A juh- és kecskehús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a „A JUH Ász. Mindenünk a birka” elnevezésű kampány, amelyet 2019. december közepén indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség. A szervezők növelni szeretnék az egészséges táplálkozásba könnyedén beilleszthető juh- és kecskehús kedveltségét. Magyarországon a juh- és kecsketenyésztés évezredes múltra tekint vissza, ennek ellenére a lakosság juh- és kecskehús fogyasztása elenyésző. Az ismertségük is igen alacsony, pedig a juh- és kecskehúsból készült ételek akár a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthetőek, hiszen zsírtartalmuk alacsony, tápanyagtartalmuk viszont magas.

A kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár szerint a juh- és a kecskehús a hagyományos magyar konyha része. Ráadásul olyan egészséges ételek készíthetőek belőle, amelyek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek. A magyar juh és kecske ágazat alapvetően exportorientált. Hosszú évek óta bizonyítja, hogy jó minőségű és egészséges termékek előállítására képes, ezt mindenképp szeretnénk tudatosítani a magyar fogyasztókban is – mondta.

A juh- és kecskehús fogyasztását népszerűsítő kampány indult - Fotó: AMC

A 2019. december és 2020. április között tartó kampányban országszerte 10 Auchan áruházban tartanak kóstoltatásokat, az Agrármarketing Centrum pedig számos rendezvényen és külföldi kiállításon – például a márciusi FOODEX Japan élelmiszeripari expón – népszerűsíti a juh- és kecskehúst. A Társaság ügyvezetője, Ondré Péter elmondta, hogy a fogyasztók juh- és kecskehússal kapcsolatos ismereteinek bővítésére szórólap is készül. Ebben receptekkel is igyekeznek ötleteket adni e vöröshúsfélék minél változatosabb elkészítésére. A célunk az, hogy mire elérkezünk a húsvéti időszakhoz, a kampánnyal elérjük, hogy már a tudatos táplálkozás jegyében és a tévhitek terhei nélkül vághassunk bele a húsvéti bárányos étkek elkészítésébe – emelte ki Ondré Péter.

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter is méltatta a juh- és kecskehús előnyeit - Fotó: AMC

A Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezetője, Hajduk Péter szerint a Húsvétig tartó kampány célkitűzése, hogy a juh- és kecskehús fogyasztása növekedjen. A bárányhústól sajnos nagyon sokan azért ódzkodnak, mert egyszer az életükben megkóstoltak egy rosszul elkészített birkapörköltet. Mégis arra ösztönözném őket, hogy tegyenek újabb próbát, hiszen ma már valamennyi áruházláncban elérhető a friss vagy félkész, megfelelően előkészített, csomagolt juhhús, amelyet számtalan formában készíthetnek el. Hajduk Péter hozzátette: sok embernek van problémája a tehéntej emészthetőségével, nekik a kecsketej ajánlható. Ennek összetétele ugyanis nagyban különbözik a tehéntejtől, gyakorlatilag az anyatejjel egyenértékű, így számukra sem okozhat problémát. Ma már a legtöbb áruházban árulnak kecsketejet is - mondta.

Juh- és kecskehús falatok a fogyasztást népszerűsítő kampány nyitó rendezvényén - Fotó: AMC

Ezért jó a juhhús és a kecskehús

A juhhús egészséges, alacsony koleszterintartamú élelmiszer. Az állat a legelés során csak természetes táplálékot, többek között számos gyógynövényt fogyaszt. A bárányhús gyorsítja a lép és vese működését és segíti a fogyókúrát. A hús zsírtartalma alacsony, magas telítetlen zsírsav-aránnyal (omega-3, konjugált linolsav-CLA). A kecskehús élettani szempontból ugyancsak jó választásnak számít, hiszen tápértéke magas. Ugyanakkor harmadannyi kalóriát tartalmaz, mint a marhahús, és negyedannyit, mint a csirke. A juhtejből készült termékek magas fehérje és zsírtartalma lehetővé teszi a sokrétű felhasználásukat. A kecske ágazat fő terméke a tej, a tejtermelés becsült mennyisége hazánkban mintegy 3-5 millió liter kecsketej évente. Azonban ebből mindössze 0,6 millió liter tejet dolgoznak fel a tejüzemek, hiszen nagy részüket a kecsketartók maguk értékesítik.

Megosztás

További híreink

Pazarol a magyar: évente és fejenként 11,79 kilogramm készétel megy a szemétbe

2024.11.08.

Az átlagosnál több étel kerül a kukába a hétköznapi rendtől eltérő időszakokban, például, amikor a szokottnál többször étkezünk otthon.

Paradicsomtermesztés a levegőben

2024.11.08.

Gyökeresen eltérő paradicsomtermesztési módszereket alkalmaznak a gazdák Európában, amelyek alapvetően az éghajlati különbségekből adódnak, de számos egyéb érv is szól egyik vagy másik mellett. A termőföld nélküli, holland rendszerben a paradicsomok nem csak gyorsabban növekednek, de a hozamok is kiemelkedően magasak, ráadásul nagyban csökkenthetők a kártevők okozta kockázatok.

Hogyan tároljuk az almát és a burgonyát egész télen úgy, hogy friss maradjon?

2024.11.08.

A téli tárolásra való előkészületek során az egyik legfontosabb lépés, hogy a burgonya és az alma megfelelően eltartható legyen akár hónapokig.

Eggyel kevesebb eszköz a növényvédelemre: lejár a metribuzin használati engedélye

2024.11.08.

2024. február 15-én lejár az Európai Unióban a metribuzin nevű gyomirtószer használati engedélye, és az Európai Bizottság döntése szerint nem kerül megújításra

Már 119,3 milliárd forintot kifizettek előlegként

2024.11.08.

Az agrártámogatások idei előlegfizetése zavartalanul folyik, a Magyar Államkincstár (MÁK) már október végéig összesen 119,3 milliárd forintot folyósított a mezőgazdasági termelők részére.

Szükség lenne az esőre – a szárazság már veszélyezteti az őszi kalászosok fejlődését

2024.11.08.

Az elmúlt hetekben az anticiklonális hatás következtében Magyarországon száraz és túlnyomórészt napos időjárás volt, ami az őszi talajnedvesség csökkenését eredményezte, különösen a felszíni rétegekben. Bár az éjszakai fagyok már megjelentek, a nappali felmelegedés mérsékelt maradt; a következő napokban is hasonló idő várható, de jövő hét közepétől csapadékosabbra fordulhat az idő.

Partnerhírek
Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Partner

Toxinos kukorica és alacsony fehérjetartalmú búza – mit hoz a jövő?

2024.10.28.

Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyvezető igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
FitoNatur KationMix
Pest, Nagytarcsa

FitoNatur KationMix

21 140 HUF / kanna

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás