Olcsó is, megdöbbentően egészséges, és sokkal többféle módon elkészíthető, mint azt elsőre gondolnánk! Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása. Mindezek ellenére sokan még azt sem tudják, hogy mi fán, helyesebben milyen bokron terem a sárgaborsó.

Az első és legfontosabb, amit a sárgaborsóról tudni érdemes, hogy valójában nem egy különálló növényfaj vagy termés, hanem a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. Tehát ugyanazon bokron terem, mint zöld társa, csak ez szárított és felezett, így tartósítják, hogy legyen télen is elérhető egészséges, növényi vitaminforrásunk.

Olcsóságban szinte bármilyen más élelmiszer-alapanyagot lepipál. Online webáruházakban is 400-500 grammos kiszerelésben már 200 forint alatt (160-199 forintért) beszerezhető (Fotó: Pixabay)

Mitől sárga a színe, miért nem zöld?

A hasítási folyamat során a borsószemeket előbb megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, ezért lesz sárga a színe – ad magyarázatot a hellovidek.hu cikke. A borsó a betakarításkor még kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél. Száraz borsónak és feles borsónak is nevezik pont ezért.

A sárgaborsó-termelés az utóbbi években hazánkban erősen visszaszorult

A sárgaborsó termesztése hazánkban, hasonlóan az újévi bőséget hozó lencséhez, az utóbbi években háttérbe szorult – közölte a HelloVidék megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Szomorú tény, hogy a NAK adatai szerint az elmúlt 4-5 évben a termőterülete megfeleződött

A 2021. évi termés – 2,3 tonna/hektár átlaggal – 2610 tonna volt. A termelés csökkenésével együtt az importmennyiségek megduplázódtak (2017. évben 2337 tonna, míg 2020-ban már 4702 tonna volt).

A hazai fogyasztás viszonylag stabil, 3500 tonna körüli mennyiséget jelent, eznagyságrendileg 30-40 dkg/fő/év fogyasztásnak felel meg. Ez rendkívül alacsony egy ilyen olcsó és rendkívül egészséges zöldségből.

Ezért lenne jó, ha mi magyarok is több sárgaborsót fogyasztanánk

A sárgaborsót a World’s Healthiest Foods nevű alapítvány is a világ legegészségesebb táplálékai között tartja nyilván. Nem is csoda, hiszen képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, magas a rosttartalma, emellett remek B1- és B2-vitaminforrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban.

Ára

Egyébként az infláció, vele az áremelkedés a száraz hüvelyeseket sem kíméli, tavaly összességében 11,6%-kal nőtt az áruk. Ehhez képest is a sárgaborsó vagy felesborsó ott hever minden közért polcán, zöldségeseknél, piacokon kimérve is kapható. Olcsóságban szinte bármilyen más élelmiszer-alapanyagot lepipál. Online webáruházakban is 400-500 grammos kiszerelésben már 200 forint alatt (160-199 forintért) beszerezhető.

Csak áztatni kell, főzni, és máris kész

Nemcsak olcsó, de az elkészítése is pofonegyszerű. A sárgaborsót a lencséhez, csicseriborsóhoz, szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és a főzési idő is csökkenjen. Lényegében ennyi előkészület szükséges mindössze ahhoz, hogy aztán rengeteg finomság készüljön belőle.

Igen sokféle fűszerezése ismert

A legismertebb fogyasztási formája a főzelék, amitől sokan viszolyognak, régi rossz menzás élmények miatt, de ezt a negatív élményt – a régi recept újragondolásával – hamar felül lehet írni. A magyar konyha felhasználja még leves, pástétom, és salátakészítéshez is, de ételek sűrítésére is jó. Ezeken kívül pedig akár még fasírt is készíthető belőle, amit mindenki a saját ízlése szerint fűszerezhet.

A sárgaborsó szinte mindenütt megterem, nem csoda, hogy a világ majd minden konyhája használja, Európában éppúgy, mint Ázsiában, Afrikában vagy Amerikában, Ausztráliában. Ennek megfelelően igen sokféle fűszerezése ismert. Remekül illik hozzá többek között a gyömbér, a kurkuma, a kömény és a római kömény, a fűszerpaprika, a chili, a babérlevél. A friss zöldfűszerek szinte mindegyike, de a koriander zöld, a petrezselyemzöld és a rozmaring kiváltképp. A zöldségek közül nagyszerűen párosítható gyakorlatilag minden hagymafélével, sárgarépával, spenóttal, burgonyával, szárzellerrel, édesburgonyával, sütőtökkel, paradicsommal.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Összesen 600 ezer forintos éves bevételig adómentes lehet a saját termelésű gyümölcs árusítása

2025.07.18.

Hatszázezer forintos éves bevételig adómentes lehet a saját termelésű zöldség-, gyümölcs árusítása, de ha valaki üzletszerűen értékesíti terményeit, akkor azt őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként érdemes végeznie.

Egy új kormányrendelet miatt mostantól védett területeken is fúrhatnak gázt Magyarországon

2025.07.18.

Az Országgyűlés a közelmúltban módosította a Natura 2000-es területeket védő szabályozást. Ennek következtében mostantól egy új, kiemelt közérdek miatt is engedélyezhető lehet a kőolaj- és földgázkitermelés.

Az AÖP-adminisztráció egyik eredménye: nagy gond lehet a magyar gazdák elmaradt területalapú támogatásából

2025.07.18.

Több hazai gazdálkodó az Agro-ökológiai Programhoz (AÖP) kapcsolódó területalapú támogatásnak csak a felét kapta meg június elején.

Partner

Sertéstartás okosan: a világ vezető szakértői segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben

2025.07.17.

A Boehringer Ingelheim a fenntartható sertéstartás partnereként segíti a gazdákat az állatok egészségének megőrzésében, főként megelőzéssel és integrált megoldásokkal. Céljuk az állatjólét javítása, a hatékonyabb és fenntartható termelés.

Partner

Változik a klíma, ezért változtatnunk kell a technológián is

2025.07.17.

Az alaptrágyázásnál használjunk valamilyen szervesanyag-alapú terméket, lehetőleg olyat, amiben cukor is van. Sokkal több nitrogént tegyünk a talajba már ősszel és kevesebb nitrogénfejtrágyát tavasszal.

Partnerhírek
Partner

Sertéstartás okosan: a világ vezető szakértői segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben

2025.07.17.

A Boehringer Ingelheim a fenntartható sertéstartás partnereként segíti a gazdákat az állatok egészségének megőrzésében, főként megelőzéssel és integrált megoldásokkal. Céljuk az állatjólét javítása, a hatékonyabb és fenntartható termelés.

Partner

Változik a klíma, ezért változtatnunk kell a technológián is

2025.07.17.

Az alaptrágyázásnál használjunk valamilyen szervesanyag-alapú terméket, lehetőleg olyat, amiben cukor is van. Sokkal több nitrogént tegyünk a talajba már ősszel és kevesebb nitrogénfejtrágyát tavasszal.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Casanova Sörárpa eladó

Casanova Sörárpa eladó

95 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
Kubota M7173 KVT eladó
Pest, Dány

Kubota M7173 KVT eladó

Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 211 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás