A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást. A támogatás a húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását célzó intézkedések teljesítésére vehető igénybe. 

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (1) bekezdése alapján közzé teszi az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást. A kérelmek benyújtására 2024. június 3. és július 3. között van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást
A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

A támogatás általános célja a hazai húshasznosítású szarvasmarha állományok általános jólétének javítása, amelynek keretében a több gondozói felügyelet biztosításával, a belső és külső élősködők elleni védekezéssel, az ásványi anyag kiegészítés alkalmazásával, a csülökápolás és a többlet almozás biztosításával, valamint a több élettér, legelő biztosításával kívánjuk elősegíteni a tartási körülmények javítását - írta az Agrárminisztérium a KAP.gov.hu tematikus oldalon.

Aki igénybe veheti a támogatást

A felhívás alapján normatív, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azon jogosultsági kritériumoknak megfelelő mezőgazdasági termelők – természetes személyek, jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások (gazdasági társaságok, szövetkezetek), jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezetek (egyházi jogi személyek, alapítványok, nonprofit gazdasági társaságok) –, akik hozzájárulnak az állatjóléti körülmények javításához azáltal, hogy a jogszabályokban meghatározott kötelező követelményeken túlmutatóan, önkéntes alapon, a felhívásban meghatározott feltételek szerint vállalják a kötelezettségek megvalósítását és azokat teljesítik.

A támogatás elősegíti a felhívás 1. melléklete szerinti, 7 hónapnál idősebb, nőivarú húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását.

Azt már a Növénydoktor oldal foglalta össze, hogy az “Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” pályázati felhívásban mit kell teljesíteni és mire lehet támogatást igényelni. A kiírás kódszáma: KAP-RD31-1-24

Mire vehető igénybe támogatás?

A húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását célzó intézkedések teljesítésére. 

A kötelező előírások:

1. Több gondozói felügyelet biztosítása (a támogatott köteles a tenyészeteiben tartott szarvasmarhákat naponta legalább két alkalommal ellenőrizni és telepi munkanaplót napi rendszerességgel vezetni).

2. Belső élősködő (endoparazita) fertőzöttség ellenőrzése és az ellenük való szakszerű védekezés (köteles a támogatott tenyészeteiben tartott szarvasmarhák belső élősködőkkel (endoparazitákkal) való fertőzöttség ellenőrzését évente legalább kettő alkalommal elvégezni. Köteles bélsár mintát gyűjteni és a mintákat vizsgáló laboratórium részére elküldeni; a bélsár vizsgálat eredménye alapján a kezelő állatorvos utasítása szerinti szerekkel és dózisban kezelni vagy kezeltetni; a kezeléseket a telepi munkanaplóban rögzíteni, és a bejegyzést a kezelő állatorvos aláírásával és pecsétlenyomatával hitelesíttetni.

3. Külső élősködők (ektoparaziták) elleni védekezés, különös tekintettel a legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezésre (köteles a külső élősködők elleni állatorvos által végzett, injekciós formában történő kezelést évente kétszer elvégeztetni, és az állattartók által történő, legyek, szúnyogok, nyüvek elleni, pour on formában végzett kezelést évente négyszer megvalósítani.)

Választható előírások:

4. Ásványi anyag kiegészítés alkalmazása (választhatja, hogy laborvizsgálat alapján folyamatos ásványi anyag kiegészítést biztosít).

5. Csülökápolás biztosítása (a húsmarhák lábvég-betegségeinek megelőzése céljából a 32/1999 (III.31.) FVM rendelet 3. § d. pont előírásán túlmutatóan a támogatott tenyészetben tartott valamennyi szarvasmarha részére évente további egy csülökápolást és körmölést – amelybe beleértendő csülök állapotának vizsgálata és a lábfürösztés is – végezni vagy végeztetni).

6. Többlet almozás biztosítása (a legeltetési időszakon kívül, gazdálkodási évente – a 3 kg alom/nap/ÁE alap alom ellátáson túl –legalább 900 kg/ÁE többlet almozást biztosít; megfelelő mennyiségű alom biztosításával a szabadban tartott állatok számára pihenődombot kialakítani, istállón belül száraz pihenőteret biztosít).

7. Több élettér, legelő biztosítása. Aki ezt választja, köteles a támogatott tenyészeteiben tartott szarvasmarhák részére a legeltetési időszakon kívül több pihenőteret biztosítani, a pihenőtér mértéke el kell, hogy érje szabad tartásban legalább az 5 m2/ÁE, kifutós tartásban legalább a 8 m2/ÁE nagyságot, a támogatott tenyészeteiben tartott szarvasmarhákat, a gyepek túllegeltetési tilalmának figyelembe vételével, évente legalább 150 napon át legeltetni kell.

A támogatás időtartama a 2024. május 1. napjától 2029. április 30. napjáig tartó időszak. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3. napjától 2024. július 3. napjáig van lehetőség - írták.

 

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás