A magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve éveken át, egészen az előző év első negyedévéig töretlenül ívelt felfelé. Az elmúlt években a pályázati kiírásnak és az akkori kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően az ágazat szereplői közül többen 3-5 évre előre betervezett beruházásokat valósítottak meg. 2023 második negyedévétől viszont bekövetkezett a recesszió, a gabonapiaci helyzet, a megnövekedett gépárak és a gyengülő finanszírozási lehetőségek, illetve a pályázatok kifutása óvatosabbá tették, kivárásra kényszerítették a gazdákat. 

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kismértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma. A legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. 2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépérékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges.

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a kombájnok piacát érintette
Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a kombájnok piacát érintette

A 2024-es esztendő a várakozás éve, a banki hitelakciók, a lízing alternatívák mellett az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a gazdálkodók gépberuházási kedvét.

Az év elején már látszott a hatalmas visszaesés 2023-hoz képest 

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 39,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024. január–március időszakban, ez 56 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 19,8 milliárd forintot fordítottak, ami 2 százalékkal haladta meg a 2023. I. negyedévi eladásokat.

A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 54 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 6 százalékos részarányt képviseltek.

További információk e témában a Mezőgazdasági gépek forgalma 2024. I. negyedév című AKI-kiadványban olvashatók, ami innen érhető el: 2. szám.

A hazai traktorforgalom részletei

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2024. I. negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest 343-mal kevesebb, azaz 404 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 13,2 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint az 50–100 LE-s kategória képviselte 28, illetve 22 százalékkal. Ezzel a 100 LE alatti traktorok a teljes traktorértékesítés felét adták 2024 első három hónapjában, míg egy évvel korábban ugyanez az érték mindössze 28 százalék volt. Az 50 LE alatti traktorok kivételével valamennyi teljesítménykategóriában jelentősen visszaesett a kereslet. 

A Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján – a márkák versenyében – az éllovas a John Deere, ezt követte a CLAAS, a Solis és a New Holland 2024. I. negyedévben. Az önjáró rakodók értékesítése 30 százalékkal maradt el 2024 első három hónapjában a bázisidőszak eladásaitól, ami 92 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 68-ból 50-et a 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 5 százalékkal nőtt, a csúszókormányos kisrakodókból 73 százalékkal csökkent az értékesítés. 

A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 138-cal szemben 99 talált gazdára a 2024. január–márciusi időszakban, amelyek 58 százaléka volt hazai gyártású. 

A legnagyobb mértékű visszaesés a gabonakombájnok piacát érintette 

A gabonakombájn-piac 82 százalékkal esett vissza, mindösszesen 18 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 2,2 milliárd forint értékben, míg 2023. I. negyedévben 101-et értékesítettek 12,9 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz 60 százalékkal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre idén márciusig, mint a bázisidőszakban - írták.

A mezőgazdasági munkagéppiacon is jelentősen visszaesett a kereslet a vizsgált időszakban. Legnagyobb darabszámban (787 darab) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 20 százalékkal csökkent az értékesítés 2024 első három hónapjában az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből és a tárcsás talajművelőkből vásárolták a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 51 százalékkal nőtt az értékesítés, a magágykészítőkből 11, és a tárcsás talajművelőkből viszont 61, illetve 11 százalékkal csökkent a kereslet. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek 27 százaléka volt hazai gyártású termék a vizsgált időszakban - közölték.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás