ami ugyanolyan finom, ha nem jobb, mint a hagyományos liszttel készülők.
Egészségesebb termékeket lehet belőle készíteni
A tanulmány szerzői szerint ráadásul nem csak az íze miatt érdemes a banánhéj liszt használata. Az ilyenből készülő a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat – valószínűleg a magas rosttartalom miatt - írták. Ám akkor, ha a sütéshez 7,5 százaléknyi banánhéj lisztet adunk, az eredmény máris kellemesebb.
Bár a tanulmány csak a péksüteményekre vonatkozott, az eredmény alapján úgy tűnik, kenyereket és süteményeket is érdemes lehet ebből készíteni. Egy 2016-os tanulmány szerint például, ha a kenyérsütésnél a liszt 10 százaléka banánhéjból van, akkor sokkal magasabb lesz annak a szénhidrát, cukor- és zsírtartalma.
Mindez ráadásul nemcsak a táplálkozást teheti egészségesebbé, hanem az ételpazarlást is csökkentheti. A megvásárolt banánnak ugyanis nagyjából a 40 százalékát teszi ki a héj, amit a legtöbben egyszerűen csak kidobnak - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Mitől lesz jobb a minőség? - 1. rész
Az őszi vetésű növények 2024-ben jobb körülmények között kezdik meg az életüket, mint az elmúlt években. Mégis, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy valamelyest növeljük a termelt mennyiséget és jobb beltartalmi mutatókat érjünk el. Hol mentek el a mázsák és mi okozza a gyengébb minőséget?
Gabonaszárítás során kiváltható a gáz a HETECH innovációjával
A HETECH idei szakmai napján a kiemelt téma egy, a gabonaszárítás területén születtet innováció volt, de a nagyszámú résztvevő megismerkedhetett, a terménytisztítás gyakorlati kérdéseivel, egy spanyol gabonahűtési technológiával és különböző állattenyésztési technológiákkal is.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatJohn Deere 8300 traktor
12 000 000 HUF
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 110 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés