Lehet, hogy összesen 800 milliárdot költöttek a hazai mezőgazdasági szereplők okoseszközökre az utóbbi években, de az ágazat sokak szerint még így sem tart ott, hogy a mesterséges intelligencia megelőzze természetes ész és kurázsi hasznát a gazdaságokban. Amikor pedig ez bekövetkezik, kérdés, hogy lesz-e ember, aki működteti a korszerű gépeket. Izgalmas és szókimondó kerekasztal-beszélgetésen mondta el véleményét a hazai IT-technológia, infokommunikációs és precíziós mezőgazdasági technika piacának néhány neves képviselője egy siófoki szakmai rendezvényen.

Az Agrárágazat írta meg, hogy az Agrárszektor 2024 konferencián elhangzott: bár rengeteg precíziós gép van a mezőgazdaságban, az ágazat szereplői nem mindig használják ki az ezekben rejlő lehetőségeket. A precíziós gazdálkodás néha kimerül abban, hogy van ugyan elektromos vetőgép, de a jól megszokott norma szerint, 60-70 ezer szem/hektáron vetnek kukoricát. Az utóbbi két évben 400 milliárd forintnyi okoseszközt adtak el a mezőgazdaságnak, az azt megelőző években még egyszer ugyanennyit.  Mégis többet beszélünk hatóanyag-kivonásról, egyes növények vetőterület-csökkenéséről, mint a differenciálásról és a pozicionálásról - fogalmaztak. 

Az agrárágazat sokak szerint még nem tart ott, hogy a mesterséges intelligencia megelőzze természetes ész és kurázsi hasznát a gazdaságokban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom

A gazdák és a gazdaságok nem, vagy csak nagyon lassan, nehézkesen váltanak. Ma is sokan attól várják a megoldást, hogy a terményárak visszaemelkedjenek, és például megint 140 ezer forint legyen a kukorica tonnája.

Először szemlélet kellene, aztán meg ember, aki dolgozik a gépen

Ugyancsak fontos adat, hogy a hazai szántóföldi növénytermesztés kibocsátási oldalon 60 százalékban még mindig a 40 évvel ezelőtti technológiát használja, ami az átlagolás elvére épül. Még mindig nem éri el a 40 százalékot azok aránya, akik használják az új technológiákat. Pedig nem kéne semmi mást csinálni, csak használni a már meglevő gépeket – hangzott el. 

Többen is megerősítették azt az ugyancsak elterjedt nézetet, hogy a mesterséges intelligencia, az okos- és precíziós eszközök használatát a gazdaságban meg kell(ene) előzze a rendszer-szemléletű tervezés, a pontos munka. Egy szakértő egyenesen úgy fogalmazott: először természetes intelligenciára és kurázsira lenne szükség Magyarországon. 

A beszerzett precíziós gépek akkor fognak nyereséget termelni, ha elkezdik működtetni ezeket, de amíg a folyamatok nincsenek rendszer-szemléletűen összehangolva, addig nem lehet eredményre számítani. A technika és a technológia mellett képzett szakemberek is kellenek ahhoz, hogy a modern eszközöket hatékony rendszerbe állíthassák, működtessék és karbantartsák, ám ilyen szakember még kevés van. Itt vetődött fel egy ugyancsak súlyos és a mezőgazdaság szinte minden területén jelentkező kérdés: ha manapság sem a kézimunkaigényes ágazatokba, sem a hagyományos gépek kezelésére nem találnak gépkezelőt, akkor ki fogja üzemeltetni a modern eszközöket - tette fel a kérdést a cikk.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás