A konstrukció az idei esztendőben immár a harmadik versenyképes és fenntartható erdőgazdálkodást segítő új támogatási pályázat.

erdő
Fotó: Pixabay

A felhívás a fiatal erdők gazdasági értékének növelését célozza olyan eszközökkel, amelyek által az erdők nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat. Ide kell érteni azokat a beavatkozásokat is, amelyek hatásai nem azonnal, hanem a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhatók. Az állományok ápolásához, tisztításához kapcsolódó támogatott tevékenységek pozitív hatásai sokszor a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhatók.

Az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek támogatott megvalósítása az erdészeti hatóság által az Evt. alapján nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók által lehetséges, aki az érintett erdőrészletre jóváhagyott erdőtervvel rendelkezik.

A támogatás mértéke tevékenységtől függően legalább 99 és legfeljebb 193 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként, a támogatási kérelmek benyújtására első alkalommal 2024. szeptember 4. napjától lesz lehetőség, hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: Agrárminisztérium