Továbbra is jelentős mennyiségű mezőgazdasági terület van víz alatt, de ez a belvíz mennyiség még nem mondható súlyosnak Bács-Kiskun vármegyében. A változékony időjárás most új kihívást okoz a gazdálkodóknak. A növényeknek szükségük lenne a nyugalmi állapotra, illetve hótakaró meglétére. Ez egyelőre nem érkezett meg, ezért az enyhe időben megindulhat a növények fejlődése, így egy esetleges fagyosabb időben károsulhat a termés.

A Hírös.hu cikkét szemléztük, eszerint nagyon változékony időjárás van mögöttünk. Ez pedig kihívások elé állította a mezőgazdaságot. Az elmúlt időszakban kiemelkedően sok csapadék hullott, utána érkezett a sarkvidéki hideg, majd ezt követően egy enyhébb télies időjárás, február hónap elején pedig beköszöntött a tavaszias idő. A belvíz maradt, a gondok viszont szaporodtak a gazdák számára.

Továbbra is jelentős mennyiségű mezőgazdasági terület van víz alatt, de ez a belvíz mennyiség még nem mondható súlyosnak Bács-Kiskun vármegyében, a változékony időjárás viszont most új kihívást okoz a gazdálkodóknak - képünk illusztráció

Nincs meg a megfelelő hideg a növények számára

A növényeknek szükségük lenne egy úgymond alvó, megnyugvó állapotra, illetve egy hótakaró meglétére. Bár ahogy az előrejelzésekben is látjuk és ahogy tapasztaltuk, tartósan mínusz 10 fok körüli hőmérséklet az idei télen sem volt. Pozitívumként elmondható, hogy volt néhány fagyos nap, amikor mínusz 10 közelébe ment a hőmérséklet - magyarázta Fekete Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun vármegyei főfalugazdásza.

”Ezek a hidegebb napok segítettek abban, hogy a károkozók egy része elpusztuljon, így a tavaszi növényvédelem kicsit könnyebb lehet a gazdálkodók számára. Azonban a tavaszias idő hatására a növények kilépnek a téli „alvó” állapotukból és fejlődésnek indulnak. Ez akkor lehet veszélyes, ha ez a melegebb időjárás egy-két hétig tart, de utána hirtelen megint beköszönt egy fagyosabb, hidegebb idő, ekkor ugyanis károsulnak a növények. Ez vezethet terméskieséshez, illetve minőségromláshoz is — részletezte Fekete Zsolt.

Ezért fontos a keményebb tél

Azt a Hírős Agrária írta meg, hogy őszi vetésű kultúrnövényeknél nagyjából az összes őszi tevékenység célja, hogy az állomány erősen lépjen be a télbe, elkerülve a kifagyás veszélyét és a téli időjárás viszontagságait. Ha ezt sikerül elérni, szántóföldi növényünk könnyebben regenerálódik majd a tavasz folyamán.

https://www.youtube.com/watch?v=vHChVFzC9QQ
Miért veszélyes az enyhe tél a mezőgazdaságban?

A szántóföldi növénytermesztés számára az ideális téli időjárás magában foglalja a hótakarót is. A hótakaró azért fontos, mert a téli csapadék alatt a növények a keményebb hidegben is védve vannak. A legjobb az lenne, ha legalább egy hónapot hó alatt töltene a szántóföldi növény - írták.

A tél a mélynyugalom időszaka a növények életében, legalábbis annak kellene lennie. Ehhez szükséges két–három hét lehűlés, hogy a növények nyugalmi állapotba kerüljenek. Az enyhe téli időjárás megzavarhatja az érzékenyebb fajták nyugalmi állapotát. Ha az enyhe idő több héten át is kitart, nem áll le a nedvkeringés a növényekben, és ez egy nagyon fokozott fagyhajlamhoz vezethet. Az őszi gabonavetések fagytűrő képessége gyengül, és ilyen esetben már nagyon komoly károkat okozhat, ha beköszönt az erős lehűlés - közölték.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás