Március hónapjában is több, a mezőgazdasági gépek témáiról szóló hírrel jelentkeztünk a weboldalunkon. Ezekből készítettünk egy összefoglalót, amit minden gazdának érdemes megnéznie, aki szereti a technológiához és a gépekhez kapcsolódó tartalmakat. Írtunk róla, hogy új színt és új összeszerelő üzemet kapott az MTZ. Beszámoltunk a Tractor of the Year 2024 erőgépeiről, hogy a jégkármérséklő rendszer leállítását követelik a román gazdák, valamint, arról is, hogy új eljárást dolgoznak ki a debreceni agrárkaron a szarvasmarhák egészségének megőrzésére. Szeretettel ajánljuk az idei negyedik gépes hírösszefoglalónkat minden kedves Magro-olvasónak!

Nagy német traktorfejlesztés: a kormányzást digitalizálták. Új koncepciót vezetne be a traktorokba a német Arnold NextG. A fejlesztés a személygépkocsihoz hasonló kormányérzet. A vállalat szakemberei a kulcsfontosságú járműfunkciók, például a kormányzás, a gázpedál és a fék digitalizálásával gondolták újra a traktorok kormányzását. Az új, szabadalmaztatott Virtual-Shaft technológia képes arra, hogy szinkronizálja a kormánykerék helyzetét a kerék kormányzási szögével, virtuális kormányoszlopot hozva létre. Biztosítja az első tengely és a kormánykerék összehangolását, tükrözve a teherautókban és személygépkocsikban megtalálható funkciókat.

Befejezte az átállást az új színkombinációs megjelenésre a minszki traktorgyár, amely így egységessé vált a BELARUS traktorcsaládra nézve: piros lett az uralkodó szín - Fotó: FB, Belarus traktor

Új színt és új összeszerelő üzemet kapott az MTZ

Befejezte az átállást az új színkombinációs megjelenésre a minszki traktorgyár, amely így egységessé vált a teljes BELARUS traktorcsaládra nézve. A folyamat 2019-ben kezdődött el az új típusok bemutatkozásával, amely februárban, a már csak belföldi, illetve orosz piacra gyártott, Magyarországon is jól ismert MTZ-82.1 traktor átöltöztetésével fejeződött be. A BELARUS traktorok hosszú ideig két színűek voltak a 82.1 típusú erőgépeknél. Most már minden sorozatmodellt túlnyomórészt piros színnel fényeznek a gyárban. Az új színkombinációs megjelenésre való átállás 2019-ben kezdődött el az új típusok bemutatkozásával. Ez februárban, a már csak belföldi, illetve orosz piacra gyártott MTZ-82.1 traktor átöltöztetésével fejeződött be.

Bővebben a 4 győztesről: a Tractor of the Year 2024 erőgépei

Az AGRITECHNICA szakmai kiállítás 2023 nyitónapján, november 12-én került sor a legfontosabb eseményre, a „Tractor of the Year” díjátadóra. Az elismerés most ünnepelte 25. évfordulóját. Az esemény nem csak a figyelemre méltó gyártói eredményeket díjazta, hanem új díjkategóriákat is hozott, jelezve a verseny jövőjének átalakulását. Az ünnepség, amely a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatója volt, bizonyította az iparág töretlen elkötelezettségét a kiválóság iránt. A díjazott gépek jönnek.

Hogyan védheti a környezetet a mesterséges intelligencia?

Sokan aggódnak a mesterséges intelligencia (MI) környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, pedig a technológia számos hasznot hoz, ráadásul a környezetvédelmet is képes támogatni. A mesterséges intelligencia nem csupán a digitális tartalom létrehozásának és feldolgozásának eszközeként szolgál, hanem fontos szerepet játszik a környezet megóvásában is. A Google DeepMind által végzett kutatások arra összpontosítanak, hogyan lehet a mesterséges intelligenciával a számítógépes rendszerek energiafelhasználását optimalizálni.

A jégkármérséklő rendszer leállítását követelik a gazdák

A Romániai Mezőgazdászok és Professzionális Feldolgozók Fóruma (FAPPR) a jégeső-elhárító rendszer azonnali leállítását kéri a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (MADR). A gazdálkodók szerint a jégeső-elhárító rendszer szárazságot okoz. A termelők tapasztalatai szerint a használata több kárral jár, mint haszonnal, az álláspontjuk szerint a rendszer katasztrofális hatások sorát okozta.

A korábbinál későbbi határidővel és egy összegben kell fizetni a gépjárműadót

Március elején érkeztek meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói és tulajdonosai. Több mint ötmillió jármű után – március 15-e helyett – 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt.

Nagykónyiban a lángokat a gép kezelője két porral oltó tűzoltó készülék segítségével eloltotta - Fotó: Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Égett a kombájn, a bálázó-, a munkagép és a fékrendszer is Tolna vármegyében

Kifejezetten és kiemelten balesetveszélyes ágazat a mezőgazdaság, a munkavédelmi hatóság továbbra is így kezeli az agrártevékenységet. Az ellenőrzések fókuszában továbbra is a hiányosságok felszámolása marad. Szigorodott a munkaügyi bírság alsó határa is, 30 ezer forintról 150 ezer forintra nőtt, a maximális összege pedig az alkalmazotti létszámtól függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedett. A balesetekhez tartozó információ, hogy négy, Tolna vármegyéhez kapcsolódó tűzesetről is beszámolt a helyi média.

A közös fejlesztésnek új spot permetező az eredménye

Két brit cég, a Techneat Engineering és a Tillet en Hague közös fejlesztésének eredménye a hagymához, póréhagymához és sárgarépához tervezett spot permetező. A Weedwizard spot permetezőgépet először a Lamma mezőgazdasági vásáron mutatták be tavaly januárban Birminghamben. A pontpermetező három nagy felbontású kamerát használ, amelyek egy 6 méter széles gémre vannak szerelve. A kamerák olyan képeket rögzítenek, amelyeket egy beépített processzor ezredmásodpercek alatt elemez. Az algoritmusok különböző típusú gyomokat ismernek fel méretük, alakjuk és színük alapján. Ezenkívül meghatározzák a gyomok helyzetét a vetéssorokhoz képest.

Új eljárást dolgoznak ki a debreceni agrárkaron a szarvasmarhák egészségének megőrzésére

A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, az ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik. A munkacsoport célja olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra.

Új New Holland kombájn és nyomócsigás szeparátor is volt LAMMA 2024 agrárkiállításon

Az Egyesült Királyság első számú mezőgazdasági gépkiállítása a LAMMA (Lincolnshire Agricultural Machinery Manufacturers Association), amelyet 1982 óta évente megrendeznek. Az ez évi kiállítás 2024. január 17–18-án volt, az angliai NEC Birminghamben. A LAMMA 2024 több mint 600 kiállító részvételével zajlott. A bemutatón az érdeklődők a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket, technológiákat, berendezéseket és prémium szolgáltatásokat ismerhették meg.

https://www.youtube.com/watch?v=ferKkWgOQOc

Jordán László mondta el, hol van a drónok és a drónpilóták helye a növényvédelemben

A drónok növényvédelmi alkalmazásáról sokat és egyre többet lehet hallani, de ezek között sok a túlzásokba eső, a valóságtól elrugaszkodott tájékoztatás. Olyan tulajdonságokkal ruházzák fel a permetező drónokat, amelyeket valójában nem tudnak. Ha ez reális elvárássá válik, amit nem tudnak teljesíteni, akkor a gazdák elfordulnak a drónoktól és nem használják ki azokat a lehetőségeket, amelyek valóban nagyon jók és előre mutatók, sok esetben olyan helyzetben jelentenek megoldást, amelyekben eddig nem volt. Jordán László, a Légtér.hu állandó szakértője írt a témáról.

Annyira bedőlt a géppiac, hogy nem rendezik meg az idei SIMA kiállítást

Tekintettel a rohamosan romló piaci környezetre és a mezőgazdaság válságban lévő helyzetére Európában, illetve Franciaországban, a SIMA francia agrárszakvásár főrendezője, az EXPOSIMA úgy döntött, hogy lemond a program idei megrendezéséről. 2024-ben így nem lesz SIMA szakkiállítás Franciaországban. A következő időpont egyelőre még kérdéses, a visszatérésnél számít majd, mennyire állt helyre a mezőgazdasági gépek piaca. Az EXPOSIMA közleményében kitért arra, hogy mivel a mezőgazdasági környezet idén jelentősen romlik, és az előrejelzések szerint a mezőgazdasági gépek és berendezések piaca jelentősen visszaesik.

A gazdáknak ingyen lesz, az országnak 8 milliárdba is kerülhet az öntözővíz biztosítása

A kormány már tavaly is nagy terhet vett le a gazdálkodók válláról, átvállalta a vízszolgáltatási díjat. A kabinet úgy döntött, idén is ingyenesen biztosítja az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek, az esetleges aszály ellen így könnyebb lesz védekezniük. Ez a döntés több, mint 8 milliárd forintba is kerülhet az államnak, Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy legyen rá pénz. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet szerint a termelők a mezőgazdaság versenyképességének megőrzése miatt mentesülnek idén is a mezőgazdasági vízszolgáltatásidíj-fizetési kötelezettség alól.

Környezeti paraméterek mérése és szabályozása a szarvasmarha-istállókban (x)

Hazánkban egyre gyakoribb a több napon át tartó magas átlaghőmérséklet, ami a nappalok mellett éjszaka sem csökken. Ilyenkor az állatok nem tudnak nyugodtan pihenni, csökken az étvágyuk, a teljesítményük és romlik a szaporodásbiológiai állapotuk. A napi tejtermelés csökkenésén kívül a szárazonállás idején csökkenhet a megszülető borjak testtömege és a későbbi laktációs teljesítmény. Gyakoribbá válhat a tőgygyulladás, jelentősen romlanak a szaporodásbiológiai mutatók, csökken az ivarzó egyedek száma, nő a spermaindex, gyakoribb lesz az embrióelhalás és vetélés A hőstressz a tehenek szervezete mellett a borjak és a növendékek szervezetét is megviseli. Az adatok mérése és elemzése vezet a megoldáshoz. (x)

A fű és az energia – a gyepgazdálkodás kérdései, I. rész

Németország-szerte jelentősen megszaporodott a megújuló nyersanyagokkal üzemelő mezőgazdasági biogázüzemek fejlesztése. Az alapanyaghiány viszont, egyes régiókban már érezhetővé vált. Még ha jelenleg a silókukorica is a legmegfelelőbb növény, a biogázüzemek alapanyagát nem feltétlenül kell speciálisan termeszteni. A megfelelő gyepgazdálkodás révén a gyepterületeken keletkező biomassza kiegészítőként szolgálhat a biogázüzemekben a decentralizált energiaellátáshoz.

A fű és az energia – biogázüzemek, II. rész

Annak érdekében, hogy a biogázüzemben a mikroorganizmusok számára nagyobb felületet biztosítsunk, és ezáltal javítsuk és felgyorsítsuk a szubsztrátum lebomlását, azt megfelelően kondicionálni kell. A zöld anyag rövid darabolási hossz optimális feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára. A gyepnövények lebontása nagyobb követelményeket támaszt a folyamat paramétereivel (pl. tartózkodási idő, hőmérséklet) szemben, mint más szubsztrátumok. A teljes lebontási idő 100 és 150 nap között van. A termofil (50-55 °C) folyamatirányítás növeli a mikroorganizmusok aktivitását, és javítja a keverési képességet a gyorsabb szubsztrátumlebomlásnak köszönhetően.

A hőmérséklet emelkedésével azonban az ammónium-nitrogénkomponensek egyre inkább a folyamatot gátló ammóniává alakulnak át. A lobontási folyamata is érzékenyebben reagál a zavarokra (a kevés metanogén mikroorganizmus miatt). Így a túl magas hőmérséklet negatív hatással van a folyamat stabilitására. Az állandó hőmérséklet fontosabb a stabil lebontási folyamathoz.

A kisebb területen termelők is üzemirányítási szoftvert kapnak az új elektronikus gazdálkodási naplóval

Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás – jelentette ki a Nébih igazgatója a Portfolio Agrárium 2024 konferencián, Kecskeméten. A rendszert jelenleg is fejlesztik, a cél az, hogy digitális alapú döntéstámogató szoftvert alakítsanak ki. A program használatával lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodást a termelők a korábbi évek tapasztalatával tervezzék meg, ezzel a kisebb területeken gazdálkodók kezébe is egy üzemirányítási szoftver kerül.

Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás a Nébih igazgatója, Várszegi Gábor szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Regöly, illusztráció

Jelentős tejipari fejlesztést végeztek el magyar kutatók

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE szervezeti rendszeréhez kapcsolódó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését. A hírt a budapesti Országházban rendezett díjkiosztó ünnepségen jelentették be. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására. A mosonmagyaróvári MTKI Kft. egyik legfontosabb kutatási területe a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés, ahol napjainkig közel 50 know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki. Ezekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll például az USA-ban, Argentínában és Írországban.

A jövőben a drónok: kompakt navigáció

Amikor pilóta nélküli légijárművek (UAV) vagy drónok használata kerül előtérbe felmérésre, tereptérképezésre vagy rakomány szállítására a logisztikai szektorban, akkor a lehető legkönnyebbnek kell lenniük. A német Fraunhofer IZM intézet egy kompakt és könnyű navigációs egységet (IMU) fejlesztett ki az ilyen drónokhoz, ami olyan centiméteres tökéletes pontosságot tesz lehetővé, amely korábban civil alkalmazásokban elérhetetlen volt.

Az IMUcompact kutatási projekt célja egy olyan egység kifejlesztése volt, amely pontosan tudja követni az autonóm drónrendszerek helyzetét. A rendszer középpontjában álló inerciális mérőegység (vagy röviden IMU) lényegében három giroszkóptengelyt és három gyorsulásérzékelőt használ, hogy GPS-jel nélkül is centiméteres pontossággal meghatározza a pozíciót a navigáció során, vagy térképezze fel a terepet.

Drónok segítik a gazdákat a botritisz azonosításában

Az Unmanned Valley, a Greenport DB és a hollandiai NL Space Campus kutatói sikeresen kifejlesztettek egy olyan modellt, amely lehetővé teszi a drónok számára a botritisz betegség azonosítását. A modell a mesterséges intelligenciát használja fel hatalmas mennyiségű drónadat elemzéséhez. Így egy részletes térképen milliméteres pontossággal meghatározza, hogy mely növények betegek vagy veszélyeztetettek. Ez az innováció jelentősen csökkentheti a növényvédő szerek használatát. Jelenleg a modell csak tulipánban és jácintban képes felismerni a botritiszeket. Várható azonban, hogy néhány kisebb módosítással a modell más betegségeket is képes lesz kimutatni a különböző kultúrákban.

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás