A dátum meg volt határozva: a glifozát EU-szerte – elméletileg – csak 2022 végéig volt engedélyezett. Ha megszűnik a glifozát használata, az nem jelenti a világ végét, és nem feltétlenül kell szántani. De nehezebb lesz. A gazdálkodóknak többet kell „a rendszerben”, mint „a mértékben” gondolkodniuk. A jövőben a mezőgazdaság nem a technológián fog alapulni, hanem a technológia követi a mezőgazdasági célt.

Időközben egy kicsit elcsendesedtek a dolgok minden idők legvitatottabb növényvédelmi összetevőjével kapcsolatban. Még ha a hatóanyagot EU-szinten újraregisztrálnák és országosan is engedélyeznék, felhasználása vagy korlátozott lesz, és/vagy csak különleges esetekben lehetséges: a termék már régen virágkorát éli. Németországban ez időnként a felhasznált mennyiség 70%-át tette ki. A glifozát azért is olyan népszerű, mert nemcsak a gyökérgyomokat, hanem az önkénteseket is, például a gyomokat és a repcét is irtja.

A glifozát utáni jövőben a mezőgazdaság nem a technológián fog alapulni, hanem a technológia követi a mezőgazdasági célt. A gazdálkodóknak többet kell „a rendszerben”, mint „a mértékben” gondolkodniuk.  (Fotó: Pixabay)

Megint csak szántanom kell!

A gazdák azt mondhatják: glifozát nélkül megint csak szántanom kell! És sokan meg is teszik, vagy már meg is tették. Mások a sok pozitív tapasztalat után a világon semmi áron nem akarnak ekét látni újra a farmon. 

Detlev Dölger és Wiebke Lenge – a schleswig-holsteini székhelyű Hanse Agro magán tanácsadó cégtől – szerint mindkét csoportnak át kellene gondolnia álláspontját. A technológia mércéje a mezőgazdasági cél kell, hogy legyen – és csak ez, nem a meglévő technológia. Ahhoz, hogy ezt a célt és ezáltal a helyes döntést megtudja az érintett, fel kell tennie magának néhány kérdést, amelyek közül a gazokkal kapcsolatos kérdés csak az utolsó:

Milyen követelményeket támaszt a következő növény, és mennyi ideig tart a vetés?

Fel kell lazítani a talajt?

Mi a helyzet a szalma mennyiségével és a karaj minőségével?

Milyen mélységben van a csíranedvesség? Hol van (túl) száraz vagy (túl) párás?

Mit kell/lehet tenni a gyökérgyomok, fűfélék, csigák, egerek vagy férgek ellen?

Klasszikus eset az őszi repce

Az őszi kalászosok után az őszi repce klasszikus eset, amikor problémát jelenthet a glifozát eltávolítása. A betakarítás és a vetés közötti idő nagyon rövid, ezért érdemes az ekét vetés előtt használni. Nem is lehetne egyszerűbb: a szalma el van rakva, a gaz el van ásva, a talaj kellően fellazult. 

Nem csoda, hogy ismét felpörögtek az ekék eladásai, miután néhányan a „történelem szemetén” látták ezt az eszközt. A szélek felszántása a fű inváziójának megelőzése érdekében általános gyakorlat. De ennek így kell lennie? Ha száraz a hely, jól bedolgozott a szalma és van elég idő, akkor nincs baj a műveléssel és a szántás nélküli műveléssel. 

A Hanse Agro azt javasolja, hogy kétszer sekélyen (4–6 cm és 6– 8 cm) végezzünk művelést a szalma elosztására és bekeverésére, majd egyszer mélyen, és esetleg még egyszer sekélyen röviddel a vetés előtt álművelésként. 

Ha azonban fűfélékről és repcéről van szó, akkor a cél az, hogy a magvakat a lehető legközelebb hagyják a felszínhez, serkentsék kelésüket, majd mechanikusan küzdjenek ellenük. Ezután jön a nagyon sekély feldolgozás órája 2 cm-es mélységig. 

Az utóbbi években egyre gyakrabban jelentek meg a piacon az erre szolgáló eszközök. A lazításhoz speciális eszközre lehet szükség. A Hanse Agro egy lépéssel tovább megy a problémás helyek tesztelésében: az egyszemű repce széles sorba vetése lehetővé teszi a későbbi kapálást a gyomok és/vagy az önkéntes repce ellen. 

Megoldás és probléma a tárcsás borona

Az őszi búza őszi káposztarepce utáni vetésekor a tárcsás borona sokszor egyszerre jelent megoldást és problémát. Mert ha túl korai és túl mély a képzés, akkor a repce nem fog működni. A tanácsadók itt is javasolják az ismételt sekély megmunkálást boronával, hengerrel vagy akár mulcsozóval. Ez utóbbi drága, de agronómiailag nagyon jó megoldás, mert a repce csírázását ösztönzi anélkül, hogy eltemetnék.

Száraz területeken az eke elkerülése gyakran kulcsfontosságú a terméshozamhoz a víz megőrzése miatt. A Bernburgi Állami Mezőgazdasági és Kertészeti Intézet (LLG) kísérletei megerősítik ezt a cukorrépa-tavaszi árpa-őszi búza-őszi árpa vetésforgóban. 

Itt merülnek fel valódi célkonfliktusok: szántással vagy mélytakaró vetéssel még lehetett boldogulni glifozát nélkül, de gyengébb gazdasági hatékonyság (nagyobb erőkifejtés és/vagy alacsonyabb termés) árán. Lapos mulcsvetés, szalagvetés és direktvetés nem valósítható meg ezen a szász-anhalti helyen e hatóanyag nélkül, főleg nem az önként jelentkező növények nagy nyomásával szűk vetésforgóban. 

A vetésforgó kiterjesztése (jelen esetben lucernával), valamint a következetes boronálás és talajtakarás a kísérletben kezelhető szinten tartotta a gyomnyomást. Valószínűleg örökre búcsút kell mondania a tiszta direkt vetésnek a glifozáttal együtt. Cselekvésre, mint csodaszerre vonatkozó ajánlások lehetetlenek – összegzi dr. Joachim Bischoff (LLG). A gyomirtást inkább a különböző termőhelyhez igazított szántó- és növénytermesztési intézkedések holisztikus rendszerének kell tekinteni.

Sornövények előtt

A glifozát másik „tartománya” a talajtakaró kukorica vagy a cukorrépa tavaszi vetése előtt történő alkalmazása. Az „ellenségek” az elöregedett gyomok, de olyan takarónövények is, amelyek nem vagy nem kellően fagyosak. A cél a lehető legjobb takarónövény-populáció a gyomok visszaszorítása érdekében. Ezt természetesen nehéz megállapítani olyan száraz években, mint 2018. A takarónövények a vegetáció előtt mechanikusan eltávolíthatók. Az előfeltétel azonban, hogy a talaj járható legyen.

A Bingeni Műszaki Egyetem cukorrépával végzett kísérletei során különösen kiemelkedett egy rugós fogú borona, amelynek lúdtalp szárai a teljes felületen síkra vágtak. A tárcsás boronával a takarónövények könnyen szabályozhatóak voltak, de a gyomok és füvek nem. A pelargonsavat néha a glifozát helyettesítőjeként „kereskedik”: ezekben a kísérletekben nem volt hatása. A szalmatakaró magvaknak csak egy kis esélyük van.    

A kukoricatakaró vetőmagokhoz nincs szükség glifozátra, amint azt a dél- és kelet-németországi tesztek mutatják, amelyekről Klaus Gehring, a Bajor Állami Mezőgazdasági Intézet munkatársa számolt be. Ugyanilyen jól működött a gyomirtás szelektív gyomirtó szerekkel. Ez másként valósul meg a közvetlen vetéssel vagy a csíkos talajműveléssel. Ezek a rendszerek előkezelésen alapulnak.

Elektrofizikai folyamat

Az elektromosság mint gyomirtószer-helyettesítő megoldás a glifozáttal összehasonlítva hiányzó megoldásnak tűnik. De a teljes gyomirtó nélkül az olyan eszközök is felkeltik a figyelmet, mint az „Electroherb”: a TLT-vel hajtott generátor elektromos áramot termel, amely a traktor elülső tartozékában lévő csúszótalpakon keresztül jut el a növényekhez, és ott eloszlik. 

A makacs gyökérgyomok elleni hatás és a köztes kultúrák elpusztítása is jó volt a korábbi kísérletekben. A talajban élő állatok láthatóan alig szenvednek kárt. Ennek a rendszernek a továbbfejlesztése az „áramütés” előtt elektrolitoldattal nedvesíti a növényeket. Ez lehetővé teszi a szükséges feszültség jelentős csökkentését és a rendszer viszonylag alacsony ütőerejének növelését.

Következtetés: ne csak a tünetekkel foglalkozzunk!

Mint már említettük, a glifozát eltávolítása kihívást jelent az egész termesztési rendszer számára. Fontos, hogy a gyomnyomás általánosságban alacsony legyen. Ezért nehéz elképzelni a glifozát egyetlen alternatív intézkedéssel való helyettesítését, különösen az eke nélküli rendszerekben. Ahol nem tud vagy nem akar szántani valaki, ott a vetésforgó és/vagy a köztes növénykultúrák ezért (kell) nagyobb prioritást kapnak.   

(Forrás: agritechnica.com)

Megosztás

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás