A karácsonyi menüből idén sem hiányozhatott a mák. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium. Olyanok is akadnak, akik szerint minden nap kellene fogyasztani, mert – például a csontritkulás megelőzésében – valóságos csodaszer. Mi igaz ebből? Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke világítja meg a kérdést.

Bár ma sokan kerülik a mákos ételeket, mert kellemetlennek tartják, ha nem tudnak azonnal fogat mosni, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, a diófélékkel együtt vegyesen heti 2-3 alkalommal.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer. Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van (Fotó: Pixabay)

Köhögéscsillapítás, görcsoldás, a végső fájdalom csillapítása

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Köhögéscsillapításra, görcsoldásra, súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására is alkalmazzák, de otthon semmiképp sem érdemes kísérletezni vele, mert veszélyes lehet a szervezetünkre.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer.

Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. Persze, nagyon ritkán eszünk meg 10 dekagramm mákot. Egy tésztára, szelet süteménybe legfeljebb 2-3 deka kerül. Ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy értékes B1-, B6-, B2- és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium.

Teljesen ép állapotban találták a csontokat a temetőben

Két ismert természetgyógyásztól, Schirilla Györgytől és Oláh Andortól ismert az a történet, amely szerint néhány évtizede áthelyezés miatt egy egész temetőt exhumálni kellett egy csallóközi faluban, Szlovákia területén. De a régészek számára is nagy meglepetést okozott, hogy a csontokat teljesen ép állapotban találták. A természetgyógyászok ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a helyi lakosság rendszeresen fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel a máktermesztés volt az egyik fő bevételi forrása.

A jelenséget azzal magyarázták, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, ami segít a kalcium hatékony felszívódásában, a dietetikus szakember azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: a foszfor gyengíti a kalcium biohasznosulását.

Schirilla György mindenesetre nagy híve volt a máknak, és saját receptet is kifejlesztett a rendszeres mákfogyasztás elősegítése érdekében. Ennek lényege, hogy a darált mákot össze kell keverni egy kis vízzel és mézzel, majd fel kell forralni és naponta egy evőkanállal fogyasztani belőle.

Ha jól is hangzik, a dietetikus nem javasolja a keverék rendszeres evését. Mint mondja, a méz is cukor, tehát szintén gyengíti a kalciumfelszívódást, és sokkal jobban járunk, ha rendszeresen fogyasztunk tejet, illetve tejtermékeket.

Citromos víz helyett inkább zöldség és gyümölcs

Schirilla mákkeverékéhez a citromos vizet is ajánlják, mint ami ugyancsak segíti a kalcium biohasznosulását, de a szakember szerint ez is tévedés. A C-vitamin megfelelő bevitele hozzájárul a bőr, a csontok és kötőszövetek egészségéhez, de a citromos víz helyett erre inkább a rendszeres és bőséges zöldség-, valamint gyümölcsfogyasztást javasolja.

Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak, hideg sajtolásukkal 33, meleg sajtolásukkal pedig 50 százalék körüli olajat lehet kinyerni belőlük. A mákolajat használhatjuk étolajként, például úgy, hogy 1-2 mokkáskanállal keverünk a salátához, de tudnunk kell róla, hogy nincs benne kalcium, és természetesen jóval kisebb mennyiségben hozzáférhető az egyéb olajoknál, mint amilyen a napraforgó-, az olíva- vagy a mogyoróolaj.

Összefoglalva a dietetikus szakember véleményét, a máknak valóban magas a kalciumtartalma, így fogyasztása hozzájárulhat a kalciumigény fedezéséhez, de a tejtermékekből jobban felszívódik a kalcium a szervezetünkbe.

A mákolaj nem egyenértékű a mákkal, markánsan eltér az összetétele. A mák fogyasztását azért sem ajánlja túlzásba vinni, mivel rendszerint édes ételekkel történik.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Megosztás

További híreink

Partner

A kukorica mikrobiológiai készítményeinek szerepe

2025.02.19.

A mikrobiológiai készítmények élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.

Háromnapos agrárdigitalizációs szakmai felnőttképzést indít márciusban a MATE 

2025.02.19.

Háromnapos agrárdigitalizációs szakmai felnőttképzést indít 2025. márciusában a MATE Gödöllőn.

Nagyon drágulnak Magyarországon az élelmiszer-alapanyagok

2025.02.19.

Jelentősen megnövekedett az élelmiszer-alapanyagok ára 2025 elejére, a drágulásnak több hatása is lesz.

Újabb, most több mint 22 milliárd forintnyi támogatást kaptak a gazdálkodók

2025.02.19.

Újabb jelentős összeget, több mint 22 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak a 2024. évi egységes kérelmekben szereplő közvetlen támogatások keretében.

Új, "Agrárinnovációnk jövőjének pillérei: precízió, digitalizáció és fenntarthatóság" című kiadvány mutatja be a szakma előtt álló kihívásokat

2025.02.19.

"Agrárinnovációnk jövőjének pillérei: precízió, digitalizáció és fenntarthatóság" címmel új agrárinnovációs kiadvány mutatja be a mezőgazdaság előtt álló legfontosabb kihívásokat

Partner

Tudományos érdekességek a baktériumkészítményekről

2025.02.18.

A baktériumkészítményekben is találhatók helper (segítő) baktériumok, melyek a stresszkezelésben játszanak szerepet. Például, szárazság esetén képesek más baktériumtörzsek kolóniái köré nyálkaburkot, vagyis biofilmet képezni, megóvva a baktériumokat a kiszáradástól.

Partnerhírek
Partner

A kukorica mikrobiológiai készítményeinek szerepe

2025.02.19.

A mikrobiológiai készítmények élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.

Partner

Tudományos érdekességek a baktériumkészítményekről

2025.02.18.

A baktériumkészítményekben is találhatók helper (segítő) baktériumok, melyek a stresszkezelésben játszanak szerepet. Például, szárazság esetén képesek más baktériumtörzsek kolóniái köré nyálkaburkot, vagyis biofilmet képezni, megóvva a baktériumokat a kiszáradástól.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Agromésztej
Pest, Nagytarcsa

Agromésztej

7 075 HUF / flakon

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 172 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás