Magyarországon mindig is erős kultúrája volt a mezőgazdaságnak. Ma pedig ott lehet eredményes agrárországokról beszélni, ahol eredményes az élelmiszeripar is. Erről is beszélt Nobilis Márton a Clever Food kiállítás megnyitóján Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára hozzátette, figyelnünk kell a környezetünk megóvására, valamint arra, hogy a legkevesebb ételmaradék kerüljön a kukába.

A végtermék az egyik legfontosabb része az élelmiszeriparnak, ezért is fontos, hogy a kormányzat úgy gondolkodik az élelmiszeriparról, hogy kiemelten támogatja ezt a területet – mutatott rá Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint. A politikus hozzátette, figyelnünk kell a környezetünk megóvására, valamint arra, hogy a legkevesebb ételmaradék kerüljön a kukába.

A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.
A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz

Nobilis Márton emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány és a Nébih az Európai Unióban az elsők között kezdett el ezzel a témával foglalkozni. 2016-ban a „Maradék nélkül” program is bevezetésre került, aminek köszönhetően 27 százalékkal csökkent Magyarországon a kidobott élelmiszerek mennyisége.

A CLEVERFOOD/Együnk okosan kiállítás részletei

Az államtitkár méltatta a szervezőket a Clever Food kiállítással kapcsolatban. Szavai szerint olyan modern kiállítás valósult meg, amely a világon bárhol megállja a helyét. Hangsúlyozta, van okunk a büszkeségre, hiszen ebben a témában elől járunk az Európai Unióban.

A globális élelmiszerrendszer társadalmi, környezeti és gazdasági hatással bíró tényezőknek és szereplőknek rendkívül bonyolult hálózata. Úgy tűnik, a jelenlegi rendszer már nem fenntartható: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz - írta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum oldala a kiállításról.

Az élelmiszerrendszer átalakítása létfontosságú annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a klímaváltozási krízist és a biodiverzitás csökkenését, hogy lépéseket tegyünk az egyenlőség elősegítéséért és az éhezés felszámolásáért, az alultápláltság és elhízás kihívásainak megoldásáért. Döntéseink alapvető fontosságúak az igazságosabb jövő kialakításában.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára is beszélt a Clever Food kiállítás megnyitóján, Budapesten - Fotó: AM
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára is beszélt a Clever Food kiállítás megnyitóján, Budapesten - Fotó: AM

Az országok, kultúrák és generációk közötti összefogás segítségével élelmiszerrendszerünket igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük. 

Ehhez együtt kell megváltoztatni a termelés és fogyasztás módját, egy kevésbé húsalapú, mint inkább növényalapú élelmiszerekkel jellemezhető körforgásos rendszer felé indulva. Biztosítani kell az élelmiszertermelésben és -ellátásban dolgozók megélhetését, ugyanakkor mindenki számára elérhetővé kell tenni az egészséges, tápláló és ízletes, döntően növényalapú élelmiszereket - írták.

A mindennapi életben a változást apró gesztusok hozzák. Kezdhetjük akár a konyhánkban, a tányérok, lábosok, sütők és hűtők mellett is. Vajon készek vagyunk arra, hogy változtassunk főzési, étkezési szokásainkon? - teszik fel a kérdést.

A kiállítás bemutatja az élelmiszerrendszer hatásait és a kihívásokat, amelyek leküzdésével igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük a jelenlegi pazarló, természeti erőforrásokat erősen terhelő rendszert - fogalmaztak.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Borulhat az ökológiai egyensúly Magyarországon a meglepő új betolakodók miatt

2025.06.14.

Gazdagodik hazánk állatvilága, bár sokszor ennek nem szabad örülni. Olyan fajokról van szó, amelyek az egész világon egyre terjednek, ráadásul károsak is.

Vége az ócsai láperdő fenyegetettségének, nem lesz belőle zöld sivatag

2025.06.14.

Az ócsai láperdőben majdnem félszáz önkéntes gyűrűzte meg az őshonos élővilágot fenyegető invazív zöld juhar.

A trükk garantálja, hogy kerted minden évben pompázóbb legyen – egy ültetés, örök virágzás

2025.06.14.

Ezek az évelő virágok minden évben visszatérnek, egyre nagyobbak és szebbek lesznek anélkül, hogy újra kellene őket ültetni.

Partner

A szoptató kocák ad libitum takarmányozása

2025.06.14.

Több és nagyobb súlyú malac lett le választva az ad-libitum etetett kocáktól.

A hűvös május miatt elhúzódott a 2025-ös szamócaszüret

2025.06.14.

Jó szezonban bíztak idén a hazai szamócatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók, de május végéig felemás volt a szedési időszak

Élsportolókként tekintenek a tehenekre a jó tejtermelés érdekében

2025.06.14.

A tej egészségmegőrzést támogató szerepére hívta fel a figyelmet a FINO-FOOD Kft.

Partnerhírek
Partner

A szoptató kocák ad libitum takarmányozása

2025.06.14.

Több és nagyobb súlyú malac lett le választva az ad-libitum etetett kocáktól.

Partner

Mit tehetsz még most az idei jó napraforgótermésért?

2025.06.12.

ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI +B kezelések a napraforgó életerejének a növelésével, a növény fiatalon tartásával a szélsőséges időszakok jobb átvészelését és a termésbiztonságot segítik elő.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Zöld dió vásárolnék

Hitelesített telefonszám

300 HUF

Kiemelt
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel

Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel

Hitelesített telefonszám

7 400 000 HUF

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 212 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás