Egy hete fordult csapadékosabbra időjárásunk, és a főként záporos csapadékból származó rendszeres öntözés a meleg idővel párosulva jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek, ugyanakkor a gombás fertőzés elleni növényvédelemre is jobban oda kell figyelni ilyen időjárási körülmények közt. A hétvégétől bár csökken a csapadékhajlam, helyenként továbbra is lesznek záporok, és folytatódik a meleg idő.

Az elmúlt egy hétben elég mozgalmasan alakult időjárásunk. Múlt csütörtökön este délnyugat felől egy hidegfront csapadéktömbje érte el hazánkat, amely északkelet felé haladva még pénteken is sokfelé okozott esős időt. Ezt követően szombaton kevesebb, vasárnap és hétfőn többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, majd kedden ismét délnyugat felől, látványos felhőképpel zivatarlánc érte el az országot. Főként a Dunántúlon és az Alföld délkeleti felén fordultak elő viharos széllel kísért heves zivatarok, felhőszakadások, majd szerdán, a nyugati határszélen és hazánk keleti harmadán voltak ismét nagyobb számban záporok, zivatarok, néhol nagyobb mennyiséget adó felhőszakadások. Így a múlt hét eleje óta hazánk jelentős részén 20 és 50 mm közötti csapadék hullott, néhol ennél is jóval több esett. Ez a mennyiség az Alföld délkeleti és középső tájain valamint a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor vannak területek északon és keleten valamint a déli országrészben, ahol kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál. A harminc napos csapadékösszeg átlagtól vett eltérése is nagy területen fordult pozitív tartományba, bár az ország több, mint felén továbbra is negatív eltérés jellemző.

Az elmúlt egy hétben nem csak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, jelentősen nőtt a nedvességtartalma az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

A hőmérséklet az ország északkeleti harmadán az ilyenkor szokásos értékek körül, míg délen és a Dunántúlon 1-3 fokkal a fölött alakult. Éjszakánként jellemzően 12-16 fok közé hűlt le a levegő, a hétvégén főként északkeleten voltak ennél pár fokkal hűvösebb hajnalok. A legmelegebb órákban pedig többnyire 23 és 28 fok közötti értékeket mérhettünk, csak múlt pénteken, a tartósan csapadékos északi tájakon volt ennél lényegesen hűvösebb.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadéka ezeknek a növényeknek is igen jól jött.

A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek az elmúlt időszakban. A mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez.
A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.   

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy a hét első felében főként kedden volt hazánk jelentős részén hosszan vizes a növények levélfelülete, a többi napon a csapadékos tájakon tapasztalhattunk vizes levélfelületet 12 órát elérő vagy meghaladó időtartamon át. A párás időszak hossza ennél jellemzően több órával rövidebb volt a csapadékos helyeken is.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 280 és 350 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 90-140 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 40-80 foknappal magasabb azzal együtt is, hogy április közepén másfél hétre megtorpant a hőösszeg növekedésének korábban igen gyors üteme - olvastuk a met.hu-n.

A folytatásban pénteken várhatók több helyen záporok, néhol heves zivatarok, majd szombattól csökken a csapadékhajlam, és kevesebb helyen, de elszórtan továbbra is számítani kell záporok, akár jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására. Összességében a következő egy hétben területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű, aminek nagy része a legtöbb helyen péntek estig hullik majd. Így addig sokfelé tovább nedvesednek a talajok, majd szombattól területi átlagban egy száradási folyamat kezdődik. Ez igaz a növények levélfelületére is, szombat reggelig még többfelé lesznek vizesek a sűrűbb állományok, vasárnap, hétfőn és kedden csak kevés helyen és átmenetileg lesz vizes a növényzet. A hőmérséklet nem változik számottevően. Éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk, ennél hűvösebb pénteken, a tartósan csapadékos tájakon valószínű.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás