Közeledik az szja-bevallás 2024. május 21-i határideje. Fontos átnézni, mire figyeljen az egyéni vállalkozó – tételes költségelszámolás, átalányadózás választása esetén –, és mire érdemes figyelnie az őstermelőnek az szja-bevallás elkészítésekor? Lepsényi Mária adószakértő egy podcast műsorban mesélt a részletekről. A 2024-es év is tartogat kedvező változásokat az őstermelők és családi gazdaságok számára. A minimálbér 266.800 forintra emelésével jelentősen emelkedtek a bevételi és adómentességi értékhatárok.

A legutóbbi bevallási időszakban 2023 május elejéig mintegy 165 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a NAV-hoz. A többi, csaknem 300 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még május 22-éig volt ideje, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 22SZJA jelű bevallást.

Érdemes átnézni, mire figyeljenek az egyéni vállalkozók és mire az őstermelők az szja-bevallás elkészítésekor

Az Adózóna podcast beszélgetését itt lehet elérni.

https://www.youtube.com/watch?v=PKAHRjPSipE
Egyéni vállalkozók és őstermelők szja-bevallás előtt

A bevallási határidőt megelőző időszak teendői és tudnivalói

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá - írta még 2023 tavaszán a NAV. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 22-én nem válik automatikusan személyi jövedelemadó-bevallássá ebben a körben.

Amennyiben volt ilyen bevétel, jövedelem, az adóbevallási tervezet egy kiegészítendő ajánlatként segít a bevallás elkészítéséhez. Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele 2022-ben nem haladta meg az 1,2 millió forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kellett benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezhette.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 22-éig elmulasztotta a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívta a figyelmét, hogy pótolja a hiányt - áll a 2023-as kapcsolódó összefoglalóban.

Az idénre vonatkozó változásokat is érdemes átnézni

Arról az Önadózó portál írt, hogy a 2024-es év is tartogat kedvező változásokat az őstermelők és családi gazdaságok számára. A minimálbér 266.800 forintra emelésével jelentősen emelkedtek a bevételi és adómentességi értékhatárok. Az őstermelői átalányadózás bevételi értékhatára több, mint négymillió forinttal, 32.016.000,-Ft-ra nő.  

Változatlanul alkalmazhatók az Szja kedvezmények, így a 25 év alatti fiatalok, illetve a 30 év alatti anyák szja kedvezménye, amellyel az őstermelésből származó jövedelem utáni adófizetés is csökkenthető. 

A 2023-24-es évforduló jogszabályváltozásai a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik. 2023. november 23-án lépett hatályba a 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről, amely egyúttal hatályon kívül helyezte a korábbi kistermelői rendeletet, az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletet - közölték. 

Az új rendelet alapján a kistermelői tevékenység keretében végzett élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés tevékenységet az  illetékes járási hivatalnak nyilvántartásba vétel céljából be kell jelenteni. Újdonság, hogy az őstermelő – a kistermelői regisztrációját követően -  a kistermelői élelmiszert a végső fogyasztónak csomagküldő kereskedelem útján is értékesítheti, a hűtést igénylő élelmiszerek kivételével. Átadóponton és  automatából is értékesíthet, a baromfi és nyúlféle húsa, valamint a hal kivételével - írták.

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás