Termelőként és a természetet szerető emberként minden nap elcsodálkozom a gabonáinkon. Minden képzeletet felülmúlnak és emberi számítást meghazudtolnak, ahogyan hősiesen tartják magukat a kalászosok. Vajon meddig bírják még?

A meteorológiai szolgálat ígér némi csapadékot és lehűlést is, de itt délkeleten ezt már hisszük is, meg nem is… csak reménykedünk! A Dunától keletre és északon sokkal jobba helyzet, ott még minden lehet.

Itt minden nap nőnek a repedések a földben, sárgulnak, száradnak az alsó levelek, megjelent a rettegett acélkék árnyalat a még „zöld” részeken, és a korán kitolt zászlóslevél után immár itt is, ott is bujkál a kalász.

Fotó: Pixabay

Mint az aggódó anya gyermeke ágyánál, úgy toporgunk a tábla szélén és azon merengünk, hogy vajon van-e még itt dolgunk? Ha van, akkor hol tudunk segíteni? Hol a határ, ahol még érdemes költeni? Ha érdemes, akkor mire? És legfőképp mennyit?

Bizonyára ahány tábla, annyi válasz, de talán mégis van néhány, az előző években összegyűlt tapasztalat, amit érdemes átgondolni!

A kálium szerepe

A kálium az első számú makroelem, aminek eszünkbe kell jutni, ha termesztett növényeink vízháztartásáról gondolkodunk. A káliumnak főszerepe van a vízháztartás szabályozásában. Hányában a növények hamarabb hervadnak és jóval kisebb hatékonysággal képesek a gyökerekből a vizet a zöld növényi részek felé szállítani, vagy egyáltalán a talajból felvenni azt. A káliummal jobban ellátott táblák ezt nagyon szépen visszaigazolják az idén, az abszurd körülmények ellenére is.

Magyarország számos térségében megfelelő káliumellátottságról tanúskodnak a talajminták eredményei, ugyanakkor tapasztalati tény, hogy annak felvehetősége sokszor komoly akadályokba ütközik. A lekötődés, az antagonizmus és az aszály a három fő bűnös, amelyek miatt a lassan évtizede reneszánszát élő levélmonitoring programunk rendre káliumhiányt mutat ki a tenyészidőszak utolsó harmadában gyűjtött búzamintákból. A helyzeten nem javított az utóbbi években jelentősen megemelkedett káliumár sem, ami miatt jelentősen visszaesett a szilárd kálium kijuttatott mennyisége.

A száraz, aszályos tavasz miatt egyre korábban, egyre nagyobb arányú nitrogént juttatunk ki annak reményében, hogy az, a még jelen lévő nedvesség hatására jobban hasznosul. Ugyanakkor, ha ez megtörténik, a két elem közötti antagonizmus miatt gátoljuk a kálium felvételét. Márciusban és áprilisban menetrendszerűen elfogy a víz, és vele együtt a talajoldatban oldott kálium is hányba kerül. Így aztán a teljes tavaszi időszak relatív káliumhiányban telik el növényeink felett, pedig erre a tápelemre lenne most a legnagyobb szükség az aszálytűrés, és számos a búza minőségét döntően befolyásoló egyéb paraméter szempontjából.

A káliumfeltöltés ideje az ősz, módja pedig a szilárd műtrágya.

Ennek ellenére, ha baj van – például most – óriási segítség lehet egy jól irányzott, jó minőségű, nagy káliumtartalmú levéltrágya kijuttatása, mellyel sokat javíthatunk mind az aszály okozta tünetek enyhítésében, mind a későbbi minőségi mutatók kiteljesítésében!

A nitrogén a sike(é)r záloga

A korán kiszórt nitrogénadagok a virágzás idejére sokszor elfogynak a növényekből, így nem tudnak hozzájárulni a megfelelő beltartalom kialakulásához. Jelen gabonapiaci helyzetben ez több, mint probléma. Bemosó csapadék nélkül - ami ilyenkor már minimum 10 mm – szilárd nitrogént szórni elég kockázatos vállalkozás, az UAN-oldatok használata pedig, azok nitráttartalma miatt szintén magában hordozza a perzselés veszélyét. Kompromisszum lehet valamilyen nitrogéntartalmú levéltrágyát használni, de itt is érdemes körültekintően eljárni!

Az ismert nitrogénformák közül a karbamidszármazékok hatékonysága emelkedik ki toronymagasan a mezőnyből. Nem elég, tehát, a címkén lévő számot figyelni a nagy N betű után, nézzünk utána a készítményben lévő nitrogénformáknak is! A levélen keresztül valóban hasznosuló nitrogén szinte kizárólag a karbamid és annak vegyületei, valamint egyes aminosavak. Minden más kidobott pénz, és még árthat is!

A karbamidról azonban köztudott, hogy rendkívül illékony. Ha házi karbamidoldogatáson törjük a fejünket, ezt a tényt ne hagyjuk ki a számításból. A 2-300 liter vízben 10.000 m2 en elosztott pár kiló natúr karbamidnak percei vannak a levélen, jobb esetben órái, aztán huss, irány a légkör! A karbamidot sajnos oda kell ragasztani a levélre, hogy érjen valamit.

A tudomány leszállította nekünk azt a szert, amivel ez megoldható, a neve: karbamid-formaldehid. Ez gyakorlatilag egy karbamid műgyanta, ami órák helyett napokra rögzíti a levélen a karbamidot. Hatékonysága úgy aránylik az egyszerű karbamidoldathoz, mint 3 óra a három naphoz. Nem véletlenül használják világszerte nitrogénpótlásra azokban a hónapokban, amikor minden más nitrogénforma kijuttatása reménytelen. A nitrogén fehérje- és sikértartalomra gyakorolt pozitív hatása köztudott. Ha a kalászvédelem során cél a minőség javítás is, bátran használjunk ilyen készítményt, jól oldódik, jól keverhető!

Fotó: Pixabay

A kén

A talajok szintjén országosan tapasztalható kénhiány, amit a termelői társadalom egyre inkább felismer, és növekvő arányban orvosol is. A kalászosok nem számítanak a kifejezetten kénigényes kultúrák közé, de ha nincs a talajban kén, akkor bizony arról gondoskodni illik. Annál is inkább, mivel a kén kulcsszerepet játszik a nitrogén anyagcsere folyamatokban és a fehérjeszintézisben. Az elmúlt években számos kísérletben bebizonyosodott, hogy a zászlóslevél kiterülésétől a virágzásig terjedő időszakban kijutatott, levélen keresztül felvehető kénformák jelentős mértékben javítják az étkezési búza sikér- és fehérjetartalmát.

A fent részletezettek okán a Fitohormnál összeraktunk egy levéltrágya csomagot, amely tapasztalataink szerint segíthet a túlélésben, a kondíciójavításban és a minőségi mutatók javításában egyaránt. Tettünk bele káliumot, ként, nitrogént, magnéziumot és egy csipetnyi rezet, egyszóval mindent amire jelen helyzetben a közelgő kalászvédelem során szükség lehet és kémiailag is összefértek. Elneveztük Sikér csomagnak, amely így két termékből áll: Turbó Nitrogénből 6l/ha dózisban és Turbó Káliumból 2l/ha dózisban. Tettünk mellé egy kis árengedményt is. Kereskedőink és mi is állunk rendelkezésükre!

Már csak az eső hiányzik….

(x)

Megosztás

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás