Lassan beköszönt a nyári időszak, ami a meleggel együtt hoz mást is az életünkbe: mégpedig a bogyós gyümölcsöket. Már tavasszal is egyre sűrűbben találkozhatunk a piacokon, vagy a boltok polcain szeretett gyümölcseinkkel, amelyek hamarosan a kertünkben is megteremnek. Köztudott, hogy a bogyósok amellett, hogy finomak, kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre, viszont mit tehetünk az ellen, hogy ne csak pár napig élvezhessük ki az ízüket?

Bizonyára mindnyájunkkal előfordult már, hogy megvásároltuk, vagy épp betakarítottuk a szamócát, vagy a málnát, és pár nap után, még ha hűtőben is tároltuk, penészedni kezdett. Erre keresett megoldást Harold McGee, aki a tudományt felhasználva igyekezett feltárni a probléma kulcsát. A főzés kémiájának szakértője már könyvet is adott ki a téma kapcsán, most pedig rávilágított arra, hogy mi az a trükk, amely gyors, nem kerül pénzbe, viszont akár napokkal továbbtárolhatóvá teszi a gyümölcsöt. Forró víz.

A bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges. (Fotó: Pixabay, Sweetlouise)

Nincs másra szükség, csak arra, hogy pontosan meghatározott hőfokon, adott időre vízbe tegyük a gyümölcsöket. Ennek oka, hogy a penész spórák mindenhol fellelhetőek, a gyümölcsök nedves felületén pedig szinte egyik pillanatról a másikra kicsírázhatnak. A forró víz viszont lelassítja a penész spórák terjedését, sőt, akár a meglévőeket is eltünteti ideiglenesen –hangzik el a New York Times magazin Harold McGee kísérletezésiről szóló cikkében.

A szakember több különböző kísérletet is végzett, és rengeteg tesztet hajtott végre annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes módszert. Így volt ez a vízhőmérséklet és az idő esetében is. Több tanulmányt is átrágva tesztelte a bogyós gyümölcsök különböző fajtáit, így a 113 foktól a 140 fokos vízig minden terítékre került, illetve az időkorlát is folyamatosan finomodott. A kísérletek pedig azt mutatták, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén pár percre volt szükség, míg magasabb hőmérséklet esetén pár másodperc is elegendő volt.

A tökéletes kombináció pedig a szamóca esetében 125 Fahrenheit (52 Celsius fok) hőmérsékletű vízben 30 másodperc eltöltése, amely alkalmazható málna és szeder esetében is. Az áfonyának magasabb, 140 fokos hőmérsékletet javasolnak, viszont ugyanezzel a 30 másodperces időkorláttal.  A siker érdekében érdemes a víz hőmérsékletét mérni, és pontosan annyi időt hagyni a gyümölcsöknek, amennyi a teszt alapján ajánlott. Fontos, hogy a bogyók teljesen elmerüljenek a vízben, így minden területet érni fogja a forró víz. Az idő lejártát követően egy szűrőkanállal helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tálcára és várjunk, amíg teljesen lecsöpögnek a gyümölcsök. Ezután a megszokott módon tárolhatjuk őket, viszont a fogyasztásuk ebbe az esetben is minél hamarabb ajánlott, ugyanis ez a módszer is csak pár nappal hosszabbítja meg a gyümölcsök fogyaszthatóságát.

További híreink

Nő a hazai erdőterület, már 184 millió fa elültetésénél tart az Országfásítási Program

2025.03.17.

Megfelelő ütemben halad a 2019- ben indult Országfásítási Program megvalósítása, az elmúlt években 184 millió fát ültettek az erdőgazdaságok és a települések hazánkban.

Fejlesztés, innováció és alkalmazkodás kell a sikeres élelmiszertermeléshez a NAK osztályülése alapján

2025.03.17.

A kedvezőtlen gazdasági környezet és a klímaváltozás okozta kihívások ellenére sem mondtak le a beruházásokról a hazai gazdálkodók a NAK osztályülése szerint.

Viharos széllel és hózáporokkal indul a hét

2025.03.17.

Délutántól viharos széllökések várhatók főként északkeleten és nyugaton, estére azonban mérséklődik a szél, miközben a középső országrészben hózáporok alakulhatnak ki, helyenként vékony hóréteget hagyva maguk után.

Talajos programok lesznek március 21-én, több helyen is meg lehet tudni a talajszelvények titkait

2025.03.17.

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) 2025. március 21-én országos figyelemfelkeltő kampánynapot szervez „TALAJ a talpad alatt” címmel

Egyetlen növény, amely minimális munkával is bőséges termést ad!

2025.03.16.

A spenót termesztése viszonylag egyszerű, mivel hidegtűrő növény, és akár kertben, balkonládában vagy magaságyásban is nevelhető. Magyarországon nagyüzemi és kisgazdasági termesztése is jelentős, a frisspiaci spenótot többnyire kézzel szedik, míg az ipari feldolgozásra géppel takarítják be.

Megfizethető robotokkal teszi hatékonyabbá a FarmRobo a kis gazdaságok munkáját

2025.03.16.

A Future Farming interjút készített Sreekanth Reddy Vajralával, a FarmRobo vezérigazgatójával, akinek iMog robotja elnyerte a rangos Az év mezőgazdasági robotja 2025 díjat. Az exkluzív beszélgetésben Vajrala betekintést nyújtott az inspirációba, a tervezés folyamatába és a mezőgazdaság számára forradalmi autonóm megoldás jövőjébe.

Partnerhírek
Partner

UREUS 46 a hatékonyabb nitrogénhasznosulás érdekében

2025.03.15.

Az UREUS 46 Limus® Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamid, mely a KITE saját terméke. Ez az innovatív készítmény jelentősen hozzájárul a nitrogénveszteség csökkentéséhez és a tápanyag hasznosulásának növeléséhez. Különösen fontos azokban az esetekben, amikor a nitrogén kijuttatását követő csapadék bizonytalan, hiszen az ureáz inhibitor alkalmazásával a nitrogénveszteség minimalizálható.

Partner

AgroFlow: a magyar fejlesztés, ami érdemben könnyíti meg a gazdálkodók életét

2025.03.15.

Március 6-án került sor a HSSI Group Szakmai Napjára, amelyen a nagyszámú érdeklődő 3 szekcióban, az agrárdigitalizáció, az öntözésfejlesztés és a precíziós gazdálkodás témájában hallgathatott meg előadásokat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 190 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás