A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet alapján második éve futó jogcím már rövid idő alatt is érzékelhetően növelte a tenyészbika (apaállat) használatot az árutermelőknél és javította a hízómarha árualap minőségét. Soha ennyi minősített tenyészbikát nem vásároltak és állítottak tenyésztésbe a magyar húsmarhatartók, mint az elmúlt két évben - írta a NAK.

A tenyésztőszervezetek 2019-ben és 2020-ban összesen 2562 egyedre állítottak ki támogatási kérelemhez igazolást. Tavaly, a koronavírus miatt megrendült piaci helyzet ellenére is rekord számú, frissen minősült tenyészbikát állítottak tenyésztésbe a gazdák. A húsmarhatartók elégedettek ezzel a támogatással, ami túl azon, hogy hozzájárul a hazai húsmarha állomány minőségének javulásához, még a tenyésztési kedvet is növeli - fogalmazott a köztestület.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.
Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

Az elmúlt két kérelembeadási időszak tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a rendelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket és kisebb módosításokkal hosszabb távon is a hatékony módon tudja elősegíteni a termelési hatékonyság és a genetikai színvonal növelését, illetve az ágazatban kitűzött más célok elérését.

A gyorsabb genetikai előrehaladás és a minőségjavulás érdekében fontos, hogy a gazdák az idősebb apaállatok helyett, a legújabb és legjobb genetikát képviselő, frissen minősített tenyészbikákat vásárolják meg. Ennek érdekében és az elmúlt két év tapasztalatai alapján a rendelet finomítása vált szükségessé.

A kezdeményezett módosítások közül kiemelendő azon új feltétel, miszerint kizárólag az első alkalommal tenyésztésbe állított apaállat után lehessen támogatást igényelni, viszont a korábban már támogatási igény nélkül egyszer, vagy többször beállított tenyészbikák után ne.

A módosítás szoros szakmai együttműködésben valósul meg az Agrárminisztérium és a támogatást korábban közösen kezdeményező szervezetek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége együttműködésében.

 

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás