Karácsony környékén néhány évtizede még itthon is valódi szenzációnak számított, ha banán került a boltokba. Honnan hozták, miért volt gyakran fekete, és mennyi jutott egy magyar lakosra a mainál négyszer drágábban kínált gyümölcsből?

Hiánycikk volt a banán, és ma is szeretjük

A rendszerváltás előtt a banán ritka, egzotikus és drága gyümölcsnek számított a keleti blokk országaiban, így hazánkban is. Ma pedig már minden zöldségesnél megvásárolható idehaza. Ennek ellenére nem vesztett a népszerűségéből, továbbra is rajongunk érte. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint fejenként 4,5 kilót fogyasztunk belőle évente, Nagyjából annyit, mint görögdinnyéből, paradicsomból vagy zöldpaprikából. Anyagunkat az Agrárunió cikke alapján írtuk.

Nem vesztett a népszerűségéből a banán - Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos

A hajdani szocialista/kommunista országokban a banán folyamatosan hiánycikk volt. Így volt ez már a két világháború között is, pedig Sztálin is imádta a sárga héjú gyümölcsöt.  Akkoriban még elsősorban Kínából és Vietnamból származott. A helyzet az ötvenes évektől sem sokat javult. Hruscsov pártfőtitkár pedig gyakran azzal büszkélkedett, hogy a banán az egyetlen élelmiszer, amit a Szovjetunió nem tud megtermelni.

A hetvenes évektől a görbe gyümölcs leginkább Ecuadorból és Kolumbiából érkezett a „vasfüggöny” mögé. Magyarországra eleinte a rosszabb években 1500 tonna, a jobb években bő 2000 tonna érkezett. Annak idején kilóját 25 forintért adták. Pár óra alatt mindig elfogyott a boltokban, annak ellenére, hogy a hetvenes évek elején 14 forint volt a nettó órabér, ez pedig olyan, mintha ma 1600–1700 forint lenne egy kiló banán.

Zöldből sárga, majd fekete lett

A hazánkba érkezett összmennyiséget alapul véve kiszámolták, hogy egyetlen magyar lakosra mindössze 15–20 dkg gyümölcs jutott. A banánt természetesen még zölden szüretelték le a dél-amerikai termőhelyen, majd hajóval hozták el Európába. A hamburgi kikötőből aztán kamionok szállították a rákospalotai elosztó raktárba. Érlelő kamrákban változott sárgává, de feketén is szívesen fogyasztották. Erre pedig gyakran volt példa, hiszen bő egy hónapba telt, mire eljutott a magyar vásárlókhoz.

Arról, hogy a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét egy agresszív gombafaj veszélyezteti, ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás