Az Országos Borversenyen a Frittmann Generosa 2022 lett a legjobb fehérbor. Ez hatalmas büszkeség a borászatnak, és nagy dolog a borvidéknek, a fajtának és a nemesítőjének. Minden borkedvelőnek érdemes megkóstolni, hiszen hazánkban nagyon erős a mezőny az Országos Borversenyen, úgyhogy amelyik bor itt a legjobb, az tényleg nagyon jó. A Magyar Országos Borversenynek amúgy több mint 4 évtizedes hagyománya van, ezzel még az olyan világversenyeket is előzi, mint a híres Berliner Wine Trophy. Van még valami, amire érdemes odafigyelni a borászoknak és a szőlőtermesztőknek. A borverseny legjobbjai nyilván mindent nagyon jól csinálnak, de időnként van valami, amit érdemes lehet követni. Ilyen volt korábban a borászati technológiában a barrique- vagy a battonage-technológia, és most talán a szőlőtermesztésben alkalmazott mikrobiológiai növénytámogatás az, ami kétségtelenül érdekes lehet.

Röviden a borversenyről:

Az ország 22 borvidékéről a 252 borászat összesen 918 bort nevezett a borversenyre. A kategóriák legjobbjai nagy aranyérmet kaptak, a többiek pedig 128 aranyérmen és 151 ezüstérmen osztozhattak.A 2023. évi Országos Borverseny legjobb fehérbora kiemelkedő, 93 pontos eredménnyel a Frittmann borászat 2022. évi Generosa bora lett.

Finoman szólva sokakat meglepett az eredmény és bizonyára nagyon sokan örültek neki. A Kunsági borvidék ugyanis nem az Országos Borversenyek favoritja... eddig. Másrészt Generosa bor sem volt idáig a sikervárományosok között, főleg, hogy ez a fajta épphogy csak nagykorú, 19 éves. A kiemelkedőnek nevezett eredményt csak fokozza, hogy a legnagyobb tolongás és a legerősebb mezőny azért a fehérborok kategóriájában van. A sorrenden nüanszok, tizedpontok szoktak dönteni. Idén viszont a Frittmann Generosa a maga 93 pontjával úgy kiemelkedett a mezőnyből, hogy ilyet még nem nagyon látott a szakma. 90 fölötti pontszámot ez a bor kapott egyedül, volt 2 kerek 90 pontos bor, aztán 87 és 89 pont között volt vagy 30 bor tizedpontos különbségekkel. Amúgy a Frittmannék Cserszegi Fűszeres bora 87 ponttal aranyérmes lett és szintén aranyat kapott a Kunsági borvidékről a szomszédból a Gedeonék Zöld Veltelinije és a Csepel szigetről a Gál Szőlőbirtok Irsai Olivérje.

A Generosa fajta viszonylag kevéssé ismert és kevéssé elterjedt, de talán ez az eredmény ráirányítja a figyelmet erre a fiatal, de nagyon kiváló fajtára. 2022-ben évszázados szárazság volt, de a fajta remekül állta a próbát, valószínűleg a mikrobiológiai támogatás is segített. Hogy közelebbről megismerjük, ezt a fehérbort adó szőlőfajtát, következzen néhány fénykép.

Meg kell említeni, hogy 2023-ban az erős fertőzési nyomás ellenére is hibátlanul sikerült a növényvédelem, ami nyilván részben a fajta ellenállóképességének, részben a precíz növényvédelmi technológiának és részben a mikrobiológiai támogatásnak is köszönhető.

Miből áll az AGRO.bio-technológiára alapozott mikrobiológiai növénytámogatás a szőlő esetében, illetve hogyan kezelték ezt a területet:

2022 tavaszán, a húsvét előtti héten hektáronként 1 liter BactoFil B 10 és szintén 1 liter CELL készítmény lett a talajfelszínre permetezve, majd azonnal a talajba forgatva.

Ennek a kezelésnek a hatására a szőlő egy nagyon egyenletesen adagolt nitrogén tápanyaghoz jut, amelyet a hasznos baktériumok felvesznek a talajban lévő levegőből, beépítenek a sejtjükbe, majd miután elpusztul a baktériumsejt, ennek a kolloid maradványából a szőlő hozzájut a nitrogénhez, ami nyilvánvalóan kell a megfelelő klorofilképződéshez, de ez a nagyon egyenletes tápanyagforrás nem vezet laza szövetű levélképződéshez, ami fokozottan kitett a kórokozóknak. Emellett a termékekben lévő és a talajban gyorsan elszaporodó baktériumok felvehető formába hozzák a talaj lekötött foszfor és káliumkészletét. Nagyon fontos, hogy a CELL mikroorganizmusai gyorsan lebontják a talajba forgatott nyesedéket. Ezáltal javul a talajszerkezet és az ebben lévő szerves kötésben lévő tápanyagok is a szőlő rendelkezésére állnak. Az idei év a nagyon erős fertőzési nyomás miatt marad emlékezetes. Ezért is fontos, hogy a BactoFil és a CELL hasznos baktériumai gátolják a talajba került kórokozók szaporodását és így csökkentik a fertőzési nyomást.

A nyertes bort adó parcella – ahogy a Frittmann borászat teljes szőlőterülete – a BactoFil B 10 és a CELL mellett, azzal egyidőben Algater-es kezelést is kapott. Ezt a fonalas talajalgát tartalmazó készítményt csak a talajfelszínre kell permetezni. A kijuttatás után 4-5 héttel szemmel is megfigyelhetően a fonalas algák beszővik a talaj legfelső rétegét, így gyakorlatilag egy biológiai talajtakarásról beszélhetünk. Ez a kezelés alapvetően három előnyt nyújt.

1.: jelentősen lecsökken az erózió és a defláció veszélye,

2.: a talajban lévő nedvesség elpárolgása nagymértékben csökken, ezért a kezelt területen csökken a szárazság okozta stresszhatás,

3.: a fonalas alga által beszőtt talajfelszínről a csapó esők nem verik fel a kórokozókat a szőlő leveleire.

Régi magyar mondás szerint a sikernek sok gazdája van, a kudarc pedig mostoha gyerek. A Frittmann Generosa sikere mögött kétségtelenül nagyon sok dolog szerepel. Ezek között pedig bizonyosan ott van az említett 3 mikrobiológiai csúcstermék használata is.

Egy szó, mint száz, a Generosa 19 év után révbe ért és helyre került a Kunsági borvidék is végre, hiszen nem csak a legjobb fehérbor ide valósi, de az ország legjobb pezsgőjét is a szomszédos Kiskőrösön a Szentpéteri Borpince készítette.

Ennek a két borászatnak bizonyosan van mire büszkének lenni, a többieknek pedig egy hatalmas bíztatás ez. Elmúltak az idők, amikor a Kunság a tömegborokról szólt. Innentől kezdve tudnia és éreznie kell minden kunsági borásznak, hogy az ő birtokában is teremhet egy nagy aranyérem, ha hisz benne és rendesen megdolgozik érte. A mikrobiológiai támogatás pedig kétségtelenül növeli a termésbiztonságot és kihozza a szőlőből a legjobb zamatokat, amelyeket a borbírák keresnek, és ami a borfogyasztókat elégedett, visszatérő vásárlóvá teszi.

(x)

Megosztás

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás