Hirdetés
Mikroszkóp alatt a mikrobiális sokféleség a baromfiágazati rendszerekben
A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mikrobiális sokféleség, közösség társul. A North Carolina State University kutatói az állatok növekedésének optimalizálása, a jólét fokozása céljából vizsgálták a brojlertenyésztési rendszerek hatását a gazdaságok mikrobiom-összetételére és környezetükre.
A vizsgálat során a kereskedelmi és háztáji rendszerekből különböző mintákat gyűjtöttek és elemeztek, és jelentős különbségeket találtak a mikrobiális diverzitás méréseiben.

Mikrobiális taxonok
A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. A mikrobiális diverzitásban mutatkozó különbségek az egyes mikrobiális taxonok relatív gyakoriságában is tükröződtek.
Hirdetés
A háztáji állományokban a Proteobacteria szintje az idő múlásával nőtt, míg a Firmicultes szintje csökkent. A Campilobacterota, beleértve a Campylobacter nevű fő kórokozót is, idővel nőtt a kereskedelmi gazdaságok környezetében.
A csirkék jobb növekedési teljesítményével összefüggésbe hozható Bacteroides a háztáji gazdaságokban nagyobb mennyiségben fordult elő. A patogén Acinetobacter azonban sokkal nagyobb arányban jelent meg a háztáji csirkék ürülék- és etetőtamponmintáiban. A Brevibacterium és a Brachybacterium jelenléte, amely a brojlerállományok alacsony teljesítményéhez társul, sokkal magasabb volt a kereskedelmi brojlercsirkékből vett mintákban.
Gazdálkodási gyakorlatok és környezeti feltételek
A Muhammed Shafeekh Muyyarikkandy által vezetett kutatók szerint a mikrobiális összetételben és diverzitásban megfigyelt különbségek arra utalnak, hogy a gazdaságok gazdálkodási gyakorlatai és a környezeti feltételek jelentősen befolyásolják a baromfi egészségét és jólétét, és potenciális hatással lehetnek az emberi és környezeti egészségre.
Ezeknek az összefüggéseknek a megértése célzott beavatkozásokat eredményezhet a baromfitermelés optimalizálására, az állatok jólétének javítására, valamint az élelmiszerből származó kórokozók és az antimikrobiális rezisztencia kockázatának mérséklésére – mondták, hozzátéve, hogy ez az „Egy egészség” koncepció egyik kritikus szempontja.
A kutatás a legfontosabb mikrobiális szereplők és a kereskedelmi és háztáji állományokban tapasztalható ingadozásaik megértésével alapot nyújt a madarak egészségének és jólétének optimalizálását célzó célzott stratégiák kidolgozásához.
(Forrás: poultryworld.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Erő, hatékonyság és precizitás egy gépben – Strautmann Primus önjáró takarmánykeverő kocsi
2025.04.25.A Strautmann Primus önjáró takarmánykeverő kocsi nem pusztán egy gép, hanem egy komplett takarmányozási rendszer, amely egyesíti magában a felrakodás, a keverés és a kiosztás, valamint egyedülálló módon, az üzemeltetés összes műveletét.
Akár már drónnal is!
2025.04.25.A Coragen® 20 SC és az Inecor® rovarölő szer is megkapta az engedélyt drónnal történő kijuttatásra különböző kukoricakultúrákban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatVulcan Kalászos komplex - Makro-, mezo- és mikroelemeket tartalmazó lombtrágya
Magro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 198 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés