Hirdetés
Narancsbor, vegán bor, csavarzár - nagy átlakuláson túl, de nagy lehetőségek előtt a magyar borászat
A magyar borászat hosszú távú jövőjét jelentősen befolyásolják a jelenlegi fejlesztések, ezért a termelőknek alkalmazkodniuk kell a piaci változásokhoz – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézetének termékbemutatóján.
Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar borászat hagyományai értékesek, de a piaci igények folyamatosan változnak, ami új kihívásokat jelent a termelők számára. Az elmúlt tíz évben Európában közel 25%-kal csökkent a borfogyasztás, ami jelentős hatással van az ágazatra. Bár a hazai borászok kiemelkedő szaktudással rendelkeznek, hosszú távú sikerükhöz elengedhetetlen, hogy igazodjanak a fogyasztói elvárásokhoz és a modern trendekhez.

Feldman Zsolt szerint a borpiacot nemcsak az ár és a minőség befolyásolja, hanem olyan tényezők is, mint a csomagolás vagy az alkoholtartalom. Az új generációk, különösen az ezredforduló környékén születettek, a bort leginkább az élményszerzés és szórakozás részeként fogyasztják. Ők a könnyedebb borokat részesítik előnyben, és előfordulhat, hogy egy modern, praktikus csomagolás éppen olyan fontos számukra, mint maga az ital – tette hozzá.
Hirdetés
A szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a borászatban nem lehet a 20 évvel ezelőtti megközelítésekre hagyatkozni, hanem előre kell tekinteni, és olyan fejlesztésekre kell összpontosítani, amelyek a jövő fogyasztói igényeire reagálnak. Ezt a szemléletet támogatja a tavasszal induló innovációs beruházási pályázat is, amely olyan fejlesztések megvalósítását segíti, amelyek új típusú borászati termékeket és csomagolásokat eredményezhetnek.
Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényen elmondta, hogy az egyetem négy évvel ezelőtti átalakítása korszerűbb szervezeti struktúrát eredményezett, amely jobban igazodik az agrártudományok és a borászat fejlődési irányaihoz. A megújult intézményi háttér lehetőséget biztosít arra, hogy a termelők modern tudásra és kutatási eredményekre alapozva fejlesszék termékeiket. A rektor példaként említette a narancsbort, a vegán borokat, valamint az alacsony vagy alkoholmentes borokat, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.
Forrás: AM
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban
2025.04.29.Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft., a Magyar Talajtani Társaság tisztelettel meghívják Önt a Növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban Szántóföldi Szemlekörök Szakmai Továbbképzés a gyakorló növénytermesztők számára című szakmai továbbképzésére.
Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért
2025.04.29.Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatKukorica, cirok réz-cink nitrogén kén ca mg C-komplex lombtrágya
1 050 HUF
+ áfaDurumbúza C-komplex technológia gombaölő hatással, réz + kén + cink
1 020 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 200 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés