Sokan a citromhoz és a narancshoz nyúlnak, ha C-vitamin pótlást szeretnének adni a szervezetüknek. A déligyümölcsökkel azonban van egy kis bökkenő: a héjukból egészségre káros vegyi anyagok is az emberi szervezetbe kerülhetnek. Mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy a citrusok héja veszélyes? A Greenfo.hu portál cikkét szemléztük. Ahogy írják, a déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a magyar fogyasztókhoz. Emiatt fokozottan ki vannak téve a penészgombáknak. Ezért a szüretelés után a felületüket különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik. Emiatt csillogó fényű az általunk ismert narancsok és mandarinok héja. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt - írja a portál. Azt már a Tudatos Vásárló cikke járta körbe, hogy milyen egészségügyi következményekkel kell számolnunk, ha ezeket a gyümölcsöket - különös tekintettel a leginkább érintett héjat - fogyasztjuk. Mit tehetünk az ártalmak kiküszöbölése, illetve csökkentése érdekében?
A citrusok héja többféle vegyszerrel is kezelve lehet
Fennállhat a rák veszélye
A citrusok héján használt gombaölőszerek egy csoportja az aromás szénhidrogénekhez tartozik. Ilyen a bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232). Gyakran használják még a célra a tiabendazolt (E233).  Az a közös bennük, hogy emberi egészségre gyakorolt, főleg hosszú távú, kumulatív hatásukról eddig nincsenek kielégítő vizsgálati eredmények. Viszont állatkísérletekben, továbbá a szerekkel nagy mennyiségben érintkező munkásoknál megfigyeltek különböző kedvezőtlen hatásokat, leginkább bőrreakciókat. A portál szerint ennél komolyabb bajt is okozhatnak. Állatkísérletekben a tiabendazol egereknél vesekárosodást, a húgyhólyagban pedig hiper- és metapláziát okozott. Ez egy jóindulatú szövetfelszaporodás, amely a rák megelőző állapotának számít. Egy másik, 2002-ben publikált, ugyancsak japán, 39 különböző élelmiszeradalékra kiterjedő vizsgálat szerint pedig a bifenil, a nátrium-orto-fenil-fenolát, és a tiabendazol is károsította a kísérleti egerekben a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ét.
Kap még más vegyszeres kezelést is a citrusok héja
Ugyancsak szüret után kezelik a déligyümölcsöket az imazalil nevű növényvédőszerrel. Ennél az állatkísérletekben libabőrösséget, izomkoordinációs zavarokat, remegést, émelygést, hányást figyeltek meg. Egy 2001-es angol toxikológiai értékelés szerint a szer patkányoknál a máj kóros megnagyobbodását eredményezte, és megzavarta a pajzsmirigyműködést. Embereknél pedig kontakt dermatitiszről (a bőrrel közvetlenül érintkező idegen irritáló anyagok által kiváltott bőrreakció) találhatók adatok. Az anyag megemlíti még a prokloráz nevű gombaölőszert, amelyet a brüsszeli Toxicitási, Ökotoxicitási és Környezetvédelmi Tudományos Bizottság (Comité Scientifique de Toxicologie, Ecotoxicologie et l'Environnement) jelentésében “a belső elválasztású mirigyeket potenciálisan zavaró" hatású növényvédőszerek közé sorolt.
A helyzetet rontja, hogy ezeket az anyagokat általában kombinálva alkalmazzák, így hatásuk akár össze is adódhat. Több helyen megemlítik például, hogy a tiabendazol és a bifenil, illetve a tiabendazol és az orto-fenil-fenolát kombinációja esetében növekedhet a hólyagrák kialakulásának esélye.
Melyik gyümölcsök és gyümölcsrészek érintettek?
Nem csak a narancsot, a mandarint, a citromot és a grépfrútot, de a banánt is kezelik a fent említett tartósítószerekkel. Az előbbieknél azonban a helyzet azért kritikusabb, mert ezeknek a héját is felhasználjuk. Lekvárba, limonádéba, teába, süteménybe kerül belőle, nagyüzemben is. Ugyanakkor ha valaki el akarja kerülni az ezeket a szereket tartalmazó citrusfélékből készült termékek fogyasztását, egy potenciálisan allergizáló természetes anyag, a limonén miatt megteheti: ugyanis a citrusokból iparilag előállított termékeken kötelező feltüntetni, hogy van-e bennük héj.

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás