Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Az ilyen típusú hulladékot nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el. Ezért ilyen esetekben mindig külön kell gondoskodni az elszállításról és a megfelelő kezelésről. Hasznos információkkal segít a Józsrefvárosi Önkormányzat ingyenes kisokosa, ahol minden tudnivalót összegyűjtöttek a témában.

Mi a teendő a lakásfelújítás során keletkezett építési-bontási törmelékkel? Mi számít annak? Milyen lehetőségek vannak a sitt elszállítására? És a lakásfelújítás során keletkezett további hulladékok tárolására, elszállítására milyen szabályok vonatkoznak? Ezekrre a kérdésekre is válaszol Budapest VIII. kerületének információs anyaga. Az ingyenes, nyomtatott kiadvány megtalálható többek között a Polgármesteri Hivatal portáján (1082 Budapest, Baross u. 63–67.) és az Ügyfélszolgálati Irodában, de teljes terjedelmében elérhető online is - írta a Józsefvárosi Önkormányzat tájékoztatója.

A sittet nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el
A sittet nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el

Házirendbe ütközik a zsákok közterületen, utcán, folyosón, belső udvaron való tárolása, illetve a zsákok közös kukák mellé helyezése. Amennyiben az építési-bontási törmelék tulajdonosa a zsákokat nem szállítja el felszólításra, önkormányzati bérlő/lakáshasználó esetén a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) továbbszámlázza az elszállítás költségeit, magántulajdonos esetén pedig a közös képviselet ráterheli a tulajdonos folyószámlájára. 

Mi számít építési-bontási törmeléknek? 

pl. beton, cserép, tégla, vakolat, aszfalt, csempe, járólap, kerámia

Mi a teendő a lakásfelújítás során keletkező építési-bontási törmelékkel? 

Amennyiben az érintett meg tudja oldani a hulladék elszállítását, úgy az FKF Budapesten több helyen is biztosít lehetőséget építési-bontási törmelék ingyenes lerakására. A teljes lista és online időpontfoglalás: fkf.hu/epitesi-bontasi-tormelek-sitt 

A nyolcadik kerülethez legközelebbi cím: Budapest XVIII., Jegenye fasor 15. Az FKF honlapján regisztráció után online időpontra kell jelentkezni az adott hulladékudvarnál.

Építési-bontási törmelék bármilyen, a mérlegre, illetve a konténerbe történő mozgatásra alkalmas zsákban vagy vödörben leadható. Egy lakásból naponta legfeljebb 150 kg, évente maximum 1000 kg építési-bontási törmeléket lehet leadni. 

Az építési-bontási törmelék nem tartalmazhat veszélyes hulladékot, például azbesztet, kátrányt, bitument. Ezek leadása csak veszélyes hulladék átvételére engedéllyel rendelkező cégeknek lehetséges. Ha valaki nem tudja megoldani a hulladék elszállítását, vagy ha kényelmesebb neki, érdemes egy sittet elszállító céget keresni. Ezek a cégek kétféle módon oldják meg a hulladék elszállítását: teherautóval vagy konténerben.

 

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás