Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját.

Az Arkansasi Egyetem, a Georgia Institute of Technology, a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Fort State Valley Egyetem közös erőfeszítése biztosítja a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotika összeolvadását a csirkehús-feldolgozási műveletek és a higiénia fejlesztése érdekében.

A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést (Fotó: Pixabay)

Baromfifeldolgozó soron dolgozók

A projekt igazgatója, Jeyam Subbiah elmondta, hogy az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás a támogatás közel felét (2,2 millió dollárt) a baromfifeldolgozó üzemek élelmiszer-biztonsági automatizálására összpontosítja. A csirkefeldolgozás automatizálásának lendülete a Covid-19 világjárvány idején kezdődött, amikor a betegség gyorsan terjedt a feldolgozósorok dolgozói között. Azóta nagyon nehéz elegendő munkaerőt felvenni.

„A baromfifeldolgozó sorok 70-80 éve működnek. Azóta csak fokozatos változások történtek a technológiában. Ma átalakító változásra van szükség” – mondta Subbiah.

A pontosság javítása és a pazarlás csökkentése

Subbiah elmondta, hogy a robotkezek nem voltak ügyesek a csirke tartásában, és hogy új technológiára van szükség a csúszós húsok leejtésének megakadályozására. A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: „Elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést” – tette hozzá Donyi Wang, az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás biológiai és mezőgazdasági mérnöki tanszékének adjunktusa.

„A robotok az ismétlődő feladatokra alkalmasak, de a csirketermékek feldarabolásához szükséges precizitással nem boldogulnak” – tette hozzá, mondván, hogy a baromfifeldolgozásban a meglévő automatizálás, például a csontozógépek, sok húst pazarolnak el.

„Az emberi csontozók a hús körülbelül 13%-át hagyják a csontokon. Az automatizált csontozók 16-17%-ot hagynak. Ipari méretekben ez jelentős értékveszteség. A mesterséges intelligencia és a virtuális valóság segítségével javítjuk a pontosságot és csökkentjük a pazarlást."

Wang és Subbiah hiperspektrális képalkotást is kifejlesztenek a csirkehúsban lévő műanyagok kimutatására. Wang egy olyan mobil robotot is fejleszt, amely egy bioszenzorral van felszerelve, hogy a létesítmény biológiai térképét készítse el a higiénia hatékonyságának értékeléséhez. A robot automatikusan tamponokat fog gyűjteni a baktériumok vizsgálatához, amikor a biotérkép potenciális forró pontokat jelez.

Finanszírozás

A Georgia Institution of Technology 2,1 millió dollárt kap a támogatásból, hogy a csirkéket hússá alakító feldolgozósorok automatizálására összpontosítson.

Doug Britton, a mezőgazdasági technológiai kutatási program vezetője elmondta: „A végső cél az, hogy az automatizálás, a robotok, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság technológiája révén átalakító innovációt vezessünk be a baromfi- és húsfeldolgozó iparban”.

A fennmaradó pénzügyi támogatást a Nebraska-Lincoln Egyetem kapta, ahol Julia McQuillan szociológiaprofesszor fogja tanulmányozni a robotika hatását a baromfiipari munkásokra, és azt, hogy ők hogyan érzékelik a technológiát.

„Reméljük, hogy végül új, tulajdonosok által működtetett vállalkozásokat hozhatunk a vidéki területekre. Az élelmiszertudósokkal, informatikusokkal, tanszéki oktatókkal és robotikai mérnökökkel való együttműködés elképesztő lehetőségeket kínál arra, hogy megértsük az innovációk jelentését a vállalkozók, a munkások és más érdekeltek számára, és hogy a szociológia tudományról, technológiáról és társadalomról szóló alapvető elméleteiket továbbfejlesszük.” – mondta.

Végül Brou Kouakou, a georgiai Fort Valley Állami Egyetem kutatási dékánja a projekt keretében kifejlesztett technológia alkalmazását fogja vizsgálni, hogy kiderüljön, felhasználható-e a húsipar más ágazataiban is.

(Forrás: poultryworld.net)

További híreink

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Új védjegyre lehet pályázni az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnál

2024.09.12.

A Nemzeti Parki Termék védjegy célja a természettel harmonikus gazdálkodás, termék előállítás és szolgáltatás ösztönzése, tevékenységeik megbecsülésének növelése

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Sokszínű lesz a harmadik Váci Zöld Fesztivál szeptember 15-én

2024.09.12.

A Váci Zöld Fesztivál célja évről évre ugyanaz, a helyi és a környezetkímélő termékeket, szolgáltatásokat népszerűsítik a rendezvény során, idén is sokrétű programmal készülnek a szervezők.

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Partnerhírek
Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás