A takarmányköltségek csökkentése érdekében rendelkezésre álló alternatív lehetőségek vizsgálata elkerülhetetlen ahhoz, hogy a piacon továbbra is tapasztalható árhullámzások és ingadozások okozta nehézségeken túl lehessen jutni.

A világjárvány többszörös kihívásoknak és bizonytalanságnak tette ki mindenki életét. Kezdve a mindennapok korlátozásaitól, a példátlan takarmányár-emelkedés, a munkaerőhiány és a logisztikai kihívások miatt az állattenyésztési ágazat is komoly gondokkal küzd.

Az NSP a kukoricában, szójababban és más takarmánygabonákban található szerkezeti szénhidrát, és jól ismert, hogy önmagában megzavarja a takarmány emésztését az egyemésztő állatokban (Fotó: Pixabay)

Továbbra is a vörös riasztás van érvényben

Miután azonban mindezen nehézségeken keresztülmentünk, a covid-19 terjedésének megakadályozásában a vakcinázással és a folyamatos együttműködéssel most valamiféle reménysugár körvonalazódik. Az emberek kezdenek úgy gondolni a járvány utáni életükre, hogy visszatérnek a normális kerékvágásba, és több időt tölthetnek szeretteikkel. Mégsem hagyható figyelmen kívül, hogy az állattenyésztési és baromfiágazatban továbbra is a vörös riasztás van érvényben.

A takarmánygabona árának folyamatos emelkedése mellett a mikrotápanyagok árának és a szállítási díjaknak a megugrása is kockázatot jelent a termelők számára.

Változtatni a receptúrán

Az egyik érzékelhető kihívás a takarmánykészítésben a választás nehézsége. A takarmány-összetevők drágulása elkerülhetetlenül arra kényszeríti az érintetteket, hogy változtassanak a receptúrákon, és alternatív összetevőket alkalmazzanak a magas árú hagyományos kukorica és szója helyett. Korábban ezek tették ki a baromfitakarmányok nagy részét.

A táplálkozási szakemberek több lehetőséget is a tenyésztők figyelmébe ajánlottak – mint a DDGS, a pálmamagliszt, a repcemagliszt vagy a kopraliszt –, de a probléma az volt, hogy ezzel egyidejűleg egy nemkívánatos töredék, az NSP (nem-keményítő poliszacharid) is megjelent.

Az NSP a kukoricában, szójababban és más takarmánygabonákban található szerkezeti szénhidrát, és jól ismert, hogy önmagában megzavarja a takarmány emésztését az egyemésztő állatokban, és blokkolja a benne lévő tápanyagok emészthető enzimeit.

Az NSP által megnövekedett bélviszkozitás megzavarhatja a bélgátat. Az emésztetlen takarmány kiválasztása által okozott további problémákat fel kell ismerni a környezetkárosítás és a gazdasági veszteségek miatt. A piacon jól elfogadott, az NSP-ket lebontó enzimek javítják a takarmány tápanyagainak emésztését, és csökkentik a környezetre gyakorolt hatást.

Az olyan megoldás, amely a fő NSP-komponenseket – mint a xilánok, béta-glükánok, galaktomannánok és alfa-galaktozidok – veszi célba, optimális választás lehet az alternatív takarmány-összetevőket, valamint a hagyományos kukoricát és szóját tartalmazó takarmánykészítményekhez.

Figyelembe kell venni, hogy a takarmánygyártási folyamat során a hőmérséklet magas, a baromfi gyomor-bél traktusa pedig változó pH-szintű stresszkörnyezetben van, mindkettő befolyásolhatja az NSP enzimek hatékonyságát, mielőtt azok az alsó emésztőrendszerbe jutnának.

Multi-NSP enzim

Az Endo-Power egy multi-NSP enzimtermék, amely a Pathway Intermediates kutatásra szakosodott képességén és szigorúan ellenőrzött minőségirányítási rendszerén alapul. Az ISO/IEC 17025 akkreditálta kutatóintézet és baromfi-kutatófarm, a világ számos tekintélyes kutatóintézete és egyeteme támogatja. A tudományos eredmények és a több évtizedes ügyféltapasztalatok bizonyítják a takarmányköltségek megtakarításában és a baromfi emészthetőségének növelésében elért hatékonyságukat.

Nemrégiben a Pathway egy OMRI-listás termékkel bővítette termékválasztékát a biotermeléshez. Egy 3008 hím madárral végzett vizsgálatban értékelték az Endo-Power hatékonyságát. A vizsgálatban a madarakat 42 napon keresztül hagyományos táppal (PC), alacsonyabb energiatartalmú táppal (NC) vagy NC és Endo-Power kombinációjú táppal etették. Az NC-táp 50 kcal ME/kg-mal alacsonyabb volt, mint a PC-táp, és a multi-NSP enzim beépítési szintje 0,01% volt.

A kísérlet 42 napja alatt a csökkentett energiatartalmú táppal etetett NC csoportba tartozó madarak átlagos napi gyarapodása lelassult, és a PC csoporthoz képest 211 g-os csökkenést eredményezett a végső testtömegben.

Az Endo-Power 0,01%-os kiegészítése az NC-táplálékhoz javította az FCR-t és az ADG-t, és a végső testtömeg 207 g-mal nőtt az NC-csoporthoz képest. A PC és az NC plusz Endo-Power csoport madarai közötti hasonló növekedési teljesítmény azt mutatta, hogy a multi-NSP enzim pozitív hatással van a különböző NSP-k lebontására és a tápanyag emésztésének felgyorsítására a baromfikban. Az eredmények a takarmányköltségek megtakarításának további lehetőségét jelzik a magas takarmánytermés-árak korszakában.

Költségmegtakarítás

A takarmányköltségek csökkentésére rendelkezésre álló alternatív lehetőségek vizsgálata elkerülhetetlen ahhoz, hogy a piacon továbbra is fennálló összetevőár-emelkedések és -ingadozások okozta nehézségeken túl lehessen jutni. Az Endo-Power egy tudományosan bizonyított megoldás a váratlan NSP-kihívások kezelésére és a költségmegtakarítások elérésére a bizonytalan, szárnyaló gabonaárak jellemezte környezetben.

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás