Lassan beköszönt a nyári időszak, ami a meleggel együtt hoz mást is az életünkbe: mégpedig a bogyós gyümölcsöket. Már tavasszal is egyre sűrűbben találkozhatunk a piacokon, vagy a boltok polcain szeretett gyümölcseinkkel, amelyek hamarosan a kertünkben is megteremnek. Köztudott, hogy a bogyósok amellett, hogy finomak, kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre, viszont mit tehetünk az ellen, hogy ne csak pár napig élvezhessük ki az ízüket?

Bizonyára mindnyájunkkal előfordult már, hogy megvásároltuk, vagy épp betakarítottuk a szamócát, vagy a málnát, és pár nap után, még ha hűtőben is tároltuk, penészedni kezdett. Erre keresett megoldást Harold McGee, aki a tudományt felhasználva igyekezett feltárni a probléma kulcsát. A főzés kémiájának szakértője már könyvet is adott ki a téma kapcsán, most pedig rávilágított arra, hogy mi az a trükk, amely gyors, nem kerül pénzbe, viszont akár napokkal továbbtárolhatóvá teszi a gyümölcsöt. Forró víz.

A bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges. (Fotó: Pixabay, Sweetlouise)

Nincs másra szükség, csak arra, hogy pontosan meghatározott hőfokon, adott időre vízbe tegyük a gyümölcsöket. Ennek oka, hogy a penész spórák mindenhol fellelhetőek, a gyümölcsök nedves felületén pedig szinte egyik pillanatról a másikra kicsírázhatnak. A forró víz viszont lelassítja a penész spórák terjedését, sőt, akár a meglévőeket is eltünteti ideiglenesen –hangzik el a New York Times magazin Harold McGee kísérletezésiről szóló cikkében.

A szakember több különböző kísérletet is végzett, és rengeteg tesztet hajtott végre annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes módszert. Így volt ez a vízhőmérséklet és az idő esetében is. Több tanulmányt is átrágva tesztelte a bogyós gyümölcsök különböző fajtáit, így a 113 foktól a 140 fokos vízig minden terítékre került, illetve az időkorlát is folyamatosan finomodott. A kísérletek pedig azt mutatták, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén pár percre volt szükség, míg magasabb hőmérséklet esetén pár másodperc is elegendő volt.

A tökéletes kombináció pedig a szamóca esetében 125 Fahrenheit (52 Celsius fok) hőmérsékletű vízben 30 másodperc eltöltése, amely alkalmazható málna és szeder esetében is. Az áfonyának magasabb, 140 fokos hőmérsékletet javasolnak, viszont ugyanezzel a 30 másodperces időkorláttal.  A siker érdekében érdemes a víz hőmérsékletét mérni, és pontosan annyi időt hagyni a gyümölcsöknek, amennyi a teszt alapján ajánlott. Fontos, hogy a bogyók teljesen elmerüljenek a vízben, így minden területet érni fogja a forró víz. Az idő lejártát követően egy szűrőkanállal helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tálcára és várjunk, amíg teljesen lecsöpögnek a gyümölcsök. Ezután a megszokott módon tárolhatjuk őket, viszont a fogyasztásuk ebbe az esetben is minél hamarabb ajánlott, ugyanis ez a módszer is csak pár nappal hosszabbítja meg a gyümölcsök fogyaszthatóságát.

További híreink

10 titokzatos UFO-növény, amelyekért megőrülnek a lakberendezők

2025.03.15.

A lenyűgöző, lyukacsos levelű növények nemcsak egyedi látványt nyújtanak, hanem különleges hangulatot teremtenek otthonunkban vagy kertünkben is!

Partner

AgroFlow: a magyar fejlesztés, ami érdemben könnyíti meg a gazdálkodók életét

2025.03.15.

Március 6-án került sor a HSSI Group Szakmai Napjára, amelyen a nagyszámú érdeklődő 3 szekcióban, az agrárdigitalizáció, az öntözésfejlesztés és a precíziós gazdálkodás témájában hallgathatott meg előadásokat.

Ma már csak egy vármegyére adtak ki riasztást zivatar miatt, az ország többi része fellélegezhet

2025.03.15.

Ma a délkeleti, déli határ közelében a délutáni órákban még előfordulhat zivatar. Csongrád-Csanád vármegyére első fokú riasztás van érvényben. Az ország többi részére vonatkozóan nincs figyelmeztetés.

Több mint 100 millió szállítmányt ellenőriztek a NAV munkatársai az eKÁER 10 éve alatt

2025.03.15.

Tíz éve indult az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (eKÁER) éles üzeme, amelynek szűrővizsgálatán azóta több mint 106 millió szállítmány esett át.

Komoly támogatásokat kapnak a gazdaságátvételhez a fiatal gazdák

2025.03.15.

A mezőgazdaság folyamatos megújulásának kulcsa a generációváltás, amelyet az Agrárminisztérium két új pályázati lehetőséggel is támogat

Keményen bírált a NAK-elnök: az Európai Bizottságot kárhoztatta

2025.03.14.

Közös demonstrációt tartottak a V4+ országok agrárkamarái a szlovákiai Holicsban, mert álláspontjuk szerint az Európai Bizottság megállapodásaival ellehetetleníti Európa mezőgazdasági termelését.

Partnerhírek
Partner

AgroFlow: a magyar fejlesztés, ami érdemben könnyíti meg a gazdálkodók életét

2025.03.15.

Március 6-án került sor a HSSI Group Szakmai Napjára, amelyen a nagyszámú érdeklődő 3 szekcióban, az agrárdigitalizáció, az öntözésfejlesztés és a precíziós gazdálkodás témájában hallgathatott meg előadásokat.

Partner

Gabonahűtés vagy gabonaszárítás? Most bármelyik fejlesztés megvalósítható pályázati forrásból!

2025.03.13.

Március elején megjelentek a KAP 2025 pályázatok. A „Terménytisztítók, tárolók, szárítók, vetőmagüzemek fejlesztésére kiírt pályázatokba bekerült a 2024-es HETECH Szakmai Nap egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett témája a gabonahűtés technológiája is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Vinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont
Győr-Moson-Sopron, Győr

Vinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 187 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás