Pest vármegye nyugati felén, a szobi térségben komoly hagyományai vannak a zöldség- és gyümölcstermelésnek. Ezért mindig nagy jelentősége van az olyan törekvéseknek, amelyek lehetővé teszik, hogy helyben kerüljenek feldolgozásra helyi termékek, illetve azok helyben piacra is találjanak. Egyebek között ezt a célt kívánja szolgálni a Szobi Helyi Termelői Piac. A piac a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.3-17-es felhívásának támogatásával valósult meg, melyre a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 42 279 766 forint támogatást nyert.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat írta meg, hogy a kézműves hagyományok továbbvitele kulcsfontosságú, ezért alapvető feladat, hogy segítsék a kézműves portékák előállítását és értékesítését is. A tradicionális termékek előállításának és forgalmazásának nagy szerepe van a munkahelyek megőrzésében és újak létrehozásában, a vállalkozások teremtésében. Támogatják a vidék gazdasági fellendülését, ezért minden törekvés, amely előmozdítja a helyi termék előállítás hagyományának továbbvitelét, a helyi termékek változatos kínálatát és piacra jutását, nagy jelentőséggel bír a térség számára. Ezt a célt kívánja szolgálni a Szobi Helyi Termelői Piac.

Húsáruk a Szobi Helyi Termelői Piac egyik pultján - Fotó: Börzsönyi Piactér

A Szobi Helyi Termelői Piac a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.3-17-es felhívásának támogatásával valósult meg. A feladatra a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 42 279 766 forint támogatást nyert.

A múlt és az igények

Már az elmúlt években is működött Szobon termelői piac, de csak szezonális jelleggel, április és október között, ideiglenes helyen. A korábbi piac jóval kisebb területen működött és infrastruktúrája sem volt megfelelő erre a célra, a nehéz parkolási lehetőség és a nehezen megközelíthető mosdók miatt. Az Egyesület ezért úgy döntött - látva a keresletet a korábbi szezonális piac működése alatti tapasztalatok alapján -, hogy egy tágas, megfelelő infrastruktúrával rendelkező épületben valósítja meg az új és állandó piacteret. Szob város Önkormányzatával együttműködve, valamint többször egyeztetve végül Szobon, a Duna parton, szép környezetben, a Park utca 1. szám alatti épületre esett a választás. 

A szlovák határon túlról, a Felvidékről is várják a termelőket

Elhelyezkedéséből adódóan a térség számára mindig kiemelkedő fontosságú volt a határon átnyúló kapcsolatok ápolása, ezt elősegítve az Egyesület részt kíván venni a határon átnyúló piaci kapcsolatok erősítésében is oly módon, hogy a határon túli termelők számára is helyet biztosít az új piactéren. Ezzel lehetőséget ad a helyi tradíciók kölcsönös megismerésére, valamint a gazdasági kapcsolatok további erősítésére.

a Szobi Helyi Termelői Piac. A piac a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.3-17-es felhívásának támogatásával valósult meg, melyre a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 42 279 766 forint támogatást nyert

A Szobi Helyi Termelői Piac 2022 óta minden második héten pénteki napon, 15 órától 18 óráig, 241 négyzetméteren 25 fedett és fedetlen elárusítóhellyel, szociális helyiséggel, továbbá akadálymentesített mosdóval várja a termelőket és vásárlókat egyaránt.

Állandó és alkalmi termelőkkel igyekeznek a vásárlók igényeit kielégíteni, melyek elsősorban a húsáru, a tojás, a tejtermék, a zöldségfélék, a feldolgozott zöldség- és gyümölcskészítmények, az aszalványok és a kézműves termékek (pl. fonott kosár, kötött ruházat) iránt vannak. Időnként garázsvásárral is kiegészül a program - írták.

Az üzemeltetők bíznak abban, hogy az új piactér hamarosan az egyik legismertebb és leglátogatottabb helyi termelői értékesítési csatorna szerepét tölti majd be a Szobi járásban, kiemelt szerepet vállalva a térségi identitás erősítésében, valamint a helyi termék előállítás kultúrájának tovább örökítésében.

A Börzsönyi Piactér

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület által üzemeltetett Börzsönyi Piactér egy olyan virtuális piactér, ami a mai, felpörgött és digitalizált világban helyettesíti a valódi vidéki piaci hangulatot. Beszélgetésre, tapasztalatcserére, hirdetésekre, recept megosztásra is van lehetőség a helyi termékek vásárlása mellett.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Brit tudós találmánya révén kerülhető el a „foszfogeddon”

2025.02.09.

A foszfát, amely kulcsfontosságú az élelmiszer-termelésben, elárasztja a vízi utakat, de egy új, szivacsszerű anyag visszajuttathatja azt a talajba a növénytermesztéshez.

Felgyorsulhat a generációváltás a magyar agráriumban

2025.02.09.

Január 15-től hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtási rendelete, amelyre már hosszú ideje vártak az agrárium szereplői. Lendületet kaphat segítségével a mezőgazdaság megújulása, felgyorsulhat a generációváltás.

Magyar munkás nincs – sokan már életvitelszerűen munkanélküliek –, maradnak a filippínók

2025.02.09.

Miközben a kormány felére csökkentette a vendégmunkás-engedélyek számát, és szűkíti a potenciális küldő országok körét is, a munkaerőhiánnyal küzdő, de mégis fejleszteni tervező cégek egymás után látják be, hogy csak hazai munkaerővel már nem tudnak működni. A több ágazatot érintő helyzet a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban is érezteti a hatását.

Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

2026-ban kerülhet piacra a vírusfertőzéseket kimutató burgonyaválogató robot

2025.02.09.

Az AI-alapú képfeldolgozás rohamos fejlődésen megy keresztül, az intelligens rendszerek egyre jobban felismerik a növényeket. A következő lépés a betegségek azonosítása. A Croptimal egy olyan burgonyaválogató robotot fejleszt, amely képes vírusfertőzések kimutatására. A startup várhatóan 2026-ban dobja piacra a Potatopro névre keresztelt gépet.

Partnerhírek
Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás