Magyarországon mindig is erős kultúrája volt a mezőgazdaságnak. Ma pedig ott lehet eredményes agrárországokról beszélni, ahol eredményes az élelmiszeripar is. Erről is beszélt Nobilis Márton a Clever Food kiállítás megnyitóján Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára hozzátette, figyelnünk kell a környezetünk megóvására, valamint arra, hogy a legkevesebb ételmaradék kerüljön a kukába.

A végtermék az egyik legfontosabb része az élelmiszeriparnak, ezért is fontos, hogy a kormányzat úgy gondolkodik az élelmiszeriparról, hogy kiemelten támogatja ezt a területet – mutatott rá Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint. A politikus hozzátette, figyelnünk kell a környezetünk megóvására, valamint arra, hogy a legkevesebb ételmaradék kerüljön a kukába.

A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.
A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz

Nobilis Márton emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány és a Nébih az Európai Unióban az elsők között kezdett el ezzel a témával foglalkozni. 2016-ban a „Maradék nélkül” program is bevezetésre került, aminek köszönhetően 27 százalékkal csökkent Magyarországon a kidobott élelmiszerek mennyisége.

A CLEVERFOOD/Együnk okosan kiállítás részletei

Az államtitkár méltatta a szervezőket a Clever Food kiállítással kapcsolatban. Szavai szerint olyan modern kiállítás valósult meg, amely a világon bárhol megállja a helyét. Hangsúlyozta, van okunk a büszkeségre, hiszen ebben a témában elől járunk az Európai Unióban.

A globális élelmiszerrendszer társadalmi, környezeti és gazdasági hatással bíró tényezőknek és szereplőknek rendkívül bonyolult hálózata. Úgy tűnik, a jelenlegi rendszer már nem fenntartható: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz - írta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum oldala a kiállításról.

Az élelmiszerrendszer átalakítása létfontosságú annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a klímaváltozási krízist és a biodiverzitás csökkenését, hogy lépéseket tegyünk az egyenlőség elősegítéséért és az éhezés felszámolásáért, az alultápláltság és elhízás kihívásainak megoldásáért. Döntéseink alapvető fontosságúak az igazságosabb jövő kialakításában.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára is beszélt a Clever Food kiállítás megnyitóján, Budapesten - Fotó: AM
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára is beszélt a Clever Food kiállítás megnyitóján, Budapesten - Fotó: AM

Az országok, kultúrák és generációk közötti összefogás segítségével élelmiszerrendszerünket igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük. 

Ehhez együtt kell megváltoztatni a termelés és fogyasztás módját, egy kevésbé húsalapú, mint inkább növényalapú élelmiszerekkel jellemezhető körforgásos rendszer felé indulva. Biztosítani kell az élelmiszertermelésben és -ellátásban dolgozók megélhetését, ugyanakkor mindenki számára elérhetővé kell tenni az egészséges, tápláló és ízletes, döntően növényalapú élelmiszereket - írták.

A mindennapi életben a változást apró gesztusok hozzák. Kezdhetjük akár a konyhánkban, a tányérok, lábosok, sütők és hűtők mellett is. Vajon készek vagyunk arra, hogy változtassunk főzési, étkezési szokásainkon? - teszik fel a kérdést.

A kiállítás bemutatja az élelmiszerrendszer hatásait és a kihívásokat, amelyek leküzdésével igazságosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük a jelenlegi pazarló, természeti erőforrásokat erősen terhelő rendszert - fogalmaztak.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Tényleg megéri ökogazdálkodásra átállni?

2024.12.12.

Új agrárgazdasági kutatást indít az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával.

A spanyol, marokkói és török paprika miatt a hazai termelők komoly kihívások előtt állnak

2024.12.12.

Az európai paprikapiacon egyre nagyobb a verseny, mivel a harmadik országok termelői fokozatosan növelik piaci részesedésüket az Európai Unióban. Ezzel részben összefüggésben a hazai export csökken, míg az import dinamikusan növekszik. A legtöbb paprika Spanyolországból, Egyiptomból és Törökországból érkezik az országba.

Csináljon 9 napos pihenőt mindössze 2 szabadnapból 2025-ben

2024.12.12.

Jövőre is számos hosszú hétvége vár minket, melyekkel ügyesen gazdálkodva jelentős pihenőidőket alakíthatunk ki

Trump elnök tervezett tarifái jól megkavarhatják a gabonaárakat 2025-ben

2024.12.12.

A márciusi szállítású kukorica 0,2%-kal 4,48 dollárra csökkent vékánként a chicagói árutőzsdén szerdán. A határidős árak nem tudták átlépni a 4,50 dolláros vékánkénti szintet, miután az USDA csökkentette a kukorica zárókészletére vonatkozó előrejelzését. A januári szójabab 0,1%-kal 9,95 1/2 dollárra, a márciusi búza pedig 0,1%-kal 5,62 1/4 dollárra nőtt vékánként ugyanakkor.

Támogatásokról és fejlesztésekről is szólt a Vidék Konferencia 2024

2024.12.12.

Budapesten, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. szervezésében valósult meg a Vidék Konferencián.

Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partnerhírek
Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partner

Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2024.12.11.

A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.000 hirdetés 103 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás