Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez. A Magyar Államkincstár által üzemeltetett területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit. A TMR által feltárt eltérések feloldása és ezzel a támogatások kifizethetőségének alátámasztása érdekében a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt. 

Az eltérések tisztázása, feloldása akár az egységes kérelem javításával, akár az ellenbizonyítást jelentő georeferált fénykép beküldésével megalapozhatja a termelő számára soron következő kifizetéseket - írta az Agrárminisztérium.

 A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.
 A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit

A letölthető szakmai tájékoztató a TMR-rel kapcsolatos főbb gazdálkodói lehetőségeket és feladatokat, valamint azokat a lehetséges meg nem felelési eseteket foglalja össze, amelyek kapcsán 2024. június második felétől egyeztetésre történő felhívást küldhet a Kincstár. Ezek közé tartozik a táblán belüli inhomogenitás vizsgálata, a nem támogatható terület jelenléte a táblán, a növénykultúra eltérés és a kaszálási szabályok.

A teljes dokumentum pdf formátumban itt érhető el.

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) az az ellenőrzési eszköz, amellyel a Magyar Államkincstár a Közös Agrárpolitika (KAP) területalapú támogatásai kapcsán kérelmezett mezőgazdasági parcellák állapotát követi nyomon. Ez azért fontos, hogy a támogatások jogosultsági feltételeinek betartásáról meggyőződjön. Pár éven belül – a mobilGAZDA applikáció keretében elérhető fényképkészítési funkcióval együtt – minden releváns jogcím ellenőrzése során figyelembe kell venni az eredményeit.

A TMR a Sentinel műholdcsalád által legfeljebb 2-3, de legalább 5 naponta készített képállomány adatainak elemzésén alapul. Ezen felvételek alkalmasak a mezőgazdasági területek állapotának felmérésére, és a rajtuk végzett mezőgazdasági műveletek megfigyelésére. 

Mit vizsgál a TMR? 

Az ellenőrzések az év során folyamatosan zajlanak. Az első ütemben 2024. június második felétől az alábbi lehetséges meg nem felelési esetekről küldhet egyeztetésre történő felhívást a Kincstár:  

Táblán belüli inhomogenitás vizsgálata 

A bejelentett tábláknak alaptulajdonsága, hogy összefüggően egy adott növénykultúrát kell tartalmazniuk (beleértve a vegyes hasznosítású területeket is). Amennyiben a TMR megállapítja, hogy a jelölt táblán - eltérően a bejelentésben foglaltaktól - többféle hasznosítás található, a termelőnek a tábla határait szükséges lehet újrarajzolni a tényleges hasznosításokat pontosan jelölni. Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás. 

Nem támogatható terület jelenléte a táblán 

Előfordulhat, hogy a támogatásra bejelentett tábla olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem támogathatóak. Ilyen lehet pl. építmény, napelem-park, tájképi elemnek nem minősülő állandó vízfelszín, szilárd burkolatú infrastruktúra, állandósult bálatároló stb.. Ezeket a területrészeket az igénylésből ki kell vágni, vagy a táblára vonatkozó igénylést vissza kell vonni. Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás.  

Növénykultúra eltérés 

A bejelentésben jelölt növénykultúra megléte az esetek jelentős részében a TMR által visszaigazolható. A rendszer jelzi, amennyiben az igényelthez képest eltérő kultúrát állapít meg a táblán,. Fontos, hogy számos feltételességi, AÖP követelmény teljesítése függ az adott területen található növénykultúrától (pl. vetésváltás és terménydiverzifikáció, másodvetés). A termeléshez kötött támogatások (CIS) vagy például VP AKG 2021 stb. esetében nyilvánvaló, hogy a támogatással érintett növény jelenléte szükséges. Az eltérés feloldásának módja a helyes növénykultúra jelölése a kérelemben. Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás. 

Kaszálási szabályok 

A gyepterületek és bizonyos szántóterületek (CIS szálas fehérjenövények, AKG) esetében egyes jogcímek vonatkozásában speciális kaszálási szabályok élnek. Ezek betartását 2024-től már vizsgálja a TMR. 

Tiltott kaszálás 

Az AKG keretében lehet olyan vállalás, amely szerint bizonyos időpont előtt tilos kaszálni a területen. Ezen előírás megsértését a TMR észleli. A termelő a kérelmében korrigálhatja az igénylés határát, amennyiben csak egy részét kaszálta le a kötelezettségvállalással érintett területnek (KET) a tiltott időszakban. Ha teljes KET vagy annak döntő része lekaszálásra került, akkor javasolt a jogcímet az adott terület vonatkozásában visszavonni. Amennyiben a kérelem nem kerül visszavonásra, a tiltott kaszálás szankciója jellemzően a támogatás 3-20 %-a, és csak kirívó esetekben 100%. 

Kaszálás elmulasztása 

Egyes támogatási jogcímek (pl. AÖP, CIS szálas fehérje) esetében kötelező vagy választható gyakorlat keretében a kaszálást meghatározott időpontig el kell végezni. Ezek az időpontok a vegetációs időszak során – az egyes jogcímek szabályai szerint – folyamatosan követik egymást. Az ellenőrzés keretében azt vizsgálja a Kincstár, hogy történt-e már kaszálás. Az esetlegesen elmaradt kaszálások esetében két körben történik majd a kedvezményezettek tájékoztatása. Az első körben a nyár folyamán egy általános tájékoztatás keretében értesíti a Kincstár a kedvezményezetteket az előírt kaszálás elmaradásának észlelése kapcsán. Ennek célja a termelők figyelmének felhívása az elmaradt kaszálásra. A figyelmeztetés minden esetben a vonatkozó határidő lejárta előtt történik, így a termelőnek lehetősége nyílik a kaszálást időben elvégezni. 

Osztott kaszálás 

Az AKG választható gyakorlataiban vannak olyan kötelezettségek, amelyek a KET-ek szakaszos kaszálását írják elő. Az egyes szakaszok teljesítéséhez határidők tartoznak, amelyek betartását a TMR-rel lehet ellenőrizni. A figyelmeztető üzenet ebben az esetben is azt a célt szolgálja, hogy az elmaradt kaszálást a termelő időben pótolni tudja, vagy az eltéréseket a kérelem kiigazításával le tudja követni. Érintett jogcímek: AÖP, AKG, CIS szálas fehérjenövények. 

Természetesen az ellenbizonyítás lehetősége minden esetben adott. A bizonyítást alátámasztó felvételeket a mobilGAZDA alkalmazással szükséges elkészíteni és a Kincstárnak beküldeni.

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás