Hirdetés
Minden szereplőnek előnyös technológiát mutatott be a csemegekukorica termesztésben a magyar kutatócsapat
A Debreceni Egyetem széleskörű oktatási-kutatási bázisa lehetőséget teremt olyan interdiszciplináris kutatások megvalósítására, melynek eredményei közvetlenül hasznosíthatók az egyre fontosabb innovációs folyamatban. A korszerű, egészséges táplálkozás egyre alapvetőbb fontosságú napjaink tudatos életmódjának a megvalósításában. Az egészséges élelmiszerek (healthy food) között olyan növényi termékek vannak, amelyek alapvető fontosságúak az emberi szervezet fiziológiai folyamatainak a fenntartásában. Ilyen esszenciális humánfiziológiai komponensek (lutein, zeaxantin) találhatóak a rendkívül népszerű, széleskörűen fogyasztott csemegekukorica szemtermésében, mely összetevők segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók magas szintű fenntartásában.
A 2021 elején indult négy éves konzorcium résztvevői a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet kutatói valamint a Hajdúságban található jelentős csemegekukorica termelő üzemek (Irrifarm Kft., Geo-Terra 96 Kft., Formula GP Kft.) - írta a Debreceni Egyetem.

A csemegekukorica termesztés kiemelkedő szerepet játszik a korai szántóföldi növénytermesztésben, amit jól jellemez az, hogy hazánk az USA-t követően a második legnagyobb csemegekukorica termelő a világon. Magyarországon mintegy 30 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, aminek mintegy 60%-a Hajdú-Bihar vármegyében található, ami kiemelt fontosságot ad ennek a növénynek.
Hirdetés
A technológia részletei
A projekt kidolgozása során a win-win technológia megvalósítása céljából olyan szántóföldi kisparcellás kísérleteket állítottak be a 2021. évben, amelyek egyrészt a csemegekukorica termesztés genetikai alapjainak screenelését, másrészt az agrotechnikai elemek komplex, interaktív továbbfejlesztését szolgálják. Ezek a technológiai modellek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termés mennyiségét növeljék.
Együttműködve a Farmakológiai Intézettel a kísérletből származó minták kémiai vizsgálatával meghatározzák a csemegekukorica szemtermésének esszenciális fitokomponenseit (lutein, zeaxantin), melyek növelésével koncentrált, egészséges élelmiszer állítható elő. A célul kitűzött win-win technológia lényegét éppen ez a kettős cél, azaz a termés mennyiség és minőség egyidejű növelése – megvalósítása jelenti - írták.
A 2021. évi kutatási eredményeinek feldolgozása után – a projekt célkitűzéseivel összhangban – a csemegekukorica technológiák továbbfejlesztett és adaptált változatait a konzorciumban szereplő gazdaságokban valósítják meg a gyakorlati termesztés során - fogalmaztak.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Hogyan csökkentheti drasztikusan a mezőgazdasági költségeit? A megoldás a napelemekben rejlik!
2025.02.07.A napelemek sokféleképpen hasznosíthatók a mezőgazdaságban, segítve a gazdálkodókat a költségek csökkentésében, a fenntarthatóság növelésében és a termelés optimalizálásában. Ebben tud segíteni önnek a Solargroup Energy Kft., akár a nemrég megjelent Öntözésfejlesztési pályázat keretében is.
Lenmag, toxinkezelés és fenntarthatóság – merre tart a magyar állattenyésztés?
2025.02.04.A Noack új tulajdonoshoz, a holland Barentz csoporthoz került. Ez a lépés stabilabb pénzügyi hátteret biztosít, miközben a Noack továbbra is önállóan működik a bécsi központ irányítása alatt.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSörárpa lombtrágya C-komplex Réz-kén-cink, alacsony fehérje, jó osztályozottság, sörárpa minőség
1 150 HUF / l
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés