Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját.

Az Arkansasi Egyetem, a Georgia Institute of Technology, a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Fort State Valley Egyetem közös erőfeszítése biztosítja a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotika összeolvadását a csirkehús-feldolgozási műveletek és a higiénia fejlesztése érdekében.

A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést (Fotó: Pixabay)

Baromfifeldolgozó soron dolgozók

A projekt igazgatója, Jeyam Subbiah elmondta, hogy az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás a támogatás közel felét (2,2 millió dollárt) a baromfifeldolgozó üzemek élelmiszer-biztonsági automatizálására összpontosítja. A csirkefeldolgozás automatizálásának lendülete a Covid-19 világjárvány idején kezdődött, amikor a betegség gyorsan terjedt a feldolgozósorok dolgozói között. Azóta nagyon nehéz elegendő munkaerőt felvenni.

„A baromfifeldolgozó sorok 70-80 éve működnek. Azóta csak fokozatos változások történtek a technológiában. Ma átalakító változásra van szükség” – mondta Subbiah.

A pontosság javítása és a pazarlás csökkentése

Subbiah elmondta, hogy a robotkezek nem voltak ügyesek a csirke tartásában, és hogy új technológiára van szükség a csúszós húsok leejtésének megakadályozására. A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: „Elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést” – tette hozzá Donyi Wang, az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás biológiai és mezőgazdasági mérnöki tanszékének adjunktusa.

„A robotok az ismétlődő feladatokra alkalmasak, de a csirketermékek feldarabolásához szükséges precizitással nem boldogulnak” – tette hozzá, mondván, hogy a baromfifeldolgozásban a meglévő automatizálás, például a csontozógépek, sok húst pazarolnak el.

„Az emberi csontozók a hús körülbelül 13%-át hagyják a csontokon. Az automatizált csontozók 16-17%-ot hagynak. Ipari méretekben ez jelentős értékveszteség. A mesterséges intelligencia és a virtuális valóság segítségével javítjuk a pontosságot és csökkentjük a pazarlást."

Wang és Subbiah hiperspektrális képalkotást is kifejlesztenek a csirkehúsban lévő műanyagok kimutatására. Wang egy olyan mobil robotot is fejleszt, amely egy bioszenzorral van felszerelve, hogy a létesítmény biológiai térképét készítse el a higiénia hatékonyságának értékeléséhez. A robot automatikusan tamponokat fog gyűjteni a baktériumok vizsgálatához, amikor a biotérkép potenciális forró pontokat jelez.

Finanszírozás

A Georgia Institution of Technology 2,1 millió dollárt kap a támogatásból, hogy a csirkéket hússá alakító feldolgozósorok automatizálására összpontosítson.

Doug Britton, a mezőgazdasági technológiai kutatási program vezetője elmondta: „A végső cél az, hogy az automatizálás, a robotok, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság technológiája révén átalakító innovációt vezessünk be a baromfi- és húsfeldolgozó iparban”.

A fennmaradó pénzügyi támogatást a Nebraska-Lincoln Egyetem kapta, ahol Julia McQuillan szociológiaprofesszor fogja tanulmányozni a robotika hatását a baromfiipari munkásokra, és azt, hogy ők hogyan érzékelik a technológiát.

„Reméljük, hogy végül új, tulajdonosok által működtetett vállalkozásokat hozhatunk a vidéki területekre. Az élelmiszertudósokkal, informatikusokkal, tanszéki oktatókkal és robotikai mérnökökkel való együttműködés elképesztő lehetőségeket kínál arra, hogy megértsük az innovációk jelentését a vállalkozók, a munkások és más érdekeltek számára, és hogy a szociológia tudományról, technológiáról és társadalomról szóló alapvető elméleteiket továbbfejlesszük.” – mondta.

Végül Brou Kouakou, a georgiai Fort Valley Állami Egyetem kutatási dékánja a projekt keretében kifejlesztett technológia alkalmazását fogja vizsgálni, hogy kiderüljön, felhasználható-e a húsipar más ágazataiban is.

(Forrás: poultryworld.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A 6 legjobb hely a muskátlik beltéri nevelésére

2025.03.23.

Bár a muskátlik elsősorban szabadtéri növények, ideális körülmények között beltéren is remekül fejlődhetnek. Összeállításunk szerint a következők a legjobb helyek a muskátlik nevelésére a lakásban.

Csökkentenék a termékkárokat – „népszámlálást” tartanak a majmoknál, páváknál és óriásmókusoknál

2025.03.23.

Srí Lanka vadállatszámlálást indított a majmok, pávák és óriásmókusok populációjának felmérésére, hogy kezeljék a gazdálkodók által jelentett mezőgazdasági veszteségeket.

Önvezető traktort építene a hagyományosból? Adunk hozzá egy kis segítséget

2025.03.23.

Craig Rupp, a Sabanto vezérigazgatója és az autonóm mezőgazdaság úttörője osztja meg nézeteit az autonómia gyakorlati realitásairól a mezőgazdaságban. Mivel az elsők között üzemeltetett autonóm traktorflottát, Rupp egyedi betekintést nyújt abba, hogy egy szabványos autonóm traktor miért lehet gyakran hatékonyabb, mint egy dedikált mezőgazdasági robot.

Centi-pontos térképezés drónnal: új megoldás a precíziós mezőgazdaságban

2025.03.23.

A cseh agtech startup, a Skymaps, fejlett drónalapú térképezési megoldást indított el CultiWise platformján keresztül, alternatívát kínálva a gazdálkodóknak a hagyományos műholdképekkel szemben.

A baromfiipar jövője: egy brit farm átírja a szabályokat

2025.03.23.

Egy brit kutatási projekt az íróasztal melletti kutatásokat kis léptékű kísérletekkel kombinálja annak érdekében, hogy feltárja a kettős hasznosítású, legelőn nevelt baromfi fenntarthatóságát és gyakorlati megvalósíthatóságát. A shropshire-i Planton Farms úttörő projektbe kezdett, amely a brit farmok számára integrált vállalkozási lehetőség lehet.

Igyunk sok sört, ha nem akarjuk, hogy összeomoljon a világgazdaság!

2025.03.23.

A söripar 2023-ban 840 milliárd euróval járult hozzá a globális GDP-hez, 33 millió munkahelyet támogatva. A szektor jelentős multiplikátor hatással bír, segítve a helyi gazdaságokat és mezőgazdaságot is.

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 192 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás