Hogyan hatott a sok eső az idei hagymatermésre? Mibe rakjuk a vöröshagymát, ha sokáig szeretnénk tárolni? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat!

Ha sok a csapadék…

Az idei esztendő időjárása nem kedvezett a vöröshagymát termesztő gazdáknak. Az érési, felszedési időszakban lehulló sok csapadék hatására - ami ráadásul egyenetlen vízmennyiséget okozott - a hagymafejek nem tudtak egyenletesen nőni, a buroklevelek nem lettek eléggé erősek, sőt, a gyors növekedésnek köszönhetően meg is repedeztek.

A peronoszpóra okozta károk

A vöröshagyma betakarítása két menetben történik: először kiemeljük a földből a hagymát, majd az utóérést követően felszedjük és betároljuk. A hagyma érettségét onnan látjuk, hogy a hagyma szára megdől és kialakul a hagymafejet körülvevő buroklevél. Nagyobb területeken gondot okozhat, hogy a hagymák nem egyszerre érnek ebbe a fejlettségi szakaszba, így általánosságban elmondható, hogy amikor a terület háromnegyede már ebben az érési fázisban van, akkor kezdik meg a betakarítást.

A szárdőlés miatt a hagyma nyaki része záródik, nem enged be a hagymafejbe több nedvességet. Idén a peronoszpóra-fertőzés miatt a szárdőlés sok esetben akadályoztatva volt, így a nedvesség könnyebben bejuthatott a hagymafejbe és a fertőzések is könnyebben kerültek a hagymába. Az ilyen, úgynevezett nyitott nyakú hagymák belső levelei könnyen rothadásnak indulhatnak, melyet kívülről nehéz észrevenni.

Alternatív módja a vöröshagyma tárolásának
 

Betakarítás után

A betakarítást követően át kell válogatni a hagymát, amely munkafázis az idei csapadékos időjárás miatt még fontosabbá vált. A tárolókba nem kerülhetnek nyitott nyakú, vizenyős hagymák, továbbá föld és növénymaradványok sem, mert ezek később gátolják a hagymák szellőzését. Különös figyelmet kell fordítani betárolás után a szürke, - és a fekete penész megjelenésére. A rosszabb minőségű hagymákat betárolás után is célszerű időnként átválogatni és fokozott figyelmet fordítani rájuk.

Tárolási alapszabályok

A hagyma tárolására kellően alacsony hőmérséklet és megfelelő relatív páratartalom szükséges. A tapasztalatok szerint a legideálisabb hőmérséklet a 0 C0, de a jó minőségű hagyma -3 C0 hőmérsékletig bírja a fagyot. Gyengébb minőségű hagymák kevésbé viselik a negatív hőmérsékletet, így ezeknél nem érdemes 0 C0-nál hidegebb tárolást megkockáztatni.

Az esetlegesen beteg hagymák a megfelelő tárolási körülmények között mumifikálódnak, így könnyen kiszűrhetőek, kiszedhetőek.

Csak nagyon alacsony páratartalom mellett tárolható a hagyma sikeresen, ugyanis ha a páratartalom növekszik, a hagyma csírásodni kezd, így veszíteni fog értékéből. Műanyag csomagolóanyagba nem célszerű hagymát tárolni, ugyanis abban indul meg leghamarabb a csírásodás.

Nem csak a magas páratartalom, de a fény is növeli a csírázás veszélyét, így a hagymát kizárólag sötétben szabad tárolni.

A méret a lényeg?

A vöröshagyma tárolásának szempontjából mindenképpen. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy a kisebb méretű hagymák tárolási vesztesége lényegesen kisebb, mint a nagyobb méretű társaiké.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

16 vármegyében zivatar, 6-ban köd miatt van ma riasztás érvényben

2025.03.25.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország teljes területén 2025.03.25. kedd éjfélig.

Veszélyes vízi kombinációt kutattak két magyar egyetem szakértői

2025.03.25.

A kutatók a kombinált szennyezés által okozott letális elváltozások értékelése mellett nagyfelbontású képalkotó berendezésekkel vizsgálták a hallárvákat és a szennyezőanyagok által okozott szervi elváltozásokat is nyomon követték.

Három helyen is kitört a veszélyes állatvírus: durvul a helyzet és szigorodnak a szabályok Szlovákiában

2025.03.24.

Ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) vírust azonosított a szlovák hatóság, a járvány kitörésében három, a magyar határ közelében lévő telep is érintett

A hazai tejfogyasztás és a tejipar támogatásáért is kapott miniszteri kitüntetést a kaposvári FINO ügyvezetője

2025.03.24.

Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője Pro Alimentis Hungariae Díjat vehetett át Budapesten

Több mint 440 milliárd forint értékben igényelhetnek pályázati támogatást a hazai vállalatok az Energetikai Programban

2025.03.24.

A Jedlik Ányos energetikai program legfontosabb hatása az lesz, hogy csökkenti a hazai cégek rezsikiadásait, ezzel javítva versenyhelyzetüket

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 193 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás