Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. Az elkövetkező időszakban átlagosnál melegebb és száraz időre van kilátás. Ezt minden bizonnyal segíti majd a szüreti munkák kivitelezését, emellett pedig kedvezően hathat majd az érésmenetre is. 

A Tokaji Kutatóintézet összefoglalója szerint a kedvező időjárási körülmények hatására remélhetően nem fokozódik tovább az ecetes rothadás mértéke az ültetvényekben. Erőteljesen jelentkezik a töppedés a fürtökön, amely a rovarkártevőket is odavonzza. Egyre több alkalommal lehet tapasztalni a seregélyek jelenlétét és károkozását nagyobb, több százas egyedszámú rajok formájában. Várhatóan a szüret kiteljesedésével a még le nem szüretelt területeken okozhatnak majd gondot a kártételükkel, így érdemes lehet aktív védekezést kialakítani ellenük, ahol erre lehetőség nyílik.

Megvan a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredménye: erőteljesen jelentkezik a töppedés a fürtökön, amely a rovarkártevőket is odavonzza, továbbá egyre több alkalommal lehet tapasztalni a seregélyek károkozását

A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek feldolgozásra. A szüret előrehaladása miatt több helyen nem volt leszedhető minta. A begyűjtött fürtökből préselt mustok aktuális labor eredményei az 1. táblázatban láthatóak.

1. táblázat - A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei

(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)

Az adatsorok kiegészítésre kerültek több anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat). Ezek más módszerrel kerültek begyűjtésre, de a minden bizonnyal segítik a szőlészek tájékozódását az érés várható alakulásában.

2. táblázat - Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei

A Kutatóintézet próbaszüretének készített hatodik és egyben utolsó próbaszüret méréseinek a cukor- és savtartalmait 1. ábra diagramján lehet megtekinteni.

1. ábra - A cukor- és savtartalom alakulása 2023. szeptember 25-én

A jelenleg mért cukor- és savtartalom átlagértékeket érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel is (2. ábra, 3. ábra).

2. ábra - A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2017-2023 között

A Furmint esetében nem volt már mód az átlagolásra, így csak egy terület szerepel az összehasonlításban. Valamint vannak olyan oszlopok, amelyek hiányoznak a korábbi években, mert akkor már az adott fajta mintaterületein elvégezték a szüretet. Ezek figyelembevételével a bogyók cukortartalmának jelenlegi átlagos mennyisége a Hárslevelű esetében a 2020-as, a Sárgamuskotály fajtánál pedig a 2020-as és 2019-es évjáratokhoz hasonlóan alakul. (A Furmint eredménye a 2017-es évjáratot tükrözné, de egy minta alapján ezt nem egyértelműen kijelenteni.) Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni és összehasonlítani a korábbi évekkel - írták.

3. táblázat - Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2017 és 2023 között

A titrálható savtartalom esetében is meg kell említeni a Furmint minta átlagként történő szerepeltetését, illetve a szüretek miatt hiányzó oszlopokat is. A savtartalom a bogyókban kisebb mértékben csökkent és vannak helyek, ahol koncentrálódás is tapasztalható (3. ábra). A sav átlagos mennyisége a mustokban a Hárslevelűnél a 2020-as évhez és a Sárgamuskotálynál pedig a 2019-es évét meghaladja, de a 2021-es évjárattó jelentősen elmarad. (A Furmint pedig a 2020-as évhez lenne hasonló.). A mustanalízisek átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan. 

3. ábra - A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2017-2023 között
4. táblázat - Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2017 és 2023 között

Cukor, érésmenet és savtartalom

A minták cukor mennyisége kevés kivételt leszámítva nem növekedett, vagy stagnált vagy visszalépést mutat. Ezek egy része adódhat a mintavételi módszerből, illetve a töppedés mértékének növekedéséből, ahol maceráció szükséges a cukor kiáztatásához. Ugyanez figyelhető meg a savtartalom esetében, egyes helyeken folytatódott a savak tompulása máshol pedig növekedett a mennyisége, vagy inkább stagnált. A Hárslevelűnél 205-235 g/l és a Sárgamuskotálynál pedig 205-255 g/l közötti tartományban található az aktuális cukormennyiség. A Furmint egyetlen mintájának 190 gramm/liter volt a cukortartalma. A titrálható savtartalom még elég magasnak mutatkozott 6-9 gramm/liter közötti értéket lehetett a titrálás során mérni. Talán az anonim minták adatsorai jobban árnyalják az érésmenet összképét. A külső minták Furmint fajtái 180 gramm/liter cukormennyiséget mutattak, a többi minta esetében ugyanez már 200 g/l feletti tartományban alakult. A titrálható savak mennyiségében pedig hasonló képet mutatnak az értékek, amelyeket az intézeti mintáknál lehetett mérni. 

A rothadás folyamatai és a rovarok

A rothadás jellege továbbra is kérdéses lehet, de az elkövetkező időszak inkább a töppedést segíti majd. A fürtök időszakos nedves állapota pedig remélhetően majd az aszúsodásnak kedvezhet. A száraz idő a már említett rovarkártételben játszhat szerepet, mert a darázsfajok majd őket követve a méhek is előszeretettel rágják bele magukat az egészséges, de még inkább a töppedt bogyókba. Mellettük a seregélyek esetében tett javaslatot érdemes megfontolni és védekezni. 

Az eddigi érésmenet és az időjárás alakulása alapján egyedi év lehet a 2023-as szőlészeti szempontból. Kedvező savmennyiségre van kilátás, amely megfelelő cukormennyiséggel társulhat a késő szüretek során. A Botrytis cinerea áldásos tevékenysége még fokozhatja majd az évjárat egyediségét, amely elengedhetetlen a nagy Tokaji aszúborok készítéséhez.

A Tokaji Kutatóintézet gondmentes és sikeres szüretet kívánt minden gazdálkodónak az előttünk álló időszakra, partnereinek pedig megköszönték az anonim adatszolgáltatást.

A Tokaji Kutatóintézet által szervezett legutóbbi mintavételek helye és eredménye
A Kutatóintézet mintavétel módszere: 
  • mennyisége: 10 fürt 
  • vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH 
  • fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt. 
  • módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk.

A partnerek mintavételi módszerei eltérőek lehetnek az általuk alkalmazott módszerektől - írták.

Megosztás

További híreink

Erdő vagy fával borított egyéb terület?

2024.12.14.

Termőföld tulajdonosaként szembesülhetünk azzal, hogy ingatlanunkon – habár annak művelési ága erre nem mindig utal – szórtan, kisebb-nagyobb csoportokban, sávokban vagy akár a terület egészén fák találhatóak. Ha a területtel hosszabb ideje nem foglalkoztunk, vagy az öröklés útján került a tulajdonunkba, és most szeretnénk valamilyen módon hasznosítani, akkor felmerül a kérdés, hogy ezzel a fával borított területtel vajon mit tehetünk, milyen jogszabályokat kell figyelembe vennünk. A kérdések eldöntése nem mindig egyszerű.

Hörcsögöket utaztatnak, hogy megmeneküljenek a kerecsensólymok

2024.12.14.

A magyarság emblematikus madara, a kerecsensólyom a ragadozó madarak általános üldözése és a mezőgazdaságban nagy mennyiségben használt veszélyes vegyszerek miatt az 1970-es évekre a kipusztulás szélére került Közép-Európában. Hazánkban sem volt jobb a helyzet, az állományt kevesebb, mint tíz fészkelőpárra becsülték akkor.

Begyűjtődrónnal fedeztek fel egy új fajt

2024.12.14.

A Nemzeti Trópusi Botanikus Kert (National Tropical Botanical Garden, NTBG) botanikai drón programjának köszönhetően került a kutatók szeme elé az új szegfűfaj.

Kiszorulhatnak az uniós piacról az európai termelők?

2024.12.14.

Lengyelország Franciaországgal együtt kiállt az Európai Uniónak Mercosurral (a Brazíliát, Argentínát, Bolíviát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur-csoporttal) kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen, mert az ártana az ország termelőinek.

Válaszolt a Nébih: mit tegyünk, ha toxinos a kukoricatermés?

2024.12.14.

A magyar kukoricatermés jelentős részének túl magas a toxintartalma.

Négy veszély is van a csípős ételekben

2024.12.14.

Nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt csípős paprikát: bajban lehet a szervezete.

Partnerhírek
Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partner

Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2024.12.11.

A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.000 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás