Adminisztratív teher az értékesítőknek, a fuvarozóknak, illetve számos húskészítmény-gyártónak az import sertéshúsra vonatkozó bejelentési kötelezettség – mondta az Agrárszektornak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Hozzátette, ez az intézkedés ugyanakkor segítség lehet az olyan tételek kiszűrésében is, mint amilyen az a német szalmonellás sertéshús volt, amely tavaly jelent meg az egyik hazai kiskereskedelmi láncban.

Nem tudunk arról, hogy érdemi mennyiségű sertéshús érkezne hazánkba Ukrajnából. Az ASP miatt pedig amúgy sem exportálhatnak szinte sehova (Fotó: Pixabay)

A magyar kormány a közelmúltban az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett újabb importot érintő intézkedést hozott. Azokra a mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány, származzon bármely országból. A bejelentésköteles termékek közé tartozik többek között a „Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva”. Ennek kapcsán az Agrárszektor megkérdezte a szakembereket arról, mi a helyzet most Ukrajnában sertésfronton. Kinek jelenthet terhet ez az intézkedés, illetve egyáltalán mennyire meghatározó Magyarországon az import sertéshús jelenléte.

Ukrajnában nem tudták megfékezni a sertéspestist

Óriási károkat okozott Ukrajna sertéstartásában az afrikai sertéspestis (ASP) kirobbanása, a járványt nem tudták megfékezni az országban, és hatalmas telepek estek áldozatául – mondta Fitos Gábor, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója. Hozzátette, Ukrajna behozatalra szorul sertéshúsból, nem önellátóak, a kivitel tekintetében a sertéspestis miatt pedig tiltólistán vannak.

Nem tudunk arról, hogy érdemi mennyiségű sertéshús érkezne hazánkba Ukrajnából. Az ASP miatt pedig amúgy sem exportálhatnak szinte sehova – tette hozzá Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Kiemelte, Ukrajnában körülbelül 5 milliós a sertésállomány, és 8 millió körüli az éves vágás, a magyar pedig 4,5-4,7 millió környékén van évek óta. A szakember hangsúlyozta, Magyarországra jön be egyébként sertéshús külföldről, döntően az Európai Unióból, azon belül Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból, illetve Szlovákiából érkezik a legtöbb.

Azt látni kell, hogy a magyar sertéshús külkereskedelmi mérlege az elmúlt 5-8 évben majdnem mindig egyensúly közeli állapotot mutatott, annyit vittünk ki körülbelül, amennyit behoztunk. 20-30 000 tonnás plusz vagy mínusz jellemzi az éves külkereskedelmi mérlegünket. A mi szállításunk is döntően az EU-ba történik.

Új rendelet, új kihívások

A rendelet szerint minden „Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva” kategóriába tartozó terméket be kell jelenteni itthon. Bármelyik más országból érkezik, a bejelentési kötelezettség jellemzően az értékesítőkre vagy a fuvarozókra vonatkozik. Ezeknek az adatoknak a többsége egyébként az EKR-ben is bejelentendő. Így most egy adminisztratív munkaduplikációról van szó, amely nem kívánt nehézségeket okozhat az érintetteknek.

Teher a kiskereskedelmi láncoknak, akik importból akarnak vásárolni, illetve azoknak a magyarországi húskészítmény-gyártóknak, akik importból vásárolnak alapanyagot, mert nem találnak itthon megfelelő mennyiségűt. Ez utóbbiak elsősorban a szárazárukhoz szerzik be külföldről az árut.

Valójában olyan adminisztratív teherről van szó, ami többletköltséget jelent mindazoknak, akik az ügyletben részt vesznek. Ebből fakadóan ez a költségekben is megjelenik. Nem nagy költségről van szó, de manapság minden forint számít – hangsúlyozta Éder Tamás.

Volt már gond az import sertéshússal Magyarországon

Tavaly került be az egyik kiskereskedelmi láncba német szalmonellás sertés darálthús, ám ez az import áruknál könnyen előfordulhat. Ennek az oka leginkább az, hogy sokszor az az import hús, amely Magyarországra a kiskereskedelmi forgalomba érkezik, a kényszerértékesítés keretei között jön – tájékoztatott a Hússzövetség elnöke.

Ez azt jelenti, hogy amikor a külföldi gyártók raktára megtelik, mert a normális csatornáikon nem tudják értékesíteni a terméket, akkor gyorsan keresnek egy olyan helyet, ahova el tudják passzolni az árut. Ilyenkor a nyugat-európai cégek rendszerint Kelet-Európába adják el a terméket.

Kényszerértékesítési akciók – welcome

Ez részben azért van, mert így nem zavarják a saját piacaikat, másrészt a kelet-európai kiskereskedelmi láncok szívesen látnak kényszerértékesítési akciókat. Van tehát fogadókészség a részükről.

Ez történhetett 2023-ban is, amikor egynapos szavatossági idejű német darált húsokat árult az egyik kiskereskedelmi lánc itthon. Itt talált szalmonellát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Éder Tamás kiemelte, a mostani bejelentési kötelezettség annyit változtathat mindezen, hogy mivel az is a Nébih felé történik, a hatóság fel tud készülni a szállítmány beérkezésére. Így figyelmesebben tudják nézni az import húsokat élelmiszerbiztonsági szempontból is.

Véleményem szerint mindent meg kell tenni, hogy továbbra se érkezzen Ukrajnából sem sertés, sem pedig feldolgozott termék hazánkba. A bejelentési kötelezettség a sertéstermelés szempontjából üdvözlendő, hiszen így láthatunk minél pontosabb adatokat a bejövő tételekről. Rengeteg tévhit és félreértés adódik ugyanis abból, hogy bizonyos piaci szereplők szerint a statisztikai adatok nem tükrözik helyenként a sertéshús import valós helyzetét. Reméljük, ezzel az intézkedéssel tisztul a kép – közölte Fitos Gábor.

(Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás