Hirdetés
Megoldás a szamóca, málna gyors penészedése ellen
Lassan beköszönt a nyári időszak, ami a meleggel együtt hoz mást is az életünkbe: mégpedig a bogyós gyümölcsöket. Már tavasszal is egyre sűrűbben találkozhatunk a piacokon, vagy a boltok polcain szeretett gyümölcseinkkel, amelyek hamarosan a kertünkben is megteremnek. Köztudott, hogy a bogyósok amellett, hogy finomak, kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre, viszont mit tehetünk az ellen, hogy ne csak pár napig élvezhessük ki az ízüket?
Bizonyára mindnyájunkkal előfordult már, hogy megvásároltuk, vagy épp betakarítottuk a szamócát, vagy a málnát, és pár nap után, még ha hűtőben is tároltuk, penészedni kezdett. Erre keresett megoldást Harold McGee, aki a tudományt felhasználva igyekezett feltárni a probléma kulcsát. A főzés kémiájának szakértője már könyvet is adott ki a téma kapcsán, most pedig rávilágított arra, hogy mi az a trükk, amely gyors, nem kerül pénzbe, viszont akár napokkal továbbtárolhatóvá teszi a gyümölcsöt. Forró víz.

Nincs másra szükség, csak arra, hogy pontosan meghatározott hőfokon, adott időre vízbe tegyük a gyümölcsöket. Ennek oka, hogy a penész spórák mindenhol fellelhetőek, a gyümölcsök nedves felületén pedig szinte egyik pillanatról a másikra kicsírázhatnak. A forró víz viszont lelassítja a penész spórák terjedését, sőt, akár a meglévőeket is eltünteti ideiglenesen –hangzik el a New York Times magazin Harold McGee kísérletezésiről szóló cikkében.
Hirdetés
A szakember több különböző kísérletet is végzett, és rengeteg tesztet hajtott végre annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes módszert. Így volt ez a vízhőmérséklet és az idő esetében is. Több tanulmányt is átrágva tesztelte a bogyós gyümölcsök különböző fajtáit, így a 113 foktól a 140 fokos vízig minden terítékre került, illetve az időkorlát is folyamatosan finomodott. A kísérletek pedig azt mutatták, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén pár percre volt szükség, míg magasabb hőmérséklet esetén pár másodperc is elegendő volt.
A tökéletes kombináció pedig a szamóca esetében 125 Fahrenheit (52 Celsius fok) hőmérsékletű vízben 30 másodperc eltöltése, amely alkalmazható málna és szeder esetében is. Az áfonyának magasabb, 140 fokos hőmérsékletet javasolnak, viszont ugyanezzel a 30 másodperces időkorláttal. A siker érdekében érdemes a víz hőmérsékletét mérni, és pontosan annyi időt hagyni a gyümölcsöknek, amennyi a teszt alapján ajánlott. Fontos, hogy a bogyók teljesen elmerüljenek a vízben, így minden területet érni fogja a forró víz. Az idő lejártát követően egy szűrőkanállal helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tálcára és várjunk, amíg teljesen lecsöpögnek a gyümölcsök. Ezután a megszokott módon tárolhatjuk őket, viszont a fogyasztásuk ebbe az esetben is minél hamarabb ajánlott, ugyanis ez a módszer is csak pár nappal hosszabbítja meg a gyümölcsök fogyaszthatóságát.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
AgroFlow: a magyar fejlesztés, ami érdemben könnyíti meg a gazdálkodók életét
2025.03.15.Március 6-án került sor a HSSI Group Szakmai Napjára, amelyen a nagyszámú érdeklődő 3 szekcióban, az agrárdigitalizáció, az öntözésfejlesztés és a precíziós gazdálkodás témájában hallgathatott meg előadásokat.
Gabonahűtés vagy gabonaszárítás? Most bármelyik fejlesztés megvalósítható pályázati forrásból!
2025.03.13.Március elején megjelentek a KAP 2025 pályázatok. A „Terménytisztítók, tárolók, szárítók, vetőmagüzemek fejlesztésére kiírt pályázatokba bekerült a 2024-es HETECH Szakmai Nap egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett témája a gabonahűtés technológiája is.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatVinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont
Alfaseed Jami szemes cirok, BMR cirok, silócirok vetőmag, fémzárolt eladó
Magro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 187 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés