A tőzegalapú palántanevelő közegek használata a kimerülőben lévő, érzékeny ökoszisztémájú tőzeglápok miatt leváltandó gyakorlattá vált. Az elmúlt években nemzetközi szinten is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a tőzeg kiváltást célzó kutatások, melyek kihívást állítanak a szakemberek elé. A hazai viszonylatban több helyen elérhető, fenntartható anyagnak számító zöldkomposztok számos felhasználási módja közül az egyik a palántanevelésben való alkalmazás.

Az ÖMKi írta meg, hogy a céljuk a zöldkomposztok palántanevelésben való alkalmazhatóságának tudományos megalapozása, különös tekintettel a zöldkomposztok egy speciális fajtájának, a lombkomposztnak (angolul leaf mould) szaporítóföldként és palántanevelő közegként való tesztelésére, zárt rendszerű termesztőberendezésben, különböző növényfajokon. 

A hazai viszonylatban több helyen elérhető, fenntartható anyagnak számító zöldkomposztok számos felhasználási módja közül az egyik a palántanevelésben való alkalmazás

Több változatot vizsgálnak

Az eltérő beszerzési forrású zöldkomposztokat több zöldségfaj palántanevelésében vizsgálják termesztőközegként. A lombkomposzt fókuszú kísérlet különböző fafajok lombjának felhasználásával történik: az elkészített, és legalább egy évig érlelt lombkomposztokat önmagukban és a vegyes zöldkomposzthoz keverve is vizsgálják. Az így előállított lomb-, és zöldkomposzt alapú közegeket különböző keverési arányokban tesztelik palántanevelésben, értékelésüket laboratóriumi vizsgálatokkal egészítik ki. Adatgyűjtési módszereik között kiemelt figyelmet kap az úgynevezett közösségi kutatás.

Tőzeghelyettesítés a palántanevelésben – helyi zöldkomposzt alapú termesztőközegek kifejlesztése és bevezetése a gyakorlatba

Tevékenységek

1. Különböző beszerzési forrású zöldkomposztok tesztelése több zöldségfaj felhasználásával

Professzionális komposzttelepekről származó zöldkomposztok tenyészedényes vizsgálata, több zöldségnövény faj palántanevelésére (paradicsom, saláta, káposztafélék). 

2. Lombkomposzt kísérlet beállítása eltérő fafajok lombjának felhasználásával

Más-más fafaj lombjából (pl.: dió, kőris, juhar) készült komposztok tesztelése palántanevelésben. Azt vizsgálják, hogy eltérő eredményekre számíthatnak-e a komposztok minőségében (fizikai és kémiai tulajdonságok), a palántanevelés sikerében, amennyiben különböző fafajok leveléből készül a komposzt.

3. Lomb- és zöldkomposztok tesztelése különböző keverési arányokban, palántanevelésre. 

Az ÖMKi kísérleteinek célja palántanevelő- és szaporítóföldek előállítása, tesztelése, termékfejlesztési céllal.

A várt eredmények

A zöldkomposzt fenntartható, a természetes tápanyag körforgást támogató, értékes anyag, mely számos kertészeti gyakorlatban sikeresen alkalmazható lehet, és hosszú távon üzemi költségcsökkentés is elérhető a használatával. Az ÖMKi szakembereinek várakozásai szerint a kutatásuk alátámasztja a komposztok palántanevelésben való sikeres alkalmazhatóságát, ezzel támogatva a kertészeti fenntarthatósági gyakorlatokat, és a tőzeg teljes elhagyását a termesztőközegekből.

Úgy vélekedtek, hogy a kísérleteik információt adnak az elérhető zöldkomposztok minőségéről, azok fellelhetőségi helyéről, és használatuk lehetőségeiről. A komposztokat (az előállítás módja és az aktuális érettségi állapotuk ismeretében) össze tudják hasonlítani, és le tudnak vonni következtetéseket arra vonatkozóan, hogy mely érettségi állapot és technológia kombinációja eredményezi a legjobb minőséget. 

A munkájuk eredményeként ajánlást tesznek a gazdálkodóknak a komposztok előállítását és felhasználási lehetőségeit illetően, ezzel elősegítve a komposzthasználaton alapuló tápanyagutánpótlás hazai gyakorlatát. A témából technológiai kiadványok, gyakorlati útmutatók és tudományos szakcikkek készülnek - közölték.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás