A legnagyobb európai élelmiszeripari gyártó, a Mondelēz International egy széleskörű klímaváltozás elleni program részeként a fenntartható búzatermesztés megvalósításán dolgozik. Ebben hét ország több mint 1300 gazdálkodója vesz részt, akik egy alkalmazáson keresztül követhetik a tapasztalataik eredményét, és ellenőrizhetik fenntartható teljesítményüket.

A Mondelēz elkötelezett a környezet és a biológiai sokféleség mellett azáltal, hogy a Harmony programon keresztül a fenntartható búzatermesztés áll a támogatás középpontjában. (Fotó: Mondelēz International)

A Mondelēz amerikai élelmiszeripari cég olyan jól ismert márkaneveken készít édességeket és csokoládét, mint az Oreo, az LU, a Prince, a Milka és a Liga. Az egyik legnagyobb európai gyártóhely a belgiumi Herentalsban található, ahol a Mondelēz évente 70 000 tonna édességet állít elő.

A Mondelēz egy ideje saját környezeti hatásainak csökkentésén dolgozik. A vállalat a klímaváltozás mérséklésében és a biológiai sokféleség védelmében látja a saját szerepét. Ez többek között a Harmony fenntartható búzatermesztési program bevezetésével valósul meg.

A programot tizenöt évvel ezelőtt Franciaországban vezették be, és gazdálkodókkal, molnárokkal, szövetkezetekkel, mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberekkel egyeztetve fejlesztették ki. Az első projekt 69 francia termelőből álló csoporttal indult, és jelenleg hét európai ország (köztük Franciaország, Belgium, Csehország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Spanyolország) 1360 gazdálkodója vesz részt a helyi szövetkezetekkel együtt.

Fenntartható döntések folyamatos meghozatala

A Mondelēz célja a Harmónia programmal a talaj egészségének javítása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a biológiai sokféleség védelme és a vízvédelem. A gazdálkodók iránymutatást kapnak erre a célra. A gazdálkodónak minden lépésnél fenntartható döntést kell hoznia – magyarázza Cecile Doinel programmenedzser. A búzafajtaválasztástól a gabonatárolásig, amit fertőtlenítőszerek nélkül kell elvégezni. A logisztika megtakarítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében csak a Mondelēz gyárai körüli gazdálkodók vesznek részt.

Nem az a cél, hogy a gazdálkodók teljesen felhagyjanak a növényvédő szerek használatával

A gazdálkodókat arra ösztönzik, hogy alkalmazzanak olyan gazdálkodási gyakorlatokat, amelyek optimalizálják a növényvédelem és a műtrágya használatát. Doinel szerint elsősorban az a cél, hogy a gazdák igazolják felhasználásukat. „Nem célunk, hogy a gazdálkodók felhagyjanak a növényvédelemmel. Van néhány olyan anyag, amely a leginkább káros az egészségükre és a környezetre, ezek nem megengedettek ebben a termesztésben.

Sokkal inkább arról van szó, hogy a növényvédelmet végső megoldásként használjuk, és a megfelelő adagolásban alkalmazzuk, miközben a regeneratívabb mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmazzuk.”

A talaj egészsége

A regenerációs gyakorlatok elsősorban a talajjavításra összpontosítanak. A gazdálkodóknak különféle növényeket kell termeszteniük a talaj termékenységének növelése érdekében.

A búza mellett a hüvelyesek döntő szerepet játszanak, mivel megkötik a CO2 -t , így korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását. A gazdálkodóknak a biodiverzitást is figyelembe kell venniük, amely a Harmónia program első napja óta prioritás, mondja Doinel.

„Minden mezőgazdasági társaságnál előírás, hogy a megművelt terület legalább 3%-án virágzó tábla álljon. Méhszállodák is találhatók a mezőkön. Ezenkívül a Mondelēz a rezisztens búzafajtákra összpontosít.

Regeneratív elvek

A termesztés nem bio, de nem is hagyományos – mondja Doinel. Szerinte ez egy hibrid megközelítés. A regeneratív mezőgazdaságra vonatkozóan nincsenek meghatározott európai szabványok. A Mondelēz esetében azonban ez egy holisztikus megközelítést foglal magában. Ennek célja a jó minőségű termények előállítása, miközben a biológiai sokféleség helyreállítására törekszik, elsősorban talajjavítással.

Prémiumok a gazdálkodóknak

A további erőfeszítésekért cserébe a gazdák tonnánként prémiumot kapnak. Doinel nem ad konkrét tájékoztatást az összegről, azt állítva, hogy ez „elegendő összeg ahhoz, hogy ösztönözze a gazdákat a programban való részvételre”. Elismeri, hogy a többlettevékenységek többletköltséggel járnak, de biztosítja, hogy a hektáronkénti hozamot nem veszélyeztetik. 2022-ben a termésátlag 7 tonna volt hektáronként.

A gazdálkodó termelésének mind minőséginek, mind mennyiséginek kell maradnia – mondja Doinel. „A fenntartható intézkedések ellenállóbbá teszik a fajtákat, ezáltal csökkentik a veszteségeket és stabilabb hektártermést biztosítanak.”
Franciaországban jelenleg 750 gazdálkodó követi az új irányelveket. Tavaly fejeződött be az első betakarítás, amelyet a 2030-as célokhoz képest figyeltek meg. A hektáronkénti hozamok még nem ismertek véglegesen.

Az első megállapítások szerint a tavalyi hektáronkénti termés és minőség kielégítő volt, bár egyes területeken az aszály is éreztette hatását – mondja Doinel.

Egyelőre nincsenek konkrét adatok az új regeneratív megközelítés franciaországi eredményeiről, de a vállalat korábban közölt számokat a fenntartható gyakorlatokról. 2022-ben összesen 397 000 tonna fenntartható búzát termesztettek, és 1800 hektárnyi parlagot állítottak be a méhek számára. A parcellákon 17 millió méhet és 30 lepkefajt számoltak össze.

(Forrás: futurefarming.com)  

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás