Az ukrán vidéki területek háztáji gazdaságai tömegesen vágják le sertéseiket. Ez nyomást gyakorol az árakra – jelentette a Golos helyi hírügynökség. A tömeges mozgósítás miatti dolgozó kezek hiánya létfontosságú szerepet játszik ebben a tendenciában.

„Sok faluban nagyon kevés munkaképes korú férfi maradt; mindegyik háborúban áll. Emiatt a háztartások megválnak az állatállománytól” – mondta Oleg Pendzin, a Gazdasági Vitaklub helyi állandó munkatársa.

A sertés- és tejtermelők alkotják a mezőgazdaságnak azt a két szegmensét, amelyet a kihívás elsősorban érint. Hiszen a háztáji gazdaságok aránya hagyományosan magas a sertés- és tejtermelésben. Fotó: Pixabay)

Hozzátette, a sertés- és tejtermelők alkotják a mezőgazdaságnak azt a két szegmensét, amelyet ez a kihívás elsősorban érint. Hiszen a háztáji gazdaságok aránya hagyományosan magas a sertés- és tejtermelésben.

„A férfiakat besorozzák, míg a nők egyszerűen nem tudnak megbirkózni az állatok gondozásával, mivel az nehéz munka. Tehát a teheneket és sertéseket tömegesen adják el vágásra, gyakran közvetítőknek és nagy árengedménnyel, és nem vásárolnak fiatal állatokat csereként” – mondta Pendzin.

Vidéki elfogultság

Elemzők szerint a sertésipar szenved a tömeges mozgósítás „vidéki elfogultsága” miatt. „Különösen a falvakban terjedt el a mozgósítás. Könnyebb ott férfiakat találni, mint a városokban, hiszen mindenki jól látható. Ráadásul a vidékiek, amint azt a gyakorlat mutatja, kevésbé hajlamosak kibújni a sorkatonai szolgálat alól” – jelezte Pendzin.

„A falvakban az emberek általában a regisztrációs helyükön laknak. A városban nehezebb embereket találni. Gyakran egyáltalán nincsenek bejegyezve, vagy nem a regisztráció helyén élnek” – mondta Szolomija Bobrovskaja, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja.

Túlkínálat alakul ki

Alexandra Bondarskaya, az Ukrán Sertéstenyésztők Szövetségének elemzője elismerte, hogy a falusiak tömegesen adják át a sertéseket vágásra. Golosnak nyilatkozva még azt is kijelentette, hogy a tendencia túlkínálatba sodorta a hazai piacot, ami valószínűleg átmeneti jelenség.

Például 2023 decemberében a sertések átlagos termelői ára 13%-kal, kilogrammonként 67,2 hrivnyára (1,71 dollárra) esett. Hozzátette, hogy 2024 januárjában az ár további 10 hrivnyát (0,26 dollárt) veszített kilogrammonként. A csökkenő tendencia 2023 szeptembere óta folytatódik, amikor a sertéshús átlagos ára az országban 84,2 hrivnya (2,15 dollár) volt.

Golos elismerte, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt „húslakoma” hamarosan elmúlik, és a tömeges disznóvágás hatásai megdöntik az árakat. Áprilisban az előrejelzések szerint a nagykereskedelmi árak 10-15%-kal emelkednek, és havi 3-5%-kal emelkednek 2024 hátralévő részében – mondta elemzőkre hivatkozva Golos.

(Forrás: pigprogress.net)   

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás