Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán január elején, az illetékesek komoly környezetvédelmi károktól tartanak – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hatóságokra hivatkozó beszámolója szerint a német felségjelzésű, Antonia nevű hajó nem sokkal éjfél után nekiütközött a szerb–horvát határon található Duna-híd egyik oszlopának a vajdasági Palánkánál. Azóta több vizsgálatot is végeztek a hatóságok.

Az ezer tonna műtrágyát tartalmazó uszály elsüllyedése minden bizonnyal negatív hatással lesz a vízi növény- és állatvilágra, közvetve pedig az emberekre is – jelentette ki Dušan Blagojević környezetvédelmi szakértő az N1 televízióban.

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán január elején, azóta több vizsgálatot is végeztek a hatóságok - Fotó: a Duna szerbiai szakasza, illusztráció

„Annyi bizonyos, hogy a műtrágya vízbe kerülésével tápanyagfelesleg alakul majd ki (nitrogén és foszfor), ami elkerülhetetlenül az algák túlvirágzásához vezet, ez pedig túlzott oxigénfogyasztást okoz a felszíni vizekben. Elszaporodnak a kórokozók és növekszik a nitrátkoncentráció, végül pedig kellemetlen szagok és gázok keletkeznek” – közölte a szakértő, aki szerint a vízinövények elszaporodása az oxigén mennyiségének csökkentését eredményezi, ez pedig halak és más élőlények megfulladásához vezethet. Hozzátette: az ammónia már alacsony koncentrációban is mérgező az állatokra nézve.

Vizsgálatok sora következett

A Dunából a baleset után néhány nappal vett minták elemzései igazolták, hogy nincs jelentősebb minőségi romlás a folyó vizében – jelentette a Szerbiai Hivatásos Hajósok Egyesülete. A szervezet elnöke, Branislav Vajda szerint a magas vízállás miatt a Duna gyorsan semlegesíti a folyóba került szennyeződést, ezért nem várható súlyosabb ökológiai következmény, annak ellenére sem, hogy jelentős mennyiségű műtrágya került a vízbe.

A hatóságok az ügyben vizsgálatokat indítottak annak érdekében is, hogy felmérjék a vízszennyezés mértékét. A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság illetékesei öt helyszínről kértek be vízmintákat.

Ahogy arról a Magyar Szó beszámolt, január 4-én, valamivel éjfél előtt nekiütközött a Palánka és Ilok közötti Május 25-e híd pillérének az Antonia nevű, német zászló alatt haladó teherszállító hajó. Az állami szervek közleménye szerint a hajó Linz irányából tartott Szendrő (Smederevo) felé. A vízi jármű két uszályt tolva, ezer tonna műtrágyával haladt. A baleset következtében az uszály elsüllyedt.

Branislav Vajda szerint az ilyen balesetek többnyire magas vízállás esetén történnek, amikor a Duna nagy mennyiségű hulladékot sodor magával, az gátolja a hajómotorok működését és ellehetetleníti a jármű irányítását. A hajót ilyen esetben nagy sebességgel sodorja magával a víz, és ha valaminek nekicsapódik, akkor szinte minden esetben el is süllyed – magyarázta a szakember.

Hozzátette: Horvátország teljes mértékben tiszteletben tartotta az ilyen esetekre vonatkozó rendelkezéseket. Ezek előirányozzák azt is, hogy a szükséges ellenőrzések elvégzéséig le kell zárni az érintett területeket, azaz ebben az esetben a szóban forgó hidat – mondta az egyesület elnöke. Kiemelte, hogy az elmerült rakomány nem jelent veszélyt a hajózásra, tavaszra pedig megszervezik a kiemelését is.

Nem mutattak változást az eredmények

A Palánka mellett Dunába süllyedt uszályról vízbe került nagy mennyiségű műtrágya miatt ezután ismét mintát vettek a Duna vízéből. A Környezetvédelmi Ügynökség január 9-én öt helyen végzett méréseket. A mintavétel eredménye megerősítette a korábban kapott eredményeket, vagyis a Duna vízminősége továbbra is kielégítő, az elemzett paraméterek az előírt határértékeken belül vannak – közölte a szerb Környezetvédelmi Minisztérium. A Duna vizének színe, szaga és a látható hulladékanyagok, a rendkívüli elemzést követően sem mutattak változást - írta a Magyar Szó.

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás