Több olyan növény is van, amelyik veszélyes lehet, ha a lakásban, illetve beltérben tartjuk őket, mert bizonyos részeik mérgezőek. Más fajok pedig azért nem alkalmasak arra, hogy bent legyenek, mert olyan speciális igényeik vannak, amelyeket csak kinti körülmények között kaphatnak meg. A leander és a ricinus méreganyagokat tartalmaznak, a vénusz légycsapója pedig inkább a kültéren érzi jól magát. 7 olyan növény következik, amelyek jobb, ha nem kerülnek az otthon falai közé.

A Balconygardenweb cikkére hivatkozva az Agrárszektor sorolt fel 7 olyan növényt, amelyet soha nem érdemes beltérben tartani. Akad olyan, amelyet azért, mert sok gondozást és speciális körülményeket igényel, de van olyan is, amely mérgező, és például a gyerekekre nézve veszélyes lehet. A lakásban való növénytartás szuper dolog, ugyanakkor nem minden növény alkalmas arra, hogy bent legyen - írták.

Több olyan növény is van, amelyik veszélyes lehet, ha beltérben tartjuk, mert bizonyos részei mérgezőek, ezért nem jó szobanövények a leanderek sem

Pompás kutyatej

A pompás kutyatej egy szukkulens, csodaszép virágú növény, ami mérgező nedvet termel. Ez a folyadék bőrirritációt okozhat, és ha szembe kerül, akár vaksághoz is vezethet. Ha gyerek is van otthon, akkor semmiképp se kerüljön a lakásba, ha nincs, akkor pedig mindenképp egy napos ablakpárkányra tegyük.

Azálea

Ezeknek a gyönyörű virágzó cserjéknek hűvösre, alacsony hőmérsékletre és erős, szűrt napfényre van szükségük, ami a legtöbb otthonban ritkán fordul elő. Komoly odafigyelést igényel tehát a gondozásuk, ezért nem érdemes beltérben tartani őket.

Cikász pálma vagy japán cikász

A cikász pálma olyan méreganyagot tartalmaz, amely komoly károkat okozhat az emberi testben, főleg a májban. Ráadásul nem csak emiatt veszélyes például a gyerekekre és az állatokra nézve, de a levelei hegyes vége sérüléseket is okozhat bennük.

Vénusz légycsapója

Ez a húsevő növény nagyon látványos, ám speciális igényei miatt nem érdemes beltérben tartani. Egyrészt nem mindegy, milyen a páratartalom és a napfény mennyisége a környezetében, másrészt, mivel rovarokkal táplálkozik, ezt is könnyebben tudjuk számára biztosítani, ha kint tartjuk.

Buzogányvirág vagy dieffenbachia

Ez a szobanövény olyan nedvet tartalmaz, amely szájirritációt okozhat, ezért nem ajánlott beltérben tartani. Habár az egyik legkönnyebben gondozható és nevelhető növény, ha gyerekünk vagy háziállatunk van, inkább kintre tegyük, mert veszélyes lehet rájuk.

Leander

A leander egy gyönyörű, de nagyon mérgező, virágzó cserje. Beltérben komoly egészségügyi kockázatot jelenthet például a gyerekekre, mert olyan anyagokat tartalmaz a növény, amely veszélyes lehet. Inkább a szabadban, erkélyen vagy a teraszon tartsuk.

A leander a világ egyik legmérgezőbb növénye, számos toxikus vegyületet tartalmaz, amelyek közül több is halálos az emberre. A Leander Egyesület anyaga szerint beszámoltak róla, hogy kis mennyisége is letális vagy közel-letális hatással bír. Tíz-húsz levél lenyelése ártalmas lehet egy felnőttre, és egyetlen levél is halálos lehet egy kisgyermekre vagy csecsemőre. Az egész növény – beleértve a fehér tejnedvet is – mérgező, és a növény minden része káros hatással van az élő szervezetre. A leander szárítás után is megtartja toxicitását.

Ricinus

A ricinusnak nagyon szép és díszes lombozata van, de egy halálos méreganyagot tartalmaz: ez a ricin. Ezért kerülni érdemes a ház körüli termesztését, és ha észre is vesszük, hogy valahol növekszik, azonnal távolítsuk el. 4-8 ricinusbab lenyelése akár halálos is lehet egy felnőtt ember számára.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás