A Szekszárdi Tudásközpontban rendezték az első Nemzetközi Lösz Terroir Konferenciát, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet GeoTerroir Interdiszciplináris Kutatócsoportjának tagjai ismertették a lösz, mint üledékes kőzet tudományos ismérveit. A lösz nemzeti és nemzetközi országimázs szempontjából is kulcsfontosságú természeti kincs, mely az abból táplálkozó haszonnövényeken, mint például a szőlőn és az arra épülő borászaton keresztül fejti ki hatását.

A típusos lösz világszinten is komoly mezőgazdasági jelentőséggel bír. Magyarországon többek között Tokajban és környékén, a Balaton déli partján, az Alföld egyes részein, Villányban, Pakson és Szekszárd környezetében is kiváló alapot ad a talajnak a speciális üledékes kőzet, elősegítve az országimázs és nemzetgazdasági szempontból fontos magyar borok termesztését - írta a Szegedi Tudományegyetem.

Az ország több területén is találkozni hasonló löszfallal, ez például Szekszárd belvárosában ad kiváló talajt és helyet a pincéknek - Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Az ország több területén is találkozni hasonló löszfallal, ez például Szekszárd belvárosában ad kiváló talajt és helyet a pincéknek - Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem GeoTerroir kutatócsoportja hidat épít a tradicionális bortermelés évszázados tapasztalatai és a modern tudományos ismeretek közé. A borászatban régóta alkalmazott módszerek és az egyes borvidékekre jellemző, egyedi ízjegyek már nem csupán a tapasztalati tudás körébe tartoznak, hanem geológiai és talajtani vizsgálatokkal, valamint geokémiai elemzésekkel alátámasztott magyarázatot kapnak.

Prof. Dr. Pál-Molnár Elemér, a Szegedi Tudományegyetem GeoTerroir Kutatócsoport és a Földrajz- és Földtudományi Intézet vezetője szerint a geoterroir a földrajzi fekvést, a domborzatot (kitettség, lejtőszög, tengerszint feletti magasság), a klímát (a különböző klímaciklusokat az elmúlt 100 évből), illetve a klímajövőt is jelenti.

„Természetesen a terroir alapvetése az alapkőzet és az alapkőzeten keletkező talaj is. Minél kisebb területre koncentrálunk (dűlő, parcella), annál jobban megismerjük annak a területnek az egyediségét” – mondta.

A kutatócsoport célja az, hogy a feltárt és a geológiai időben keletkezett kőzetek és azokon a kőzeteken létrejövő talajok tulajdonságait, jellemzőit és kémiai összetételét, az ilyen típusú fórumokon megosszák az érdeklődő, főleg szőlész és borász közösséggel. 

„Geológiai történeteket próbálunk adni, amelyektől természetesen a bor nem lesz jobb (vagy rosszabb), viszont a nagyon gazdag tudományos háttéranyag ismeretében a borász a saját közösségét és a célközönségét is magasabb szintre tudja emelni” – hangsúlyozta.

Nem csak a szőlőnek fontos a lösz

A fórumon kiderült, hogy a lösz rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely a szőlőnek létfontosságú, de nem csak a növényeknek, hanem a kutatóknak is aranybánya. Dr. Újvári Gábor DSc, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézet kutatási főmunkatársa elmondta, hogy a lösszel már az 1960-as, 1970-es években is foglalkoztak a hazai kutatók.

A fórumon elhangzott, hogy a lösz rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, ami a szőlőnek létfontosságú, de nemcsak a növényeknek, hanem a kutatóknak is aranybánya - Fotó: Kovács-Jerney Ádám
A fórumon elhangzott, hogy a lösz rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, ami a szőlőnek létfontosságú, de nemcsak a növényeknek, hanem a kutatóknak is aranybánya - Fotó: Kovács-Jerney Ádám

„Engem elsősorban a kémiai, izotóp geokémiai összetétele érdekel ennek az anyagnak olyan szempontból, hogy ezek az üledékek mit tudnak elmondani számunkra arról, hogy hogy alakult az éghajlat az elmúlt néhány százezer évben. Ezek az üledékek többnyire a jégkorszakok során alakultak ki. Ezeket tagolták felmelegedési fázisok, amikor a löszön lévő fosszilis, mára eltemetett talajok alakultak ki és ebből tudjuk, hogy nagyon jelentős hőmérsékletingadozások voltak az elmúlt körülbelül 800 ezer-1 millió évben a Kárpát-medencében, illetve a csapadékmennyiség is jelentős mértékben változott, ezekben a fázisokban” – ismertette.

A geoterroir természetesen az egész terület élővilágára jelentős hatással van. Dr. Pál-Molnár Elemér szerint nagyon sok kultúrnövénynek van és lehet terroirja a kávétól az oliván keresztül a szatmári almáig vagy a besztercei szilváig. „Természetesen ezekkel is lehetne foglalkozni, de az a fajta direkt összefüggés és az a fajta nemzetközi érdeklődés, ami a terroirt megalkotta és tudományos szintre emelte, egyelőre csak a szőlő és a borkultúrák körül alakult ki” – tette hozzá.

Mi is az a lösz?

A lösz esetében egy homogén, rétegzetlen üledékes kőzetről van szó. Hiába áll meg több méteres falakban, kézzel könnyen morzsolható. Finom a szemcsemérete, ez azt jelenti, hogy a homok szemcséinél kisebb, úgynevezett kőzetliszt, szilt szemcseméretű anyag, alig kötött üledék. Két dolog cementálja: egyrészt agyagásványok, tehát olyan szilikátásványok, amelyek sokkal kisebb méretűek, mint a kőzetlisztméretű kvarc, földpát szemcsék, amiből nagyrészt felépül ez az üledékes kőzet. Ezen túlmenően kalcium-karbonát vagy kálcium-magnézium-karbonát – kalcit illetve dolomit ásványok kristályosodnak ki a kőzet kialakulása során, ez fokozza az összetartó erőt, a kohéziót – ismertette a lösz néhány fontos jellemzőjét az SZTE oktatója, Dr. Raucsik Béla.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Csőd szélén az önjáró mezőgazdasági robotokat fejlesztő cég

2025.07.12.

A francia Naïo Technologies mezőgazdasági robotokat gyártó vállalat pénzügyi nehézségekbe került. A céget bírósági felügyelet alá helyezték, és vevőt keresnek, hogy folytathassák a működésüket.

Hogyan fokozható még tovább a muskátlik virágzása? Sütőporral…

2025.07.12.

A muskátlik kedvelt növények gazdag virágzásuk és egyszerű gondozásuk miatt. Előfordul azonban, hogy egy kis segítségre szorulnak, hogy még bőségesebben virágozzanak. Meglepő módon egy gyakori konyhai alapanyag, a sütőpor is segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan használható a sütőpor a muskátlik virágzásának fokozására!

Csökken az agrártermelés és változott a vetésforgó Ukrajnában

2025.07.12.

Az ukrán mezőgazdasági termelés nagyobb mértékben csökken, mint az export, a vetésforgó is megváltozott tavalyhoz képest

Slágergyanús új fehér tv-paprika herseghet a fogunk alatt

2025.07.12.

Izgatott várakozás előzte meg a Rijk Zwaan felgyői kísérleti kertjében megrendezett paprikabemutatót. A már jól ismert hibridek mellett a nemesítőház egy rendkívül ígéretes fehér, tölteni való fajtára irányította a paprikatermesztés iránt érdeklődők figyelmét.

Közel 7 ezer hektárnyi adatgyűjtés bizonyította, hogy jó hasznot hoz a regeneratív gazdálkodás

2025.07.12.

A regeneratív gazdálkodás megtérülésével és hasznosságával kapcsolatban sok kérdés vetődik fel a termelők részéről, most a megtérülést is kiszámolták.

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás