Szóval szeretne növényeket nevelni a konyhájában? Szuper! De mielőtt még azon gondolkodna, hogy mi legyen az, az első kérdés, amit fel kell tennie magának: „Mennyi napfényt kap valójában a konyha?”

Gondoljon csak bele! A növényeknek napfényre van szükségük a növekedéshez. Ha a konyhája nagyon sötét, és egyáltalán nincs ablaka, akkor sajnos a legtöbb növénnyel nem lesz szerencséje.

A pozsgások szinte teljesen gondozásmentesek, és remekül érzik magukat beltérben. Mivel a konyhákban gyakran jó a megvilágítás az ablakokon keresztül, és néha kicsit szárazabb a levegő, tökéletes hely ezeknek az igénytelen szépségeknek. (Forrás: balconygardenweb.com)

Ha a konyhája sötétebb, árnyéktűrő növényeket kell keresnie, amelyeket növénynevelő lámpák alatt tarthat. De ha nagy, déli fekvésű ablaka van, sokkal több lehetősége lesz! Mindenféle fűszernövényt, sőt akár kisebb zöldségeket is termeszthet.

Az egyszerű szabály: minél több napfény, annál jobb. Ha a konyhaablaka csak közvetett napfényt kap, akkor olyan növényeket kell választania, amelyek nem igényelnek közvetlen napsütést.

A legjobb növények a konyhába

Általánosságban elmondható, hogy a konyhába olyan növények valók, amelyek jól bírják a párát, és ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásnak, valamint a légáramlásnak. Íme néhány kiváló választás, amelyek könnyedén megélnek a konyhai környezetben, és nem igényelnek sok törődést:

1. Fűszernövények

A fűszernövények tökéletesek a konyhai termesztésre. Miért? Mert pontosan azt a környezetet igénylik, amit egy konyha kínál: félárnyékot, mérsékelt hőmérsékletet és rendszeres használatot. Minél többet szüretel belőlük, annál többet nőnek.

Ráadásul kellemes illatot árasztanak, így a konyhája mindig friss és aromás marad. Kiváló választás a rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, citromfű, citromnád, menta, oregánó, koriander és kakukkfű.

2. Ehető növények és virágok

Ha ehető növényeket keres, gondolkodjon kicsiben és egyszerűben! A csíra fantasztikus választás – rendkívül könnyen nevelhető, és tele van tápanyagokkal.

A mikrozöldek, például a retek, rukkola, spenót, cékla és koriander szintén remek opciók. Nemcsak finom ízt adnak az ételeinek, hanem mutatósak is.

A virágok közül az ibolya és az árvácska tökéletes választás. Számos ehető virágot is termeszthet, sőt, búzafüvet is nevelhet a reggeli frissítő levéhez!

A legjobb hely számukra egy napos ablakpárkány, de ha a konyhája sötétebb, növénynevelő lámpákat is használhat. Csak ügyeljen arra, hogy elegendő fényt és vizet kapjanak!

3. Könnyen gondozható konyhai növények

A fűszernövények és az ehető növények kiválóak, de rendszeres szüretelést és némi extra gondoskodást igényelnek. Ha inkább csak dekoratív, mégis alacsony karbantartású növényeket szeretne, a következők remek választások:

  • Szobai futóka (Pothos)
  • Könnyező pálma (Monstera)
  • Aloe vera
  • Anyósnyelv (Sansevieria)

Ezeken kívül próbálkozhat még filodendronnal, pásztorbotnövénnyel (Tradescantia), páfrányokkal, zöldikével és borostyánnal is. Miért állna meg egynél? Kombinálhatja a könnyen nevelhető fűszernövényeket ezekkel a dísznövényekkel, hogy feldobja a konyhája hangulatát, és még élvezetesebbé tegye a főzést.

4. Levegőtisztító növények a konyhába

Néhány növény, például a vitorlavirág, jázmin, krizantém, muskátli, menta, bostoni páfrány, gumifa és gerbera, képesek elnyelni a szagokat, tisztítani a levegőt, és remekül érzik magukat a konyhában.

És hol a legjobb helyük? A tűzhely közelében – de nem túl közel, hogy ne érje őket közvetlen hő! Egy közeli ablakpárkány tökéletes lesz számukra, ahol elnyelhetik a napfényt, és friss levegőt biztosítanak főzés közben.

5. Pozsgások

A pozsgások szinte gondozásmentesek, és remekül érzik magukat beltérben. Mivel a konyhákban gyakran jó a fény, és néha szárazabb a levegő, tökéletes hely számukra.

Gondoskodjon róla, hogy minden nap kapjanak egy kis napfényt, de kerülje a tűző déli napsütést, mert az megégetheti a leveleiket. Sokféle közül választhat:

  • Aloe vera
  • Anyósnyelv
  • Kaktuszok
  • Varjúháj (Sedum)
  • Törpebors (Peperomia)
  • Pozsgafa (Crassula ovata)

Egy kis kreativitással akár régi konyhai eszközöket is újrahasznosíthat, hogy különleges kaspókat készítsen nekik!

Milyen növényeket érdemes kerülni a konyhában?

Kerülje azokat a növényeket, amelyek túl nagyra nőhetnek, túlságosan terjednek, vagy mérgezőek lehetnek. Néhány példa:

  • Buzogányvirág (Dieffenbachia)
  • Ricinus (Ricinus communis)
  • Leander (Nerium oleander)
  • Közönséges borostyán (Hedera helix)
  • Japán cikász (Cycas revoluta)
  • Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

Ezek mérgezőek lehetnek, ha lenyelik őket, különösen akkor kell vigyázni, ha kisgyerek vagy háziállat van a háztartásban.

Emellett érdemes elkerülni azokat a növényeket, amelyek mérgező bogyókat hoznak, mivel ezek könnyen az ételkészítési területre hullhatnak, és problémát okozhatnak. Mindig ellenőrizze, hogy a választott növény biztonságos-e, mielőtt a konyhába helyezné!

(Forrás: balconygardenweb.com)

Megosztás

További híreink

Partner

Sertéstartás okosan: a világ vezető szakértői segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben

2025.07.17.

A Boehringer Ingelheim a fenntartható sertéstartás partnereként segíti a gazdákat az állatok egészségének megőrzésében, főként megelőzéssel és integrált megoldásokkal. Céljuk az állatjólét javítása, a hatékonyabb és fenntartható termelés.

Partner

Változik a klíma, ezért változtatnunk kell a technológián is

2025.07.17.

Az alaptrágyázásnál használjunk valamilyen szervesanyag-alapú terméket, lehetőleg olyat, amiben cukor is van. Sokkal több nitrogént tegyünk a talajba már ősszel és kevesebb nitrogénfejtrágyát tavasszal.

Jövőre sem csökken az állami támogatás a szlovák mezőgazdaság számára

2025.07.17.

A jövő évi szlovák költségvetésben is pontosan ugyanannyi pénzügyi forrás áll majd rendelkezésre állami támogatásra és nemzeti agrártámogatásokra, mint az idén.

Több helyszínen is gyűlik a víz, hogy enyhítse az aszály hatásait

2025.07.17.

Több helyszínen is zajlik az ökológiai vízpótlás, hogy enyhítse a vízhiányt és a felmelegedés hatásait.

100 ezer Ft/hektár előleg azonnal a tavaszi fagykár gyors enyhítéséhez

2025.07.16.

Az idei tavaszon több hullámban érkező fagyok országszerte jelentős károkat okoztak a szőlő- és egyéb gyümölcsültetvényekben. Most lehetővé vált, hogy az érintett gazdák a kárenyhítő juttatás egy részét előlegként, előre megkapják. Ennek összege hektáronként 100 000 forint.

Partnerhírek
Partner

Sertéstartás okosan: a világ vezető szakértői segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben

2025.07.17.

A Boehringer Ingelheim a fenntartható sertéstartás partnereként segíti a gazdákat az állatok egészségének megőrzésében, főként megelőzéssel és integrált megoldásokkal. Céljuk az állatjólét javítása, a hatékonyabb és fenntartható termelés.

Partner

Változik a klíma, ezért változtatnunk kell a technológián is

2025.07.17.

Az alaptrágyázásnál használjunk valamilyen szervesanyag-alapú terméket, lehetőleg olyat, amiben cukor is van. Sokkal több nitrogént tegyünk a talajba már ősszel és kevesebb nitrogénfejtrágyát tavasszal.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Casanova Sörárpa eladó

Casanova Sörárpa eladó

95 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
Kubota M7173 KVT eladó
Pest, Dány

Kubota M7173 KVT eladó

Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 212 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás