Az Európai Parlament képviselői zöld utat adtak a Közös Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatának, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése. A felülvizsgált környezetvédelmi feltételrendszer már 2024-ben felhasználható az uniós támogatás igénybevételéhez. Szélsőséges időjárás esetén több mentesség lehetséges egyes előírások alól. A kisebb gazdaságok mentesülnek az ellenőrzések és a szankciók alól, ha nem tartják be a szabályok egy részét.

A Parlament 2024. április 24-én, szerdán 425 szavazattal, 130 ellenszavazattal és 33 tartózkodás mellett jóváhagyta a KAP stratégiai tervről szóló rendelet és a KAP horizontális rendelet felülvizsgálatát. Az EP-képviselők a Tanács által javasolt és a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága által 2024. április 15-én jóváhagyott technikai módosításokkal fogadták el a jogszabálytervezetet. Az Európai Parlament anyagát szemléztük.

Jóváhagyta az EU Közös Agrárpolitikájának felülvizsgálatát az Európai Parlament, könnyebb feltételeket kell teljesíteni a gazdáknak - Fotó: CSZS, Mezőfalva

A következő lépések az EU Közös Agrárpolitikájának felülvizsgálatában

A rendeletet most a tagállami kormányokból álló Tanácsnak kell jóváhagynia. A Tanács belga elnöksége arról tájékoztatta a Parlamentet, hogy amennyiben a képviselők a Tanács Mezőgazdasági Különbizottság által elfogadott formában támogatják a javaslatot, a Tanács ugyanezt a szöveget fogja elfogadni. A tanácsi jóváhagyás után a jogszabály megjelenik az EU Hivatalos Lapjában, és azonnal hatályba lép. 

A gazdák már 2024-től használhatják felülvizsgált környezetvédelmi „feltételrendszert” az uniós pénzügyi támogatás iránti igényeikhez.

Az események háttere volt:

A KAP felülvizsgálata megváltoztatja a három környezetvédelmi feltételrendszerre vonatkozó szabályokat, amelyeket a gazdáknak be kell tartaniuk ahhoz, hogy támogatásban részesüljenek. Emellett nagyobb rugalmasságot biztosít az uniós országok számára, hogy mentességet adjanak a KAP-előírások alól, ha azok alkalmazása nehézségekbe ütközik, illetve ha a szélsőséges időjárás okozta problémák vetődnek fel. A 10 hektár alatti kisgazdaságok mentesülnének az ellenőrzések és a KAP-szabályok be nem tartása esetén kiszabható szankciók alól - írták.

Az intézkedések elfogadásának felgyorsítása érdekében a Parlament beleegyezett, hogy az ügyet az úgynevezett sürgősségi eljárás keretében tárgyalja.

Elfogadták, hogy változás legyen

A Parlament kedden úgy döntött, hogy nem emel kifogást a KAP egyszerűsítési csomagját kiegészítő bizottsági javaslat ellen. Így a tagállamok nagyobb mozgásteret kapnak a KAP azon követelményének alkalmazásakor, hogy az állandó gyepterületnek a mezőgazdasági területhez viszonyított arányát 2018-hoz képest 5 százalék felett kell tartani (1. sz. GAEC-előírás) - közölte az EP.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás