A Tokaji borvidék turisztikailag kiemelt helyszínein a termelői borkimérést végző egységek, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatának kiemelt ellenőrzését végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei májusban. Az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt zajló, összesen 18 helyszínt érintő akció során a hatóság emberei többek között arra összpontosítottak, hogy a forgalmazott borászati termékek és alkoholos italok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e, továbbá a termékek minősége, nyomon követhetősége, valamint a helyszínek higiéniai állapota megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. A megállapított szabálytalanságok okán a hatóság 4 esetben indított eljárást, a bírságok kiszabása folyamatban van.

Az előzetesen kockázatelemzéssel és véletlenszerűen kiválasztott 18 ellenőrzött helyszínen 51 darab hazai előállítású bortétel vizsgálatát végezte el a hatóság, ezek valamennyi esetben megfelelőnek bizonyultak - írta a Nébih. A felügyelők helyszíni vizsgálatokkal, „in situ” mérésekkel ellenőrizték, hogy az értékesített borkészletek megfelelnek-e a forgalomba hozatal kapcsán bemutatott tételeknek, nyomon követhetőek-e, illetve az adminisztráció a jogszabályokban meghatározottak szerint történik-e.

A Tokaji borvidéken a termelői borkimérést végző egységek, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatának kiemelt ellenőrzését végezték el a NÉBIH munkatársai - Fotó: Tokaj-Hegyalja Egyetem, Sárospatak, Facebook, illusztráció
A Tokaji borvidéken a termelői borkimérést végző egységek, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatának kiemelt ellenőrzését végezték el a NÉBIH munkatársai - Fotó: Tokaj-Hegyalja Egyetem, Sárospatak, Facebook, illusztráció

A hatóság 16 tételből vett mintát, amelyeket részletes laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzik. Összesen 150 darab forgalmazott borászati termék tétel érvényes forgalomba hozatali azonosítójának ellenőrzésére is sor került a Nébih Navigátor alkalmazással. Az ellenőrzött tételek mindegyike megfelelőnek bizonyult. 

A szeszes italok esetén szintén fontos feladat az esetleges házipárlatok forgalmazásának azonosítása. A hatóság 10 esetben végzett helyszíni vizsgálatokat és méréseket, melyek során nem találkozott nem megfelelő tétellel. 

A hibák, amiket a vizsgálatok során találtak

A hatóság vizsgálta továbbá az egységek higiéniai megfelelőségét, a személyzet egészségügyi alkalmasságát is. 17 helyszínen a higiénia körülmények megfelelőek voltak, mindösszesen 1 esetben volt szükséges az előállító figyelmeztetésére az alapos takarításra és a tartályok rendszeres tisztítására vonatkozóan. A borkimérő egységek alkalmazottai 7 esetben nem tudták hitelt érdemlően igazolni az egészségügyi alkalmasságukat.

Jelöletlen termék megsemmisítésének elrendelésére egy esetben került sor. Szintén egy-egy alkalommal kellett intézkedni a termékkísérő dokumentum hiányos és pontatlan vezetése, valamint nem nyomon követhető, hibás jelölésű termék miatt. Utóbbi esetben összesen 646,5 liter borászati termék zárolását rendelte el a hatóság. További egy vizsgálatnál az ellenőrzött termelő pincekönyvi bizonylatolása eltért a pincében található valós készlettől. Az ügyfél összesen 744 liter palackozott bor értékesítését nem adminisztrálta (szakmai-jövedéki nyilvántartásban), így az a készletnyilvántartásban továbbra is szerepelt, annak ellenére, hogy már nem volt a birtokában.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 4 esetben indítottak eljárást, a bírságok kiszabása folyamatban van. Az azonnal javítható hiányosságokat az érintettek a hatóság felszólítására már az ellenőrzés idején megszüntették - írta a hivatal.

Az akció során a hatósági felügyelők azt tapasztalták, hogy a kisebb termelők is sok esetben használják a korszerű technológiával rendelkező Közösségi Infrastruktúra Központok szolgáltatásait, melyek révén jó minőségű mustot, bort, pezsgőt állíttatnak elő.

Összességében elmondható, hogy a tokaji borvidéken vizsgált borkimerő egységek rendelkeznek a jogszabályok által előírt szükséges engedélyekkel és a forgalmazott borok mindegyikének volt érvényes forgalomba hozatali azonosítója. Mindez megnyugtató, hiszen élelmiszerbiztonsági és országimázs szempontból is rendkívül fontos, hogy a sokakat vonzó tokaji borvidéken kizárólag biztonságos borok kerüljenek a poharakba - zárult a cikk.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Európa-bajnoki címet szerezett madárinfluenzában Magyarország

2025.07.11.

A madárinfluenza járvány terjedése továbbra is komoly aggodalomra ad okot a baromfiágazatban.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Rekordméretű méhpusztulás sújtja a hazai méhészeket – Egyre nehezebb talpon maradni

2025.07.11.

Az elmúlt évtized legsúlyosabb veszteségét szenvedték el a hazai méhészetek. Az időjárás és a globális mezőgazdasági problémák egyre inkább sarokba szorítják a méhészeket, akik joggal teszik fel a kérdést: hogyan tovább?

A fák menthetik meg a magyar málnatermesztést

2025.07.11.

A nyári forróság, a száraz légkör és az erős napsugárzás perzselheti a gyümölcsöt és a leveleket is. A természetes árnyékolás és a mikroklíma szabályozása nélkülözhetetlen a magyar málnatermesztés sikerességéhez.

Azonnal leállította a környezetvédelmi hivatal a debreceni akkumulátoripari cég próbaüzemét

2025.07.11.

A Semcorp Hungary Kft. szeparátorfólia üzeme pontforrásainak próbaüzeméről készült mérési jegyzőkönyv szerint 7 túllépi a meghatározott határértékeket, ezért a környezetvédelmi hivatal azonnal leállította a folyamatot

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás