Hirdetés
Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?
A tojás egy csodálatos dolog, hiszen a tojásban minden táplálóanyag optimális arányban rendelkezésre áll a magzati fejlődéshez, hogy abból 21 nap múlva csipogó kiscsibe legyen. Tehát tökéletes, mert minden benne van, ami az élethez kell, és semmi nincs benne, ami felesleges – mondta Dr. Sütő Zoltán a MATE professzor emeritusa, a Tojásszövetség elnöke.
„A tojás természetes, nincs benne semmi hozzáadott anyag, nem ultrafeldolgozott, az állati fehérjeforrások közül pedig legkisebb környezeti terheléssel állítható elő. Így kijelenthető, hogy a tojást fogyasztók nagyon sokat tesznek a bolygónk védelméért. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minél több ismeretet juttassunk el a társadalom számára, ösztönözve ezzel a tojásfogyasztást” - fogalmazott Dr. Sütő Zoltán a MATE közleménye szerint.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, hiszen gazdag fehérjében és vitaminokban. Aminosav-összetételének köszönhetően a tojásban lévő fehérje biológiai értéke kiváló. Emellett azonban bizonyos értékes táplálóanyagokat természetes módon, célzott takarmányozással meg lehet növelni, így funkcionális, vagyis egészségvédő, egészségmegőrző élelmiszert állíthatunk elő – mondta Dr. Halas Veronika, a MATE egyetemi tanára.
Hirdetés
„A tojás zsírsavösszetételét tekintve nagyon kedvező, amit tovább javíthatunk, ha növeljük a takarmánnyal felvett többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Ezek közül kerülnek ki az úgynevezett esszenciális zsírsavak, főként az omega-3 zsírsavak, melyek kedvező élettani hatásúak, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladáscsökkentő tulajdonságúak és segítik az agyi funkciókat, különösen a kisgyermekek értelmi fejlődésében játszanak nagy szerepet. A tojásban lévő zsírban oldódó vitaminok, A-, E- és D-vitamin mennyiségét is emelni tudjuk a tyúkok nagyobb vitaminellátásával. Ugyancsak növelhető a tojás lutein tartalma, mely a látási folyamatokban játszik szerepet."
A szakemberek azt is kiemelik: a tojás héjas formában jut el a fogyasztóhoz, így a legtökéletesebb, legkörnyezetkímélőbb „csomagolást” kapják. A tojáshéj pedig olyan anyagokból épül fel, amelyek élettanilag igen fontos szerepet töltenek be a szervezetben, ezért ne dobjuk ki, hanem kellő tisztítás után sokoldalúan hasznosíthatjuk a kertben és a konyhában - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A földnek ára, a termőtalajnak értéke van
2025.06.19.A nyári aratások után talajaink víz- és tápanyagtartalmának megőrzése vagy növelése kulcsfontosságú az őszi vetések sikerességének érdekében.
Advanta Seeds × K-Adriatica: Partnerség, ami átformálhatja az európai vetőmagpiacot
2025.06.18.Az Advanta Seeds új stratégiai együttműködésre lépett a K-Adriatica-val, hogy tovább erősítse az európai termékkínálatát.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatKazaltakaró / Bálatakaró 9,8 m x 25 m - Ingyenes Szállítás, 3 Év Garancia
116 876 HUF
Magro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 211 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés