A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

A jó hír az, hogy a lisztharmat valószínűleg nem fogja megölni a növényeket, kivéve, ha a fertőzés különösen súlyos (Fotó: Pixabay)

Egyes növények érzékenyebbek, a hortenzia, az orgona és a bazsarózsa a leggyakoribb célpont. A sebezhető növények közé tartozik még az azálea, az áfonya, a dáliák, a delphinium, az uborka, a rododendron, a rózsa, a oroszlánszáj, a gyöngyvessző, a tök, a lilaakác és a rézvirág. Ha ezek közül bármelyiket termeszti, rendszeresen figyelje meg a tüneteket.

A jó hír az, hogy a lisztharmat valószínűleg nem fogja megölni a növényeket, kivéve, ha a fertőzés különösen súlyos.

Kezelés nélkül azonban a levelek felkunkorodhatnak, és sárgává vagy barnává válhatnak, a virágok lehullhatnak, és a virágzási idő lerövidülhet. A gomba a növényeket is gyengítheti, és meggátolja a fotoszintézist, csökkenti tápanyag-felvevő képességüket.

Mit kell tenni?

Amint észreveszi a betegségről árulkodó porszerű bevonatot, távolítsa el az érintett leveleket, és dobja a szemetesbe; ne hagyja őket a növény mellett, mert spóráik továbbra is megfertőzik a közeli növényeket.

Ha a betegség néhány levélnél tovább haladt, vagy a tünetek fokozódását kezdi észrevenni, alkalmazzon kertészeti vagy neemolajat a csomagolási utasítások szerint.

Alternatív megoldásként keverjen össze 1 evőkanál szódabikarbónát 1/2 teáskanál kertészeti olajjal vagy folyékony mosogatószerrel kb. 3 liter vízben, és alaposan permetezze be a növényeket, beleértve a levelek alsó részét is.

A szódabikarbóna nem gombaölő, de lúgossága gátolja a spórák csírázását, amelyek savas környezetet igényelnek. Amint a pH visszatér a normál értékre, a gomba újra szaporodik, ezért valószínűleg ismételt alkalmazásra lesz szükség. Ennek ellenére kerülje a túlkenést, mivel a szódabikarbóna sót tartalmaz, és a túl sok só káros a növényekre.

A súlyos fertőzések leküzdéséhez szintetikus, kénes vagy biológiai gombaölő szer alkalmazása szükséges.

Ha növényeit korábban érintette, a kiválasztott gombaölő szer megelőző alkalmazása segít megelőzni az újbóli megjelenést.

Általános gyakorlatok

A lisztharmat általában tavasszal vagy nyár elején jelenik meg. Bár meleg, párás körülmények között a legveszélyesebb, hűvösebb éghajlaton is megtalálható. Az egyszerű, nem vegyszeres gyakorlatok sokat segíthetnek a fertőzések megelőzésében, bárhol is legyen.

         Ha rendelkezésre állnak, keressen és ültessen rezisztens növényfajtákat.

         Gondoskodjon arról, hogy a napfényt kedvelő növények naponta legalább 6 órán át közvetlen napfényben részesüljenek.

         A fiatal növényeket megfelelően helyezze el, figyelembe véve a kifejlett méreteket. A zsúfoltság megtartja a nedvességet, ami lehetővé teszi a penész és a gombás betegségek fejlődését.

         Kerülje a fej feletti öntözést. Ehelyett irányítsa a vizet a talajba a gyökérzóna felett.

         Rendszeresen metssze meg az ágakat és a szárakat, hogy elegendő légáramlást biztosítson a növényeken keresztül és a növények között. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a napfény minden növényi részt elérjen.

         Ha a növényei megfertőződnek, távolítsa el a lehullott leveleket és a növényi törmeléket a kerti ágyásokról, hogy megakadályozza a terjedést és az újbóli előfordulást.

(Forrás: apnews.com)

 

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás