Hirdetés
Megvannak az utolsó próbaszüret eredményei Tokajból: erős a szemtöppedés, sok a madár- és rovarkártevő
Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. Az elkövetkező időszakban átlagosnál melegebb és száraz időre van kilátás. Ezt minden bizonnyal segíti majd a szüreti munkák kivitelezését, emellett pedig kedvezően hathat majd az érésmenetre is.
A Tokaji Kutatóintézet összefoglalója szerint a kedvező időjárási körülmények hatására remélhetően nem fokozódik tovább az ecetes rothadás mértéke az ültetvényekben. Erőteljesen jelentkezik a töppedés a fürtökön, amely a rovarkártevőket is odavonzza. Egyre több alkalommal lehet tapasztalni a seregélyek jelenlétét és károkozását nagyobb, több százas egyedszámú rajok formájában. Várhatóan a szüret kiteljesedésével a még le nem szüretelt területeken okozhatnak majd gondot a kártételükkel, így érdemes lehet aktív védekezést kialakítani ellenük, ahol erre lehetőség nyílik.
A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek feldolgozásra. A szüret előrehaladása miatt több helyen nem volt leszedhető minta. A begyűjtött fürtökből préselt mustok aktuális labor eredményei az 1. táblázatban láthatóak.
Hirdetés
(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)
Az adatsorok kiegészítésre kerültek több anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat). Ezek más módszerrel kerültek begyűjtésre, de a minden bizonnyal segítik a szőlészek tájékozódását az érés várható alakulásában.
A Kutatóintézet próbaszüretének készített hatodik és egyben utolsó próbaszüret méréseinek a cukor- és savtartalmait 1. ábra diagramján lehet megtekinteni.
A jelenleg mért cukor- és savtartalom átlagértékeket érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel is (2. ábra, 3. ábra).
A Furmint esetében nem volt már mód az átlagolásra, így csak egy terület szerepel az összehasonlításban. Valamint vannak olyan oszlopok, amelyek hiányoznak a korábbi években, mert akkor már az adott fajta mintaterületein elvégezték a szüretet. Ezek figyelembevételével a bogyók cukortartalmának jelenlegi átlagos mennyisége a Hárslevelű esetében a 2020-as, a Sárgamuskotály fajtánál pedig a 2020-as és 2019-es évjáratokhoz hasonlóan alakul. (A Furmint eredménye a 2017-es évjáratot tükrözné, de egy minta alapján ezt nem egyértelműen kijelenteni.) Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni és összehasonlítani a korábbi évekkel - írták.
A titrálható savtartalom esetében is meg kell említeni a Furmint minta átlagként történő szerepeltetését, illetve a szüretek miatt hiányzó oszlopokat is. A savtartalom a bogyókban kisebb mértékben csökkent és vannak helyek, ahol koncentrálódás is tapasztalható (3. ábra). A sav átlagos mennyisége a mustokban a Hárslevelűnél a 2020-as évhez és a Sárgamuskotálynál pedig a 2019-es évét meghaladja, de a 2021-es évjárattó jelentősen elmarad. (A Furmint pedig a 2020-as évhez lenne hasonló.). A mustanalízisek átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan.
Cukor, érésmenet és savtartalom
A minták cukor mennyisége kevés kivételt leszámítva nem növekedett, vagy stagnált vagy visszalépést mutat. Ezek egy része adódhat a mintavételi módszerből, illetve a töppedés mértékének növekedéséből, ahol maceráció szükséges a cukor kiáztatásához. Ugyanez figyelhető meg a savtartalom esetében, egyes helyeken folytatódott a savak tompulása máshol pedig növekedett a mennyisége, vagy inkább stagnált. A Hárslevelűnél 205-235 g/l és a Sárgamuskotálynál pedig 205-255 g/l közötti tartományban található az aktuális cukormennyiség. A Furmint egyetlen mintájának 190 gramm/liter volt a cukortartalma. A titrálható savtartalom még elég magasnak mutatkozott 6-9 gramm/liter közötti értéket lehetett a titrálás során mérni. Talán az anonim minták adatsorai jobban árnyalják az érésmenet összképét. A külső minták Furmint fajtái 180 gramm/liter cukormennyiséget mutattak, a többi minta esetében ugyanez már 200 g/l feletti tartományban alakult. A titrálható savak mennyiségében pedig hasonló képet mutatnak az értékek, amelyeket az intézeti mintáknál lehetett mérni.
A rothadás folyamatai és a rovarok
A rothadás jellege továbbra is kérdéses lehet, de az elkövetkező időszak inkább a töppedést segíti majd. A fürtök időszakos nedves állapota pedig remélhetően majd az aszúsodásnak kedvezhet. A száraz idő a már említett rovarkártételben játszhat szerepet, mert a darázsfajok majd őket követve a méhek is előszeretettel rágják bele magukat az egészséges, de még inkább a töppedt bogyókba. Mellettük a seregélyek esetében tett javaslatot érdemes megfontolni és védekezni.
Az eddigi érésmenet és az időjárás alakulása alapján egyedi év lehet a 2023-as szőlészeti szempontból. Kedvező savmennyiségre van kilátás, amely megfelelő cukormennyiséggel társulhat a késő szüretek során. A Botrytis cinerea áldásos tevékenysége még fokozhatja majd az évjárat egyediségét, amely elengedhetetlen a nagy Tokaji aszúborok készítéséhez.
A Tokaji Kutatóintézet gondmentes és sikeres szüretet kívánt minden gazdálkodónak az előttünk álló időszakra, partnereinek pedig megköszönték az anonim adatszolgáltatást.
A Kutatóintézet mintavétel módszere:
- mennyisége: 10 fürt
- vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
- fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
- módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk.
A partnerek mintavételi módszerei eltérőek lehetnek az általuk alkalmazott módszerektől - írták.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon
A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.
Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra
A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 1.000 hirdetés 102 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés