A franciaországi agrárkutató intézet (CIRAD) adatai szerint az unióban 2017. december–2018. november között 6,475 millió tonna banánt fogyasztottak. Ennek 90 százaléka importból származott: 73,3 százalék Latin-Amerikából, 17,1 százalék afrikai, karibi és csendes-óceáni országokból. Öt tagország szállítja a fennmaradó 9,6 százalékot: Spanyolország, Franciaország, Portugália, Ciprus és Görögország. Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban 1 százalékkal 622 ezer tonnára nőtt a banán termése 2018-ban az előző évihez képest, melynek legnagyobb részét (404 ezer tonnát) Spanyolország adta. Az Európai Unió legfőbb banánbeszállítói Ecuador, Kolumbia és Costa Rica. A CIRAD 2019. januári elemzése szerint az unió banánkínálata 2018 első tizenegy hónapjában 1,7 százalékkal 6 millió tonnára nőtt, ami új rekordot jelentett. Az unió Latin-Amerikából származó banánimportja 4,5 százalékkal bővült ez idő alatt: Ecuadorból 9 százalékkal, Costa Ricából 6 százalékkal nőtt, ugyanakkor Kolumbiából 3 százalékkal csökkent a behozatal. Az előzetes adatok szerint Ecuador banánexportja (340 millió doboz) rekordszintet ért el 2018-ban. Costa Ricában a Procomer adatai szerint a banánexport értéke 4,4 százalékkal 841 millió dollárra csökkent 2018. január és október között 2017 azonos időszakához képest. A termelést elsősorban az éghajlat befolyásolta (bőségesebb csapadék, alacsonyabb hőmérséklet).
Az unióban 2017. december – 2018. november között 6,475 millió tonna banánt fogyasztottak (Fotó: Pixabay, SpencerWing)
A KSH adatai szerint Magyarország banánimportja (főzőbanán nélkül) 13 százalékkal 34,6 ezer tonnára nőtt 2018. január–október között az előző év hasonló időszakához képest. A reexport 137 százalékkal 4,55 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor. A Budapesti Nagybani Piacon a banán nagykereskedelmi ára 4 százalékkal, kilogrammonként 339 forintra emelkedett 2018-ban az egy évvel korábbi átlagárhoz viszonyítva. Az idei év első heteiben 19 százalékkal alacsonyabb (318 forint/kilogramm) átlagáron értékesítették a banánt, mint egy esztendővel ezelőtt, amikor a kínálat csökkenése miatt magas szinten mozgott a banán ára. Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előrevetítése szerint az EU citromtermése 10 százalékkal 1,61 millió tonnára emelkedhet a 2018/2019. gazdasági évben (október–szeptember). Ennek elsődleges oka, hogy Spanyolországban 19,4 százalékkal 1,108 millió tonnára nőhet a termés a jelzett időszakban. Az utóbbi években bővült a citrom termőterülete, a kedvező időjárás segítette a jó termést. Spanyolország a második legnagyobb citromtermelő a világon, Argentínát követően. Az uniós tagállamok közül Olaszország áll a második helyen citromtermelés tekintetében. Előreláthatóan 8 százalékkal mérséklődik az olaszországi citrom termése, és 400 ezer tonna betakarítása várható a folyó évi szezonban. A termés 88 százaléka Szicíliához kötődik. Görögországban az előző évihez hasonlóan 85 ezer tonna termés várható. Az unió a 2017/2018. gazdasági évben – a kisebb európai termés következtében – 16 százalékkal több, 606,6 ezer tonna citromot importált, mint egy évvel korábban. Fő beszállítók Argentína, Törökország és a Dél-afrikai Köztársaság voltak. A USDA szerint az EU citromtermelésének várható növekedése miatt a 2018/2019. gazdasági évben a behozatal csökkenésére lehet számítani. A KSH adatai szerint Magyarország citromimportja 19 százalékkal 14,2 ezer tonnára bővült 2018 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A törökországi citrom importja 32 százalékkal (2,70 ezer tonnára) nőtt, ugyanakkor a spanyolországi 26 százalékkal (3,61 ezer tonnára) csökkent. Lime-ból 21 százalékkal több (368,3 tonna) érkezett 2018. január–október között, mint az előző év hasonló időszakában. A Budapesti Nagybani Piacon a citrom nagykereskedelmi ára 12 százalékkal 528 forint/kilogrammra, a lime ára 6 százalékkal 956 forint/kilogrammra emelkedett 2018-ban az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. Ez év első négy hetében spanyolországi és törökországi citrom szerepelt a kínálatban, átlagosan 6 százalékkal magasabb (403 forint/kilogramm) áron, a mexikói lime nagykereskedelmi ára viszont 7 százalékkal 900 forint/kilogrammra csökkent 2018 hasonló időszakához viszonyítva. Forrás: AKI

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás