A párizsi tőzsdén 8-9 eurós erősödéssel zárt a búza ára a legközelebbi szállítási határidőkre. A szeptemberi árszint már 223 euró/tonna. Az augusztusi repcéért pedig 461,25 eurót is megadnak a kereskedők. Várhatóan szűk készletekkel fogja zárni a 2024/25-ös szezont a világ terménymennyisége, ez különösen a búzára igaz. A kalászosok állapotromlásával párhuzamosan az új kukorica jegyzései is emelkedtek Párizsban.

Európa legnagyobb termelői továbbra is kedvezőtlen időszakra számítanak - írta a Mezőhír. Az európai gabonaárak éppúgy emelkedésben vannak, mint a repcéé. Ebben szerepet játszik az is, hogy az euró gyengült a dollárral szemben (és a forint is az euróval szemben), de még inkább az, hogy az időjárási körülmények továbbra sem kedvezőek. A betakarítás közeledtével megsokasodtak a várható termést lefelé korrigáló jelentések - közölték.

Az előrejelzések alapján erősödtek a búzaárak - Fotó: CSZS, Tolna vármegye

Az európai terményhelyzet 

Az éjszakai fagyok érzékeny fenofázisban érik az északnyugati országok kalászosait, amelyek még csak most tértek volna magukhoz a téli belvíz okozta sokkból. Franciaországban továbbra is az elmúlt 14 év leggyengébb növényállományaként jellemzik az idei búzatáblákat. 64 százalékukat sorolják a „jó–nagyon jó” kategóriába, míg tavaly 93 százalékuk tartozott ide. A legfrissebb franciaországi felmérések a búza területében 8 százalékos csökkenéssel kalkulálnak (félmillió hektár mínusz), ehhez kell majd még hozzáadni a termés- és minőségbeli veszteségeket - írták.

A cikk szerint Németországban 6,3 százalékos terméscsökkenést valószínűsítenek a búzában és 7 százalékosat a repcében. Az USA-ból azt hallani, hogy a búzatermesztés szempontjából fontos Kansas államban esőhiánytól szenvednek az állományok, és ugyanezt a hírt adtuk közzé az orosz őszibúzavetésekről is, amelyek az ottani termésmennyiség 70 százalékát adják - fogalmaztak.

A számok nyelvére fordítva a kukorica- és búzaárak

Az IGC is csökkenteni kezdte a globális búza- és kukoricatermésre vonatkozó becsléseit. A cikk szerint baj még nincs, de már látszik, hogy szűk készletekkel fogja zárni a 2024/25-ös szezont a világ, ez különösen a búzára igaz. A kalászosok állapotromlásával párhuzamosan azonban az új kukorica jegyzései is emelkedtek Párizsban, de csak 4,25 euróval tonnánként.

Április közepén még azt írták, hogy van esély a 70 ezer forintos búzaárra.

A jelenlegi árak és árfolyamok mellett már a 75 ezer forintos elvárás sem tűnik túlzónak a betakarításkor.

Az új kukorica pedig 68 ezer körül lenne, de erről korai még nyilatkozni - fogalmaztak. A legnagyobb ugrást, 12 eurós emelkedéssel, a repce produkálta Párizsban, az augusztusi tételekért már 461,25 eurót is megadnak a kereskedők. Ez azt jelenti, hogy megvan a 170 ezres hazai árszint, főként, ha az ukránok sem engednek a mostani elvárásaikból - közölték.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás